search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 13:32
MENU CLOSE

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι συλληφθέντες φοιτητές με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης – Εξετάζεται η έκδοσή τους στην Ιταλία

13.11.2015 16:22
Λάσπες, μπάζα και καταστροφή: Φωτογραφίες από την περιοχή της Εύβοιας που ισοπέδωσε η πλημμύρα (Photos) - Media Gallery 12

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι πέντε φοιτητές που συνελήφθησαν το πρωί της Πέμπτης, 12/11 στην Αγία Παρασκευή, έπειτα από πρωτοφανή επιχείρηση της αστυνομίας μετά από αίτημα των ιταλικών Αρχών.

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι πέντε φοιτητές που συνελήφθησαν το πρωί της Πέμπτης, 12/11 στην Αγία Παρασκευή, έπειτα από πρωτοφανή επιχείρηση της αστυνομίας μετά από αίτημα των ιταλικών Αρχών.

Οι φοιτητές, που κατηγορούνται για συμμετοχή σε επεισόδια που είχαν γίνει στο Μιλάνο στο περιθώριο της διαδήλωσης για την εργατική Πρωτομαγιά, πριν 6 μήνες, αφέθηκαν ελεύθεροι με τους περιοριστικούς όρους της εμφάνισης 3 φορές την εβδομάδα στο Αστυνομικό Τμήμα καθώς και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Εκκρεμεί η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών για την έκδοση ή μη των 5 φοιτητών στην Ιταλία, όπου κινδυνεύουν με πολυετή φυλάκιση. Η σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί εντός των επόμενων 10 με 20 ημερών.

Όπως καταγγέλλει η Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Αγίας Παρασκευής, η συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν με αιφνίδιες εισβολές της αστυνομίας στα σπίτια των 5 φοιτητών, με αφορμή την προσαγωγή τους σε καφετέρια στο Μιλάνο.

«Αυτή η διαδικασία δίωξης σε βάρος φοιτητών από άλλο κράτος της ΕΕ με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, με αφορμή τη συμμετοχή σε πρωτομαγιάτικη απεργιακή διαδήλωση, είναι πραγματικά πρωτοφανής. H αποτροπή αυτής της ακραίας κατασταλτικής μεθόδευσης αφορά κάθε άνθρωπο και την υπεράσπιση του δικαιώματος του να συμμετέχει σε συλλογικές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις», αναφέρει μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωσή της η Συνέλευση.

Μετά τη σύλληψή τους, ομάδα νεαρών προχώρησε χθες το απόγευμα σε κατάληψη του Δημαρχείου Αγίας Παρασκευής, σε ένδειξη αλληλεγγύης, που έληξε σήμερα μετά την απόφαση για την μη προφυλάκιση των φοιτητών.

«Η εξέλιξη ήταν θετική. Τέλος καλό, όλα καλά» δήλωσε ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Γιάννης Σταθόπουλος στο ΑΠΕ – ΜΠΕ και πρόσθεσε πως στηρίζει το αίτημα για τη μη έκδοση των φοιτητών στην Ιταλία.

Να μην εκδοθούν οι κατηγορούμενοι στην Ιταλία ζητά και το ΚΚΕ, που σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ανήμερα της πανεργατικής απεργίας, εφαρμόζοντας το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, προχώρησε στη σύλληψη πέντε φοιτητών, για τους οποίους οι ιταλικές Αρχές ζητούν την έκδοσή τους. Το ΚΚΕ απαιτεί όχι μόνο να μην εφαρμοστεί, αλλά και να καταργηθεί το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και να μην προχωρήσει η έκδοση των φοιτητών στις ιταλικές αρχές».

Το πρωί της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες έξω από το Εφετείο, ενώ το βράδυ της Πέμπτης μαζική διαδήλωση αλληλεγγύης έλαβε χώρα στην Αγία Παρασκευή. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 13:32