search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 17:17
MENU CLOSE

Το ΠΑΣΟΚ βλέπει τρύπες στη Ν.Δ.

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1889
05-11-2015
08.11.2015 04:00
pod_0511_010_cmyk.jpg

Εντείνει την κριτική για να κερδίσει αντιπολιτευτικό χώρο

 

Τρύπα στην αντιπολιτευτική… φόρα της Ν.Δ. διαβλέπει το ΠΑΣΟΚ και επιχειρεί να εισχωρήσει προκειμένου να ανέβει πολιτικά και να αποδείξει ότι μπορεί να υποκαταστήσει την αμήχανη αξιωματική αντιπολίτευση, που διέρχεται κρίση εσωστρέφειας λόγω του ανελέητου πολέμου των τεσσάρων δελφίνων. 
 
Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι η Ν.Δ. δεν αποκλείεται να μπει στη δίνη εσωστρέφειας, γι’ αυτό έχουν εντείνει την κριτική τους και την αντιπολιτευτική πίεση προκειμένου να «καλύψουν» τον χώρο. 
 
Δεδομένου ότι στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν πως η κυβέρνηση θα βρεθεί προ πολιτικού αδιεξόδου πολύ σύντομα, μέσα από τη σκληρή κριτική επιχειρούν να θέσουν τις κόκκινες γραμμές τους και να διαμορφώσουν τις συνθήκες που θα τους επιτρέπουν να κάνουν τους απαραίτητους χειρισμούς. 
 
Παρ’ ότι εισπράττουν ομαδικά πυρά από τον ΣΥΡΙΖΑ για το πρόσφατο κυβερνητικό παρελθόν τους, οι συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά επισημαίνουν ότι αυτά τα ζητήματα έχουν κριθεί σε απανωτές εκλογές, ενώ ο χρόνος θα δείξει ότι πολλές κυβερνητικές τους επιλογές ακολουθούνται με «θρησκευτική ευλάβεια» από την κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι, όπως επισημαίνουν σε καθημερινή βάση με ανακοινώσεις, επισήμως ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ τις καταψήφισε και τις κατήγγειλε. 
 
Παράδειγμα, η ενεργειακή πολιτική, όπου, σύμφωνα με τον Γ. Μανιάτη, ειδικά στα ζητήματα της ΔΕΗ, ακολουθείται η πορεία που είχε χαράξει ο ίδιος στο υπουργείο. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία εκτιμά ότι οι συνεχείς εξαγγελίες του Νίκου Φίλη για εκπαιδευτικά θέματα είτε έχουν δρομολογηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και απλά τις πάγωσε ο Αλ. Μπαλτάς είτε είχαν προγραμματιστεί ύστερα από εξαντλητικό διάλογο με τους αρμόδιους φορείς.
 
Πολύτιμος παίκτης
Κατά τα λοιπά, η Φώφη Γεννηματά, με τις συνεχείς συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους που επισκέπτονται τη χώρα μας, επιχειρεί να εμπεδώσει την άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει ένας πολύτιμος ευρωπαϊκός παίκτης με παραδοσιακές και στενές σχέσεις με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. 
 
Την Τρίτη το βράδυ η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε με τον Ευρωπαίο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί και, αφού συζητήθηκαν οι στενοί δεσμοί τους λόγω της μακρόχρονης συνεργασίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης για την έξοδο της χώρας από την κρίση ψηφίζοντας μεταρρυθμίσεις που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και του επενδυτικού κλίματος. 
 
Τόνισε όμως ότι δεν πρέπει οι εταίροι να επιμένουν σε υφεσιακά μέτρα δεδομένου ότι οι ανοχές της ελληνικής κοινωνίας αλλά και των επιχειρήσεων έχουν πια εξαντληθεί. Παρουσίασε μάλιστα στον Π. Μοσκοβισί και τις βασικές κατευθύνσεις του ΠΑΣΟΚ για το νέο Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης της χώρας.
 
Τέλος, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε την ανάγκη να κατανοήσουν οι εταίροι μας ότι δεν είναι δυνατόν σε συνθήκες κρίσης να υπάρξουν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για τα φτωχά και μεσαία νοικοκυριά και ζήτησε να αποδεχθούν τη συνέχιση των ρυθμίσεων που ισχύουν σήμερα. Επίσης τόνισε ότι πρέπει το ταχύτερο να δοθεί λύση για τα «κόκκινα» δάνεια, ώστε να εξασφαλισθεί η ομαλή χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
 
Η Φώφη Γεννηματά συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και η συζήτηση κινήθηκε περισσότερο προς το προσφυγικό ζήτημα, αλλά και τη συμβολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου η Ελλάδα να βγει από την κρίση. 
 
Ταυτόχρονα ο Ευάγγελος Βενιζέλος «ξαναχτύπησε» με συνέντευξή του σε νέο ειδησεογραφικό ιστότοπο και, εκτός από την καταγγελία ότι υπάρχει στη χώρα στάση πληρωμών, προέβλεψε ότι μέχρι την άνοιξη θα προκύψει η ανάγκη για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Η αναφορά αυτή έγινε ταυτόχρονα με αντίστοιχη του Αντώνη Σαμαρά σε ισπανική εφημερίδα, γεγονός που οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ στο να καταγγείλει ότι επιχειρείται μέσω των δανειστών να επιβληθούν πολιτικές αλλαγές στην Ελλάδα. 
 
Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εμμένει να ταυτίζει το ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ. βάζοντάς τους στο ίδιο μέτωπο προκαλεί εκνευρισμό στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, το οποίο επιχειρεί να αποσυνδεθεί πλήρως από την πρόσφατη κυβερνητική συνεργασία, την οποία φροντίζει να θυμίσει με τις συχνές εμφανίσεις του ο Βενιζέλος. 
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 17:16