search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 06:29
MENU CLOSE

Η κρίση ευνοεί τον (φορολογικό) παράδεισο…

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1889
05-11-2015
07.11.2015 04:00
offshore.jpg

Ακόμα και τον πρόεδρο Ομπάμα εξέπληξαν τα στοιχεία του Δικτύου Φορολογικής Δικαιοσύνης (TJN), που δείχνουν ότι οι ΗΠΑ είναι ο τρίτος στη σειρά φορολογικός παράδεισος μετά τα νησιά Κέιμαν.

 
Ακόμα και τον πρόεδρο Ομπάμα εξέπληξαν τα στοιχεία του Δικτύου Φορολογικής Δικαιοσύνης (TJN), που δείχνουν ότι οι ΗΠΑ είναι ο τρίτος στη σειρά φορολογικός παράδεισος μετά τα νησιά Κέιμαν. Πράγμα που σημαίνει ότι οι ΗΠΑ αποτελούν ένα από τα πιο ελκυστικά καταφύγια για τους μεγιστάνες του πλούτου που θέλουν να μην γνωρίζει κανείς λεπτομέρειες για την περιουσία τους.
 
Οι ΗΠΑ κατέχουν την τρίτη θέση, πίσω από την Ελβετία και το Χονγκ Κονγκ, στον δείκτη για το φορολογικό απόρρητο.
 
Η μελέτη του ίδιου Δικτύου, ωστόσο, αποκάλυψε ότι εάν η Βρετανία και οι συνδεδεμένες με αυτήν φορολογικοί παράδεισοί της θεωρηθούν μία οντότητα, τότε η Γηραιά Αλβιώνα θα βρεθεί στην κορυφή της λίστας!
 
Η «Guardian» αναφέρει ότι ο πρόεδρος Ομπάμα εξεπλάγη από την είδηση, καθώς η διοίκησή του σε μεγάλο βαθμό πιστώνεται ότι έκανε περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση για να υποχρεώσει τις τράπεζες να δώσουν πληροφορίες.
 
Τα τελευταία χρόνια μάλιστα δόθηκαν από την αμερικανική κυβέρνηση άνευ προηγουμένου μάχες για την άρση του απορρήτου των ελβετικών τραπεζών, οι οποίες προστάτευαν τους πελάτες τους.
 
Ο Βρετανός οικονομολόγος Gabriel Zucman αναφέρει ότι είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί ο κρυμμένος θησαυρός των απανταχού μεγιστάνων, αν και περίπου λέγεται ότι κυμαίνεται στα 21 τρισ. δολάρια.
 
Εντός των ΗΠΑ οι κρυφοί φορολογικοί παράδεισοι εντοπίζονται στις πολιτείες του Ντέλαγουερ, του Γουαϊόμινγκ και της Νεβάδα.
 
Αλλά και στην Ε.Ε. οι φορολογικοί παράδεισοι, όπως το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία, δείχνουν να μην επιθυμούν να κινηθούν προς ένα πιο δίκαιο σύστημα διαφάνειας του κρυμμένου πλούτου.
 
Σε μία εποχή όπου η κρίση έχει γονατίσει την Ε.Ε. ο κύριος Γιούνκερ, ο οποίος υπήρξε ο μακροβιότερος πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, θα έπρεπε να είχε κάνει περισσότερα…
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 03:10