search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 08:51
MENU CLOSE

Πρόταση Θεοδωράκη στον Σούλτς για συνάντηση κορυφής στην Θεσσαλονίκη για το προσφυγικό

04.11.2015 19:40
Πρόταση Θεοδωράκη στον Σούλτς για συνάντηση κορυφής στην Θεσσαλονίκη για το προσφυγικό - Media

«Ο κωδικός για το προσφυγικό πρόβλημα είναι η Τουρκία. Θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να βρει μια λύση με την Τουρκία ώστε οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές να σταματούν στα τουρκικά εδάφη. Είναι κάτι που λέμε από την πρώτη μέρα»,  δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ο Σταύρος Θεοδωράκης.

 

«Ο κωδικός για το προσφυγικό πρόβλημα είναι η Τουρκία. Θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να βρει μια λύση με την Τουρκία ώστε οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές να σταματούν στα τουρκικά εδάφη. Είναι κάτι που λέμε από την πρώτη μέρα»,  δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Η συνάντηση των δυο ανδρών κράτησε περίσσότερο από μια ώρα ενώ κατά τη διάρκειά της ο Σταύρος Θεοδωράκης παρέδωσε στον Μάρτιν Σούλτς την πρόταση δέκα σημείων του Ποταμιού προκειμένου να υπάρξει διέξοδος στο προσφυγικό ζήτημα.

«Χαίρομαι πολύ που δέχτηκε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει μια ευρωπαϊκή συζήτηση με όλους τους θεσμούς, και με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε μια συνάντηση που θα μπορούσε να γίνει στη Θεσσαλονίκη, η οποία είναι το πέρασμα προς την Ευρώπη», σημείωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού στις δηλώσεις του.  

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «ο Σταύρος πρότεινε κάποια συγκεκριμένα βήματα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται μια ευρωπαϊκή συζήτηση με όλους τους θεσμούς στη Θεσσαλονίκη. Είμαι βαθιά εντυπωσιασμένος από την νηφαλιότητα με την οποία δουλεύει το Ποτάμι. Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τη στενή μας συνεργασία».

Oι 10 προτάσεις του Ποταμιού για την προσφυγική κρίση είναι οι εξής:  

Για να σταματήσουν να πνίγονται άνθρωποι στο Αιγαίο, πρέπει σταματήσουμε τις ροές στην Τουρκία. Να δώσουμε στους ανθρώπους αυτούς εναλλακτικές επιλογές για ανθρώπινη διαβίωση κοντά στην χώρα τους, όπως υπαγορεύει το Διεθνές Δίκαιο και οι αρχές του ανθρωπισμού.

Η ΕΕ πρέπει να φροντίσει ώστε:

1. Να ενισχυθεί η επιχείρηση «Ποσειδών» του FRONTEX στο Αιγαίο με πλωτά μέσα και προσωπικό από την ΕΕ και ιδίως από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Αγγλία. Να εξετασθεί ακόμη και η μεταφορά μέσων από την επιχείρηση «Τρίτων» της κεντρικής Μεσογείου.

2. Να ελέγχει αποτελεσματικά η Τουρκία την ενδοχώρα και τα παράλιά της.

3. Να δοθούν τα κονδύλια που χρειάζεται η Τουρκία για τη φιλοξενία των προσφύγων αλλά με στενή ευρωπαϊκή επίβλεψη.

4. Να οργανωθεί η μετεγκατάσταση (resettlement) ενός αριθμού προσφύγων απευθείας από την Τουρκία σε όλες τις χώρες της ΕΕ στην βάση μιας δίκαιης κατανομής. Ταυτόχρονα να πιεστούν διπλωματικά οι αραβικές χώρες να συμβάλλουν στην φιλοξενία προσφύγων.

5. Να άρει η Τουρκία τη γεωγραφική επιφύλαξη στη Σύμβαση της Γενεύης για τους Πρόσφυγες ώστε να παίρνουν άσυλο οι Σύροι – να δοθεί στους πρόσφυγες το δικαίωμα εργασίας στην Τουρκία.

Αντιστοίχως καλούμε την ελληνική κυβέρνηση:

1. Να ορίσει σε κάθε νησί ή συνοριακό πέρασμα (Ειδομένη) που δέχεται πίεση έναν ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ που θα έχει τη συνολική ευθύνη, ώστε να συντονιστούν κρατικές υπηρεσίες, ΜΚΟ και τοπικοί παράγοντες. Στόχος η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας με ταυτόχρονη προστασία των τοπικών κοινωνιών.

2. Να δημιουργηθούν 3 hot spots (υπηρεσίες πρώτης στάσης) στα νησιά (Λέσβος, Χίος, Σάμος) και 3 αντίστοιχα στις απέναντι τουρκικές ακτές, μετά από συνεργασία με την Τουρκία, για προσωρινή φιλοξενία (15-20 μέρες) συνολικά 90.000 ανθρώπων. Έμφαση να δοθεί στην προστασία των οικογενειών με παιδιά, των ανήλικων ασυνόδευτων και των ευάλωτων ομάδων.

3. Να επανακτήσει η χώρα τον αποτελεσματικό έλεγχο των θαλασσίων συνόρων της με άμεση ενίσχυση του Λιμενικού.

4. Να εμπλακεί ο στρατός στην προσπάθεια ανακούφισης των προσφύγων κυρίως στην ιατρική περίθαλψη και στη δημιουργία καταυλισμών.

5. Να ζητήσει την σύγκληση Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή της Τουρκίας και άλλων εμπλεκομένων χωρών όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία για τη συνολική αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος στην Μεσόγειο και στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης. 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 08:50