search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 10:22
MENU CLOSE

Το τελευταίο σύνορο της Ευρώπης

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1889
05-11-2015
06.11.2015 04:00
pod_0511_025_cmyk.jpg

Η νίκη του Ερντογάν, το προσφυγικό ζήτημα και οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην Ε.Ε.

 

Η νίκη του Ερντογάν, το προσφυγικό ζήτημα και οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην Ε.Ε.

Η τέταρτη κατά σειρά νίκη του Ερντογάν ήταν απόλυτη. Κατόρθωσε αυτό που τόσο καιρό επιθυμούσε. Την απόλυτη εξουσία νομιμοποιημένη από τον λαό για να μπορεί και επίσημα να τη σφετεριστεί.
 
Ως απόλυτος άρχοντας. Ως σκληρός «σουλτάνος». Ούτε οι νεκροί αθώοι Κούρδοι στο κέντρο της Άγκυρας ούτε η αυταρχικότητά του, την οποία συντηρεί με απίστευτο πείσμα, ούτε η φίμωση των μέσων ενημέρωσης της αντιπολίτευσης ήταν αρκετά για να τον πλήξουν. Το αντίθετο μάλιστα. Ο Ερντογάν ξέρει πολύ καλά ότι μία αχανή χώρα, ένα πολύπλοκο μωσαϊκό ανατολικού και δυτικού πολιτισμού δεν μπορεί να τη διαχειριστεί παρά μόνο με έναν τρόπο. Τον φόβο. Συναίσθημα που δεν ανιχνεύεται σε δημοκρατικά κράτη. Αλλά η Τουρκία ποτέ δεν υπήρξε ένα δημοκρατικό κράτος με την ευρεία έννοια που γνωρίζουμε.
 
Το αγαπημένο συναίσθημα του Ερντογάν. Ποτέ δεν τον έχει προδώσει. Μόνο με αυτό το συναίσθημα κατευνάζονται τα πλήθη. Το όπιο του λαού. Βασικό σύνθημα και στην προεκλογική του εκστρατεία. «Σταθερότητα ή χάος» προειδοποίησε τους ψηφοφόρους του. Και το μήνυμα ελήφθη.
 
Ψήφος φόβου
 
Γεγονός που παραδέχθηκε και ο 24χρονος Κούρδος Ερσίν Πολάτ: H αυξανόμενη βία φόβισε πολλούς συμπολίτες μου, οι οποίοι, αντί για το φιλοκουρδικό κόμμα, ψήφισαν Ερντογάν… Βέβαια το «φοβίζω» από το «εκ-φοβίζω» είναι δύο γράμματα διαφορά, με τελείως άλλο νόημα. Ο Ερντογάν άλλωστε δεν προσπάθησε να κρύψει ότι είναι αυταρχικός και απόλυτος. Αμέτρητα τα παραδείγματα των απαγορεύσεων και της λογοκρισίας, με αποκορύφωμα την απαγόρευση του Twitter. Απέσυρε την απαγόρευση αρκετούς μήνες μετά, αλλά συνεχίζει να εξασκεί αυστηρό έλεγχο και να σέρνει στα κρατητήρια όποιον τολμήσει και κάνει ακόμα και χιουμοριστική αναφορά στο πρόσωπό του. Μόνο τον Αύγουστο το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο έλαβε πάνω από 408 δικαστικές εντολές και άλλες 310 αναφορές από τις τουρκικές αρχές για να αποσυρθούν tweets τα οποία ενοχλούσαν τον «σουλτάνο» Ερντογάν. Δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του και φυσικά ξεπερνά και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σε απολυταρχική συμπεριφορά.
 
Οι παρατηρητές του ΟΟΣΑ δήλωσαν, άλλωστε, ότι οι εκλογές ήταν άδικες και επισκιάσθηκαν από έντονο κλίμα εκφοβισμού.
 
Τι θα κάνει ο «σουλτάνος»;
 
Η πρώτη δήλωση του Ερντογάν μετά τη θριαμβευτική του νίκη έγινε στο τέλος της προσευχής του σε τζαμί στην Κωνσταντινούπολη. Καθόλου τυχαίο, εάν αναλογιστεί κανείς ότι από τον θώκο του δημάρχου ξεκίνησαν τα πιο τρελά του όνειρα να γίνει πρωθυπουργός και πρόεδρος της χώρας. Και πραγματοποιήθηκαν όλα. Και με το παραπάνω. Αφού πλέον μπορεί να θεωρηθεί και επίσημα «σουλτάνος». Ούτε η προσευχή ήταν τυχαία. Υποδηλώνει την αφοσίωσή του στο Ισλάμ.
 
Έπειτα από 13 χρόνια διακυβέρνησης του ίδιου κόμματος, του AKP, η Τουρκία μπορεί να έλθει ακόμα πιο κοντά στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, υποστηρίζει ανώτατος αξιωματούχος του αντιπολιτευόμενου ρεπουμπλικανικού κόμματος CHP. 
 
Στον διεθνή Τύπο προβάλλεται η άποψη ότι η Τουρκία και η Ελλάδα μπορούν να επωφεληθούν από το προσφυγικό και ως ένδειξη καλής θέλησης να δείξουν ότι θέλουν να συνεργαστούν για την ευρύτερη ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου με πολλά μέτωπα ανοιχτά και την οικονομική κρίση σε πλήρη εξέλιξη…
 
Επιφυλακτικός ως προς τις καλές προθέσεις της Τουρκίας εμφανίζεται ο «Guardian».
 
O Eρντογάν θα ζητήσει να πληρωθεί δισεκατομμύρια για να ανακόψει τις ροές των Σύρων από την Τουρκία, θα διεκδικήσει βίζα για 75 εκατομμύρια Τούρκους και φυσικά θα ικανοποιήσει τον διακαή πόθο του να έχει το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις για ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.
 
Πράγμα που σημαίνει ότι η Ε.Ε. – αν και κάποτε την περιθωριοποιούσε – θα πληρώσει την Τουρκία για να γίνει το τελευταίο σύνορο της Ευρώπης…
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 10:21