search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:48
MENU CLOSE

Φάρμακο κατά του αλκοολισμού «ξετρυπώνει» τον κρυμμένο στα κύτταρα ιό HIV του AIDS

17.11.2015 07:04
Φάρμακο κατά του αλκοολισμού «ξετρυπώνει» τον κρυμμένο στα κύτταρα ιό HIV του AIDS - Media

Ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες για την καταπολέμηση του αλκοολισμού, προκαλώντας εμετούς σε όποιον πίνει πολύ, δημιουργεί ελπίδες στους επιστήμονες πως θα μπορούσε να φανεί πολύτιμο και στην μάχη κατά του AIDS. 

 

Ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες για την καταπολέμηση του αλκοολισμού, προκαλώντας εμετούς σε όποιον πίνει πολύ, δημιουργεί ελπίδες στους επιστήμονες πως θα μπορούσε να φανεί πολύτιμο και στην μάχη κατά του AIDS. Όπως δείχνει μια νέα μικρή κλινική δοκιμή, το φάρμακο φαίνεται πως έχει την ικανότητα να φέρνει στο φως το «κοιμισμένο» ιό HIV, που κρύβεται σε διάφορα σημεία του σώματος του ασθενούς.

To φάρμακο Antabuse, γνωστό και ως δισουλφιράμη στη μορφή γενόσημου, δόθηκε επί τρεις μέρες σε 30 φορείς του ιού HIV στις ΗΠΑ και την Αυστραλία, οι οποίοι ήδη έπαιρναν αντιικά φάρμακα. Το αντιαλκοολικό φάρμακο, σε μεγάλη δοσολογία, «ξετρύπωσε» τον «κοιμισμένο» ιό, πράγμα που στο μέλλον μπορεί να κάνει πιο αποτελεσματική τη θεραπεία για το AIDS.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Σάρον Λιούιν του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Lancet HIV», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και το “New Scientist”, δήλωσαν ότι το Antabuse δεν προκαλεί τοξικές παρενέργειες.

Το AIDS έχει σκοτώσει περίπου 34 εκατομμύρια ανθρώπους από τη δεκαετία του ΄80 που εμφανίσθηκε, ενώ σε περίπου 37 εκατομμύρια υπολογίζονται σήμερα οι φορείς του ιού. Περίπου δύο εκατομμύρια νέες λοιμώξεις συμβαίνουν κάθε χρόνο.

Οι έως τώρα αντιικές θεραπείες για το AIDS ξεριζώνουν τον HIV από το αίμα, αλλά «σκοντάφτουν» στο γεγονός ότι, παρά την υποχώρησή του, ο ιός βρίσκει διάφορες «κρυψώνες» σε άλλα κύτταρα του ασθενούς. Εκεί παραμένει σε κατάσταση επικίνδυνης ύπνωσης και συνήθως «ξυπνάει», όταν ο ασθενής σταματά την αντιική φαρμακοθεραπεία του, με συνέπεια οι ασθενείς να αναγκάζονται να παίρνουν αυτά τα φάρμακα εφ’ όρου ζωής.

Έως τώρα οι επιστήμονες είχαν ανακαλύψει φάρμακα για να αφυπνίζουν τον κρυμμένο ιό, αλλά αυτά έχουν έντονες παρενέργειες. Αντίθετα, η δισουλφιράμη μπορεί να χροηγείται ακίνδυνα στους ασθενείς για μεγάλο χρονικό διάστημα, επί εβδομάδες ή και μήνες, αρκεί αυτοί να μην πίνουν αλκοοόλ παράλληλα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:48