search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 02:19
MENU CLOSE

Στο σαράι για το προσφυγικό

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1890
12-11-2015
10.11.2015 22:44
2406423.jpg

Με το βλέμμα στραμμένο στην… Τουρκία η Ελλάδα μετέχει στις εργασίες της Συνό­δου της Βαλέττα για τη Μετανάστευση και της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. για το προσφυγικό.

 

Με το βλέμμα στραμμένο στην… Τουρκία η Ελλάδα μετέχει στις εργασίες της Συνό­δου της Βαλέττα για τη Μετανάστευση και της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. για το προσφυγικό.

Πάντως, σύμφωνα με πλη­ροφορίες, το μεγαλύτερο βάρος των διήμερων συ­ζητήσεων στην πρωτεύ­ουσα της Μάλτας θα πέσει στις μεταναστευτικές ροές στην Κεντρική Με­σόγειο (ουσιαστικά προς την Ιταλία), οπότε η Αθήνα αξιοποιεί την ευκαιρία ώστε, μαζί με την Ιταλία, να καταστή­σει σαφές ότι το πρόβλημα είναι ευρω­παϊκό. Επίσης θα θέσει τα θέματα που σχετίζονται με το ταξίδι του πρωθυ­πουργού στην Τουρκία την ερχόμενη εβδομάδα (17-18 Νοεμβρίου).

Συγκεκριμένα, την Τρίτη 17 Νοεμ­βρίου ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη (οι πληρο­φορίες αναφέρουν ότι εκεί θα παρα­κολουθήσει φιλικό αγώνα Ελλάδας – Τουρκίας μαζί με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου) και την Τετάρτη θα μεταβεί στην Άγκυρα, όπου, σύμφωνα με κυβερ­νητικές πηγές, θα έχει «διευρυμένες συνομιλίες» με Ερντογάν και Ντα­βούτογλου για το προσφυγικό, αλλά και για τις διμερείς σχέσεις.

Επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης είναι – όπως τόνισε ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο την Τρίτη – η Ελλάδα να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις Τουρκίας – Ε.Ε. για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Επιδίωξη που συνδέεται με την πίεση των Ευρωπαίων και ουσιαστικά της Γερμανίας για κοινές περιπολίες Ελλάδας – Τουρκίας στο Αιγαίο.

Ευρωπαϊκό πρόβλημα

Όπως διαφαίνεται και από πρόσφα­τη ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βου­λή, στην Ώρα του Πρωθυπουργού, η κυβέρνηση δεν θέλει να φανεί ότι μέ­νει αμέτοχη στη διαπραγμάτευση Ε.Ε.

Τουρκίας, αφήνοντας ουσιαστικά τη Γερμανία να συζητά με την Άγκυρα ζη­τήματα μείζονος σημασία για την Ελ­λάδα, όπως τα χωρικά ύδατα. Μπρο­στά στις φωνές που με ανησυχία επι­σημαίνουν ότι η ανάληψη πρωταγω­νιστικού ρόλου της Ελλάδας στις δια­πραγματεύσεις Ε.Ε. – Τουρκίας ενέχει τον κίνδυνο το προσφυγικό να διολισθήσει σε διμερές πρόβλημα μεταξύ των δύο χωρών, με ό,τι μπορεί να συ­νεπάγεται αυτό για τα εθνικά θέματα (ελληνοτουρκικά, Κυπριακό), ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί μέσω της Μάλτας να υπενθυμίσει στους εταίρους ότι προ­σφυγικό και μεταναστευτικό αποτελούν κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι πρόβλημα μόνο των χωρών πρώ­της υποδοχής όπως η Ελλάδα.

Περαιτέρω, ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει το ζή­τημα της κοινής πολιτι­κής για την αντιμετώπιση δικτύων παράνομης δια­κίνησης προσφύγων.

Στη Μάλτα ο Αλέξης Τσίπρας συνοδεύεται από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευ- τικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και τον ανα­πληρωτή υπουργό Εξω­τερικών Νίκο Ξυδάκη.

Σημειώνεται ότι στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής θα είναι παρών και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, επιστρέφοντας από το ταξίδι του στην Τουρκία.

‘Ενα από τα βασικά σημεία που θα θέ­σει η Αθήνα στην άτυπη Σύνοδο είναι αυτό της δημιουργίας κέντρων ταυτο­ποίησης προσφύγων στο έδαφος της Τουρκίας, δηλαδή η Τουρκία να θεω­ρείται χώρα πρώτης υποδοχής, οπότε η διαδικασία της μετε­γκατάστασης να ξεκι­νά από τις τουρκικές ακτές προς τις χώρες υποδοχές της Κεντρικής Ευρώπης, ώστε να σταματήσουν οι πνιγμοί στο Αιγαίο. Βεβαίως, η Αθή­να θα θέσει και το θέμα της τεχνικής αλλά και οικονομικής βοήθειας για την αντιμετώπιση του προβλήματος και την αποτελεσματικότερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

Όσο για τη συζήτηση περί σύνδεσης του προσφυγικού με τη δημοσιονομική χαλάρωση του προ­γράμματος – τουλάχιστον αυτή ήταν η αίσθηση που δόθηκε από τον Αλέ­ξη Τσίπρα κατά την επίσκεψη Σουλτς -, κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση δεν θέτει επισήμως τέτοιο ζήτημα, ωστόσο, συμπληρώ­νουν, το θέτει η πραγματικότητα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:48