18/09/2019 14:10:23

Χορήγηση 60% της σύνταξης έως τα 65 και ένα ταμείο κύριας ασφάλισης

Χορήγηση 60% της σύνταξης έως τα 65 και ένα ταμείο κύριας ασφάλισης - Media

 

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στους ειδικούς του ασφαλιστικού το σενάριο που θέλει να χορηγείται  μόνο του 60% της σύνταξης, μέχρι τη συμπλήρωση της ηλικίας των 65 ετών. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως προκρίνεται η λύση της δημιουργίας ενός ταμείου κύριας ασφάλισης για όλους τους ασφαλισμένους και ενός ταμείου επικουρικής!

Το νέο αυτό σύστημα φαίνεται να στερεί προνόμια από τους ασφαλισμένους στα ειδικά ταμεία, καθώς και εξίσωση προς τα κάτω των παροχών σε χρήμα (επιδόματα τοκετού, έξοδα κηδείας).

Παράλληλα, η απόφαση να διατηρηθεί η αυτονομία του Ενιαίου Επικουρικού Ταμείου (ΕΤΕΑ) θα οδηγήσει σε νέες περικοπές και τις επικουρικές είτε μέσω επαναϋπολογισμού, είτε με θέσπιση πλαφόν ή με τη θέσπιση της ρήτρας.

Η επιβολή εισφορών υπέρ υγείας 6% θα μπορούσε να συμβάλει κατά 250 εκ. ευρώ στη μείωση των ελλειμμάτων του ταμείου, αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα χρησιμοποιηθεί για να απορροφήσει ένα ποσοστό από τα τεράστια ελλείμματα του ΕΟΠΠΥ. Σύμφωνα με υπολογισμούς ειδικών της ασφάλισης, η μείωση στις επικουρικές συντάξεις θα κυμανθεί από 5% έως 8%.

Από την άλλη, τα χθεσινά στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος Ήλιος δείχνουν ότι η εδώ και 5 χρόνια μνημονιακή πολιτική έχει οδηγήσει πραγματικά σε συντάξεις πείνας.

Συγκεκριμένα, οι κύριες συντάξεις, προ φόρου και μετά των κρατήσεων υγειονομικής περίθαλψης και μη συμπεριλαμβανομένου του ΕΚΑΣ, κατά μέσο όρο φτάνουν στα 666,01 ευρώ τον μήνα, ενώ οι επικουρικές στα 168,57 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.