search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 21:12
MENU CLOSE

Ανησυχία της κυβέρνησης για τις λογικές κλειστών συνόρων μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι

17.11.2015 05:58
Ανησυχία της κυβέρνησης για τις λογικές κλειστών συνόρων μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι - Media

Το πολλαπλό και αιματηρό τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι το βράδυ της Παρασκευής, ανησύχησε την κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, για τον προφανή λόγο ότι μοιραία θα υπήρχε σύνδεση του προσφυγικού με το ζήτημα της τρομοκρατίας, κάτι που θα σήμαινε σκλήρυνση των ευρωπαϊκών κρατών στο ζήτημα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών.

 

 

Το πολλαπλό και αιματηρό τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι το βράδυ της Παρασκευής, ανησύχησε την κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, για τον προφανή λόγο ότι μοιραία θα υπήρχε σύνδεση του προσφυγικού με το ζήτημα της τρομοκρατίας, κάτι που θα σήμαινε σκλήρυνση των ευρωπαϊκών κρατών στο ζήτημα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών.

Δεδομένου ότι η κατάσταση όπως διαμορφώνεται μετά την 13η Νοεμβρίου αυτονόητα υπερβαίνει κατά πολύ τις δυνατότητες  παρέμβασης της ελληνικής κυβέρνησης με αποτέλεσμα το προσφυγικό να ξεφεύγει ακόμη περισσότερο από τον έλεγχό της, μάλλον δεν είναι και πολλά αυτά που μπορεί να κάνει για να περιορίσει τη διασπορά πανικού σε μια στιγμή που η χώρα σηκώνει μεγάλο βάρος των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και είναι ανοιχτές οι διαβουλεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Προς το παρόν τηρεί στάση αναμονής, επιμένοντας ότι τα δύο ζητήματα δεν πρέπει να συνδεθούν όπως δεν πρέπει επίσης να επικρατήσουν λογικές κλεισίματος συνόρων, αλλά να συνεχιστούν οι συζητήσεις στο εσωτερικό της ΕΕ και με την Τουρκία ώσπου να βρεθεί λύση που να ικανοποιεί όλες τις πλευρές.

Από τις πρώτες της αντιδράσεις κιόλας, κάλεσε να μην συνδεθεί το προσφυγικό με την τρομοκρατία, απευθυνόμενη τόσο στο εσωτερικό με την αντιπολίτευση να την κατηγορεί για την πολιτική «ανοιχτών συνόρων» όσο και στο εξωτερικό.

Σε αυτή της τη θέση η κυβέρνηση βρήκε σύμμαχο τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ ο οποίος σε δηλώσεις του την Κυριακή ζήτησε από τους ευρωπαίους ηγέτες να μην αλλάξει η ατζέντα που έχει συμφωνηθεί για το προσφυγικό και «να μην ενδώσουν σε σπασμωδικές αντιδράσεις.

Στο μεταξύ με ικανοποίηση είδαν στο Μαξίμου και τις χθεσινές αναφορές Ολάντ, αφενός ότι είναι κρίσιμο η Ευρώπη να δώσει άσυλο σε αυτούς που το έχουν πραγματικά ανάγκη, αφετέρου ότι σε αυτή τη φάση είναι πιο σημαντικό το σύμφωνο ασφάλειας από το σύμφωνο σταθερότητας.

Θετική ένδειξη αποτελεί για το Μαξίμου ακόμη και το επικοινωνιακής σημασίας γεγονός ότι η Μέρκελ πήγε στο γήπεδο να παρακολουθήσει το φιλικό παιχνίδι Γερμανίας – Ολλανδίας στέλνοντας μήνυμα καθησυχασμού.

Για το κυβερνητικό επιτελείο είναι μείζονος σημασίας η στάση που κρατούν και θα κρατήσουν στη συνέχεια οι δύο ηγέτες καθώς θεωρούν ότι οι Μέρκελ και Ολάντ δίνουν το στίγμα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και μπορούν να κατευνάσουν τον πανικό στο εσωτερικό των κοινωνιών τους και στις άλλες χώρες που εμφανίζονται έτοιμες να κλείσουν τα σύνορα στους πρόσφυγες όπως η Πολωνία. Σε αυτό το πλαίσιο, την ανάγκη να αποφευχθεί μια εικόνα της Ευρώπης κλειστής και σε πανικό, ο πρωθυπουργός δε θέλησε να αναβάλει το ταξίδι στην Τουρκία.

Ωστόσο, η κατάσταση περιπλέκεται από το γεγονός της πολεμικής γαλλικής απάντησης στο ISIS και το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα κληθεί να διαχειριστεί το προσφυγικό υπό τα νέα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των ακραίων φωνών που θα υψώνονται στο εσωτερικό της χώρας και στην Ευρώπη.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 21:12