search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 21:43
MENU CLOSE

Σκάνδαλο VW: Η Κομισιόν καλεί τα κράτη μέλη να διευρύνουν τις έρευνες για τις εκπομπές ρύπων

06.11.2015 10:50
Σκάνδαλο VW: Η Κομισιόν καλεί τα κράτη μέλη να διευρύνουν τις έρευνες για τις εκπομπές ρύπων - Media

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε επιστολή και στα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ καλώντας τα να διευρύνουν τις έρευνες για πιθανές παραβιάσεις αναφορικά με τις εκπομπές ρύπων των οχημάτων μετά την παραδοχή της Volkswagen ότι είχε υποεκτιμήσει τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα.

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε επιστολή και στα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ καλώντας τα να διευρύνουν τις έρευνες για πιθανές παραβιάσεις αναφορικά με τις εκπομπές ρύπων των οχημάτων μετά την παραδοχή της Volkswagen ότι είχε υποεκτιμήσει τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα.

Η μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρία αυτοκινήτων στην Ευρώπη παραδέχθηκε τον Σεπτέμβριο ότι είχε χειραγωγήσει τις δοκιμές για τις εκπομπές ρύπων σε ντιζελοκίνητα οχήματα στις ΗΠΑ προκειμένου να συγκαλύψει το επίπεδο των εκπομπών οξειδίων του αζώτου που είναι επιβλαβή για την υγεία.

Το σκάνδαλο έλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις όταν η γερμανική εταιρία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι είχε υποεκτιμήσει την κατανάλωση καυσίμου – και κατά συνέπεια τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα – σε περίπου 800.000 οχήματα.

Σε επιστολή στην οποία είχε πρόσβαση το Reuters, η Επιτροπή ανέφερε ότι είχε γνώση παρατυπιών αναφορικά με τις τιμές διοξειδίου του άνθρακα και ότι ζητούσε την στήριξη των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων «για να ανακαλύψει πώς και γιατί θα μπορούσε να συμβεί αυτό».

Η Επιτροπή ανέφερε ότι είχε ήδη έλθει σε επαφή με την γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Οδικής Κυκλοφορίας (KBA), που είναι υπεύθυνη για να αξιολογήσει τη συμμόρφωση των νέων τύπων αυτοκινήτου, και ότι θα έθιγε το θέμα σε συνάντηση με άλλες εθνικές αρχές αργά χθες στις Βρυξέλλες.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν επιβεβαίωσε την επιστολή, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή ζήτησε από τις κυβερνήσεις «να διευρύνουν τις έρευνες για να διαπιστωθούν πιθανές παραβιάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας».

«Κινδυνεύει η δημόσια εμπιστοσύνη. Χρειαζόμαστε όλα τα γεγονότα πάνω στο τραπέζι και την αυστηρή εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας», δήλωσε η εκπρόσωπος.

Οι δοκιμές οχημάτων στην ΕΕ τελούν υπό την εποπτεία των εθνικών αρχών με την εφαρμογή των κανονισμών να εναπόκειται σε κάθε κράτος-μέλος.

Αυτή η πρακτική έχει δεχθεί επικρίσεις από τους περιβαλλοντολόγους καθώς οι δοκιμές στο δρόμο έχουν κατ’ επανάληψη δείξει ότι τα οχήματα εκπέμπουν περισσότερους ρύπους σε σχέση με τις εργαστηριακές δοκιμές.

Η επιτροπή με την επιστολή, που φέρει ημερομηνία 5 Νοεμβρίου και που υπογράφεται από την Επίτροπο Βιομηχανίας Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα και τον Επίτροπο Κλίματος και Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανεέτε, ζητά να ενημερωθεί έως τα τέλη του μήνα για «αποδεικτικά στοιχεία ή πληροφορίες σχετικά με πιθανές παρατυπίες που σχετίζονται με την πιστοποίηση των τιμών για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα».

«Ανάλογα με την περίπτωση, πόσα από τα αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν προσφάτως στη χώρα σας τα ημερολογιακά έτη 2012, 2013 και 2014 πιθανόν επηρεάστηκαν;» ερωτά η Επιτροπή.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 21:42