14/12/2019 05:30:34

Τα κίτρινα σκουλήκια είναι η λύση στην πλαστική ρύπανση!

Τα κίτρινα σκουλήκια είναι η λύση στην πλαστική ρύπανση! - Media

 

Μια ομάδα ερευνητών επιστημόνων από την Κίνα και τις ΗΠΑ ανακάλυψε ότι οι προνύμφες των Tenebrio molitor, γνωστές και ως κίτρινα σκουλήκια «mealworms»,  μπορούν να χωνέψουν ακόμα και μη βιοδιασπώμενα πλαστικά, όπως το φελιζόλ.

Μικροοργανισμοί στο πεπτικό σύστημα των σκουληκιών αποικοδομούν το πλαστικό σε διοξείδιο του άνθρακα και το μετατρέπουν σε θρεπτική τροφή, σύμφωνα με την έρευνα.

Οι ερευνητές είπαν ότι πρόκειται για μια σημαντική ανακάλυψη για τον πόλεμο ενάντια στους πλαστικούς ρύπους, οι οποίοι θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία.

Ο ανώτερος μηχανικός της έρευνας στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, Wei-Min Wu, , δήλωσε: «Τα ευρήματά μας άνοιξαν μια νέα πόρτα στην λύση του παγκόσμιου προβλήματος της ρύπανσης από το πλαστικό».

Οι ερευνητές έδωσαν 34 – 39 χιλιοστόγραμμα φελιζόλ σε 100 σκουλήκια και μετέτρεψαν περίπου την μισή ποσότητα σε διοξείδιο του άνθρακα.

Τα περιττώματα των σκουληκιών ήταν αβλαβή για το περιβάλλον.

Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική εφημερίδα «Environmental Science & Technology».

Ένας από τους ερευνητές, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Beihang στο Πεκίνο, Yang Jun, επεσήμανε ότι η παγκόσμια κατανάλωση πλαστικού ανήλθε στους 271 εκατ. τόνους το 2013, εκ των οποίων 20 εκατομμύρια τόνοι αποτελούνται από πολυστυρένιο.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.