search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:06
MENU CLOSE

Αυτός είναι ο Βέλγος που φέρεται ως «εγκέφαλος» των επιθέσεων στο Παρίσι – Είχε περάσει και από την Ελλάδα;

16.11.2015 09:36
Νεκρός ο εγκέφαλος του μακελειού στο Παρίσι - Eίχε σχεδιάσει κι άλλες επιθέσεις - Media

Ένα θρίλερ σχετικά με το αν ο φερόμενος ως ο “εγκέφαλος” της πολλαπλής τρομοκρατικής επίθεσης των Τζιχαντιστών του ISIS στο Παρίσι Abdelhamid Abaaoud, είχε συλληφθεί από τις ελληνικές αρχές στην επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής στο Παγκράτι, στις 17 του περασμένου Ιανουαρίου, οπότε και είχαν συλληφθεί τέσσερα άτομα τα οποία φέρονται να είχαν σχέση με το δίκτυο των Τζιχαντιστών στην Ευρώπη. 

 

Ένα θρίλερ σχετικά με το αν ο φερόμενος ως ο “εγκέφαλος” της πολλαπλής τρομοκρατικής επίθεσης των Τζιχαντιστών του ISIS στο Παρίσι Abdelhamid Abaaoud, είχε συλληφθεί από τις ελληνικές αρχές στην επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής στο Παγκράτι, στις 17 του περασμένου Ιανουαρίου, οπότε και είχαν συλληφθεί τέσσερα άτομα τα οποία φέρονται να είχαν σχέση με το δίκτυο των Τζιχαντιστών στην Ευρώπη. 

Λίγες  ημέρες μετά το άτομο που φερόταν ως ο Abdelhamid Abaaoud είχε εκδοθεί στο Βέλγιο, μετά από αίτημα των εκεί αρχών, αφού εθεωρείτο ένας εκ των βασικών υπόπτων του σχεδίου θυλάκων του ΙSIS  για δολοφονία Βέλγων αστυνομικών, λίγες ημέρες μετά το κτύπημα στα γραφεία του Charlie Hebdo. 

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του “Π’ από το κέντρο επιχειρήσεων της Europol , οι Βέλγοι δεν μπόρεσαν να ταυτοποιήσουν  τον φερόμενο ως ιθύνοντα νου της πολλαπλής επίθεσης στο Παρίσι, ενώ παραμένει ερωτηματικό αν τέθηκε σε παρακολούθηση από τις βελγικές αρχές, αφού έκτοτε τα ίχνη του χάθηκαν.

Ο 27χρονος Βέλγος υπήκοος, γιος Μαροκινού εμπόρου, θεωρείται ένας από τους πιο αδίστακτους εκτελεστές του ISIS. Χαρακτηριστικό ήταν το βίντεο  που είχε δώσει στη δημοσιότητα το Ισλαμικό κράτος, στις 19 Φεβρουαρίου 2015 , όπου ο Abdelhamid μαζί με δύο ακόμα μαχητές του Ισλαμικού κράτους έσυραν  με μηχανές και τζίπ τα άψυχα κορμιά τριών σύρων αιχμαλώτων του κυβερνητικού στρατού, του Άσαντ, στην πόλη Ράκα, που βρίσκεται υπό την κατοχή του Ισλαμικού Κράτους.    

 

Ποιος είναι ο Abdelhamid Abaaoud

Ο Abdel Hamid Abaaoud, 28 ετών, φέρεται ως εγκέφαλος των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα της ολλανδικής De Standaard και της βελγικής Le Soir.

Σύμφωνα με το ραδιοφωνικό δίκτυο RTL, ο εγκέφαλος των επιθέσεων έχει ταυτοποιηθεί. Πρόκειται για τον Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, γνωστό και ως Αμπού Ομαρ αλ-Μπαλίκι, Βέλγο, 28 ετών, από τη συνοικία Μόλενμπεεκ των Βρυξελλών, όπου η αστυνομία προχώρησε σε σειρά συλλήψεων το Σάββατο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα 20 Minutes.fr. Οι πληροφορίες δημοσιεύονται και στην βελγική εφημερίδα Der Standaard.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, ο Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ συνδέεται και με τις τρομοκρατικές επιθέσεις που ματαιώθηκαν τον περασμένο Ιανουάριο στο Βερβιέ του Βελγίου. Τότε, είχε παρουσιασθεί ως εγκέφαλος και χρηματοδότης των σχεδιαζόμενων αυτών επιθέσεων. Το κινητό του είχε εντοπισθεί τότε στην Ελλάδα. Οπως και ο Μπραχίμ Αμπντεσλάμ, που ανατινάχθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Μπουλβάρ Βολτέρ στο Παρίσι, ο Αμπααούντ ήταν γνωστός για ποινικά αδικήματα στις Βρυξέλλες κατά την περίοδο 2010-2011.

Σήμερα, βρίσκεται στη Συρία, είναι ένας από τους “πιο δραστήριους δήμιους” του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με το RTL. Βρισκόταν σε ευθεία επικοινωνία με έναν από τους τρομοκράτες της σφαγής στο Παρίσι, που κατοικούσε στην ίδια συνοικία των Βρυξελλών.

Ο Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ είχε καταδικαστεί τον Ιούλιο, μετά την αναχώρησή του για τη Συρία, ερήμην, σε 20 χρόνια κάθειρξης από δικαστήριο των Βρυξελλών σε υπόθεση δικτύων στρατολόγησης βέλγων τζιχαντιστών με προορισμό τη Συρία.

Το 2014 βρισκόταν στα πρωτοσέλιδα του βελγικού Τύπου για την απαγωγή του ίδιου του 13χρονου αδελφού του, του Γιουνές, “του μικρότερου τζιχαντιστή στο κόσμο”, τον οποίο και πήρε μαζί του στη Συρία. Ο πατέρας του, ο Ομαρ Αμπααούντ, έχει καταθέσει εναντίον του αγωγή για την απαγωγή.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:05