search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:57
MENU CLOSE

Στόχος του υπ. Εργασίας η Κοινωνική Οικονομία

05.11.2015 16:31
Υπ. Εργασίας: Διαψεύδει τον «κόφτη» στις επικουρικές - Media

Επιτέλους το υπουργείο Εργασίας στρέφεται πλέον και στην στήριξη της Κοινωνικής Οικονομίας μέσω αναθεώρηση του νομικού πλαισίου, με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αλλά και την προώθηση ενός εναλλακτικού παραγωγικού σχεδίου.

 

Επιτέλους το υπουργείο Εργασίας στρέφεται πλέον και στην στήριξη της Κοινωνικής Οικονομίας μέσω αναθεώρησης του νομικού πλαισίου, με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αλλά και την προώθηση ενός εναλλακτικού παραγωγικού σχεδίου.

Προς ώρας οι δράσεις κοινωνικής οικονομίας υλοποιούνται μέσω αγροτικών συνεταιρισμών, αστικών συνεταιρισμών και ΚΟΙΝΣΕΠ  και αντιστοιχούν μόλις στο 0,7% του ΑΕΠ. Πλέον το υπουργείο Εργασίας φιλοδοξεί  η κοινωνική οικονομία να πλησιάζει τα ευρωπαϊκά επίπεδα και από εδώ και στο εξής να καταλαμβάνει περι το 10%  μερίδιο του ΑΕΠ .

Ήδη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ), αποφάσισε τη σύσταση διϋπουργικής επιτροπής για την Κοινωνική Οικονομία για να προωθήσει τη συγκεκριμένη αναθεώρηση.

Στόχος του όλου εγχειρήματος, να ενοποιηθεί η συνεταιριστική νομοθεσία και να εξειδικευθούν όλες οι ειδικές περιπτώσεις, στη βάση των διεθνών καλών πρακτικών.

Σύμφωνα μάλιστα, με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου που συντονίζει τις δράσεις, η ανάπτυξη εγχειρημάτων κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας θα βοηθήσει δυναμικούς κλάδους, όπως ο αγροτοδιατροφικός, ο τουρισμός, οι νέες τεχνολογίες, η ενέργεια και το περιβάλλον.

Για το σκοπό αυτό η κυβέρνηση προγραμματίζει τις εξής πρόσθετες ενέργειες:

* Συγκροτείται Διϋπουργική Επιτροπή για την Κοινωνική Οικονομία. Το συντονισμό της Επιτροπής θα αναλάβει το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Οι νομοπαρασκευαστικές εργασίες της αναμόρφωσης του ν. 4019/2011 που διέπει τη λειτουργία των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ) θα ολοκληρωθούν μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο, στη συνέχεια το νέο νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και εντός του πρώτου εξαμήνου του 2016 θα έχει γίνει νόμος του Κράτους. Εν τω μεταξύ, οι τροποποιήσεις του ν. 4019/2011 θα αναρτηθούν στη «Διαύγεια» στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, προς ενημέρωση και ανοιχτή διαβούλευση.

* Διαμορφώνεται το πλαίσιο συνεργασίας του κράτους και του ευρύτερου δημόσιου τομέα με τις δομές της κοινωνικής οικονομίας κατά τρόπο που ευνοεί και να στηρίζει τα αντίστοιχα εγχειρήματα.

* Δημιουργία ειδικών υποστηρικτικών δομών, που θα στηρίζουν τα εγχειρήματα κοινωνικής οικονομίας σε όλα τα στάδια λειτουργίας τους.

* Δημιουργία ενός ευνοϊκού συστήματος χρηματοδότησης μέσω της αξιοποίησης των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων αλλά και με τη δημιουργία νέων.

* Εκπόνηση σχεδίου δράσης και νομοθετικών παρεμβάσεων για τη μεταβίβαση υπό πτώχευση ή πτωχευμένων επιχειρήσεων σε συνεταιρισμούς εργαζομένων.

* Επιδίωξη της προβολής και διάδοσης των εγχειρημάτων κοινωνικής οικονομίας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:57