search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 13:03
MENU CLOSE

Δύσκολες αποφάσεις

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1889
05-11-2015
08.11.2015 04:00
pod_0511_022_cmyk.jpg

Εβδομάδα φωτιά για ασφαλιστικό και επικουρικές

 

Τα πάνω κάτω έρχονται την ερχόμενη εβδομάδα στο ασφαλιστικό και στο μέλλον της επικουρικής ασφάλισης, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα πρέπει να προχωρήσει σε μια από τις πιο δύσκολες αποφάσεις για την επικουρική ασφάλιση.
 
Ήδη ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος έχει ταχθεί υπέρ της ουσιαστικής κατάργησης του επικουρικού ταμείου ΕΤΕΑ, αφού, όπως τονίζεται, εάν δεν περάσει η πρόταση του υπουργού Εργασίας, θα πρέπει να εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, που στην πράξη οδηγεί σε νέες σημαντικές μειώσεις, που μπορεί να αγγίξουν και το 15%.
 
Εν τω μεταξύ έρχεται σχέδιο για την επιβολή ενιαίας εισφοράς 20% για την κύρια σύνταξη (όσο είναι στο ΙΚΑ, δηλαδή 6,67% για τον ασφαλισμένο και 13,33% για τον εργοδότη) και αύξησης επιμέρους εισφορών άλλων κλάδων, οι οποίες είχαν μειωθεί (π.χ. υπέρ ΟΑΕΔ, ασθένειας σε χρήμα), το οποίο θα υποβάλει στους εκπροσώπους των δανειστών το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. 
 
Οι «κανόνες»
Το σχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, καταρτίστηκε στο πλαίσιο της εφαρμογής «ενιαίων κανόνων» για τις εισφορές και τις παροχές που θα ισχύουν με το νέο ασφαλιστικό. Και, όπως εξηγούν στελέχη του υπουργείου, προβλέπει αντίστοιχο ποσοστό 20% για την κύρια σύνταξη για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και (σταδιακά) τους αγρότες με βάση, όμως, τουλάχιστον δύο κλίμακες υποχρεωτικών ασφαλίστρων (μιας κατώτατης και μιας ανώτατης), που θα συνδεθούν με το πραγματικό εισόδημα.
 
Την ίδια ώρα τριπλασιάζονται από εδώ και στο εξής οι ασφαλιστικές εισφορές για τους αγρότες, ενώ έρχονται ανατροπές και για τους 680.000 ήδη συνταξιούχους του ΟΓΑ.
 
Οι αυξήσεις εισφορών για 620.000 ασφαλισμένους στον Οργανισμό έρχονται μετά την αναθεώρηση του υφιστάμενου πλαισίου ασφάλισης για τους αγρότες.
 
Η ένταξη των αγροτών σε έναν ενιαίο ασφαλιστικό φορέα ασφάλισης, που θα είναι ίδιος για όλους, μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους, σε συνδυασμό με τις μνημονιακές δεσμεύσεις για αντιστοίχηση των εισφορών με αυτές που καταβάλλονται προς το ΙΚΑ και κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης, αναμένεται να οδηγήσει σε τριπλασιασμό των εισφορών που πληρώνουν σήμερα οι αγρότες για τη σύνταξή τους, φθάνοντας το 20% από 7% που είναι σήμερα, ενώ ο υπολογισμός θα γίνει επί του πραγματικού εισοδήματος και όχι του τεκμαρτού.
 
Πληροφορίες αναφέρουν πως θα υπάρξει κατώτατη κλίμακα για να καλυφθούν τα πολύ χαμηλά εισοδήματα, που θα μπορούσε, για παράδειγμα, να είναι στα 300 ευρώ τον μήνα, ήτοι 3.600 ευρώ ετήσιο πραγματικό εισόδημα.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 13:03