search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 08:28
MENU CLOSE

Η Δανία «σκληραίνει» τη στάση της απέναντι στους πρόσφυγες

11.11.2015 15:23
Η Δανία «σκληραίνει» τη στάση της απέναντι στους πρόσφυγες  - Media

Η Δανία δεν βλέπει να μπαίνει τέλος στο κύμα των προσφύγων και των μεταναστών που συρρέουν στις σκανδιναβικές χώρες και σκοπεύει να σκληρύνει τη μεταναστευτική πολιτική της, προειδοποίησε σήμερα ο πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν.

 

Η Δανία δεν βλέπει να μπαίνει τέλος στο κύμα των προσφύγων και των μεταναστών που συρρέουν στις σκανδιναβικές χώρες και σκοπεύει να σκληρύνει τη μεταναστευτική πολιτική της, προειδοποίησε σήμερα ο πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν.

Η Ευρώπη αγωνίζεται να βρει μια κοινή προσέγγιση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού κύματος, όμως πολλές χώρες αποφασίζουν μόνες τους να λάβουν πιο αυστηρά μέτρα και να ενισχύσουν τους ελέγχους στα σύνορά τους. Εντός της ημέρας οι ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ θα συναντηθούν στη Μάλτα για μια διήμερη, ειδική σύνοδο κορυφής αφιερωμένη στο μεταναστευτικό.

Ο Ράσμουσεν είπε ότι η κυβέρνησή του σχεδιάζει να μειώσει το χρονικό διάστημα ισχύος της άδειας διαμονής στη χώρα, να εφαρμόσει μέτρα ώστε να απελαύνονται ευκολότερα όσοι μετανάστες δεν δικαιούνται άσυλο και να περικόψει τα επιδόματα των προσφύγων, για δεύτερη φορά μετά τις εκλογές του Ιουνίου.

“Συνήθως η πίεση είναι μικρότερη τον χειμώνα, όμως τώρα συμβαίνει το αντίθετο. Οι γειτονικές μας χώρες ενισχύουν τα μέτρα… Για αυτόν τον λόγο επίσης χρειάζεται να κάνουμε άλλο ένα βήμα, αν θέλουμε να προστατεύσουμε τη Δανία”, δήλωσε ο Ράσμουσεν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Η Φινλανδία έχει μειώσει τα κριτήρια με τα οποία αποφασίζει αν κάποιος δικαιούται άσυλο και η Νορβηγία επιδιώκει να στείλει πίσω στη Ρωσία ορισμένους Σύρους που πέρασαν τα σύνορα των δύο χωρών για να αιτηθούν άσυλο από το Όσλο. Η γειτονική Σουηδία, η χώρα που υποδέχεται τους περισσότερους πρόσφυγες από οποιαδήποτε άλλη, συγκριτικά με τον πληθυσμό της, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα τους στεγάσει όλους και ζήτησε κατεπείγουσα βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Frontex, ο Οργανισμός Διαχείρισης των Εξωτερικών Συνόρων της ΕΕ, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι από τον Ιανουάριο μέχρι τον Οκτώβριο, μόνο στα ελληνικά νησιά έφτασαν 540.000 πρόσφυγες.

Οι αστυνομικές αρχές της Δανίας εκτιμούν ότι τους τελευταίους τρεις μήνες έχουν μπει στη χώρα 20.900 πρόσφυγες και μετανάστες. Τον Οκτώβριο 3.600 άνθρωποι αιτήθηκαν άσυλο στη Δανία. Συγκριτικά, στη Σουηδία έχουν γίνει δεκτοί μέχρι σήμερα 120.000 άνθρωποι.

Ο Ράσμουσεν θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες των προτάσεών του την Παρασκευή και υποστήριξε ότι για ορισμένες από τις πρωτοβουλίες του δεν θα χρειαστεί η έγκριση του κοινοβουλίου.

Το λαϊκιστικό, αντιμεταναστευτικό Λαϊκό Κόμμα της Δανίας, που αναδείχθηκε σε δεύτερη δύναμη στο κοινοβούλιο στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, χαιρέτισε την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού. “Η κυβέρνηση κατέληξε τελικά στο συμπέρασμα ότι η παρούσα κατάσταση δεν είναι υποφερτή για τη Δανία”, έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ο ηγέτης του κόμματος Κρίστιαν Τίλεσεν Νταλ.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 08:27