search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 04:38
MENU CLOSE

Ίντριγκες και ανίερες συμμαχίες για το Ελληνικό

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1891
19-11-2015
22.11.2015 04:00
pod_1911_024_cmyk.jpg

Ο όμιλος Λάτση τα δίνει όλα για τα 6.500 στρέμματα

 

Λυτούς δεμένους, ακόμα και… πρώην συντρόφους έχει επιστρατεύσει η Lamda Development, συμφερόντων του ομίλου Λάτση, προκειμένου να φτιάξει κλίμα μέσα στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ για να ξεμπλοκάρει η παραχώρηση των 6.500 στρεμμάτων του Ελληνικού και της παραλιακής ζώνης με τους όρους και τις προϋποθέσεις που είχε θέσει η προηγούμενη κυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ και παρά τις σφοδρές αντιδράσεις επιστημονικών φορέων και κατοίκων που μιλούν για ξεπούλημα της έκτασης σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος.
 
Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν είναι λίγες οι φορές που οι επιτελείς της Lamda Development, στην προσπάθεια τους να πείσουν κυβερνητικούς παράγοντες ότι είναι προς το συμφέρον του Δημοσίου να προχωρήσει άμεσα η ιδιωτικοποίηση της έκτασης, εξυφαίνουν σενάρια συνωμοσίας περί ανταγωνιστικών επιχειρηματικών ομίλων που θέλουν να μπλοκάρουν την επένδυση.
 
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι του ομίλου Λάτση «δείχνουν» ως μοναδικό εμπόδιο μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο της χώρας, ο οποίος, λένε, αντιτίθεται στο να προχωρήσει το Ελληνικό, παρ’ ότι είναι γνωστό τοις πάσι ότι ο συγκεκριμένος όμιλος δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά σε τέτοιες επενδύσεις.
 
Η αλήθεια είναι ότι οι επιτελείς της Lamda Development εξυφαίνουν σενάρια συνωμοσίας περί, δήθεν, υπόγειου επιχειρηματικού «πολέμου» γιατί βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση εξαιτίας πραγματικών δεδομένων που έχουν να κάνουν με την υπόθεση του Ελληνικού.
 
Πραγματικά δεδομένα όπως η ισχυρή αντίδραση της Περιφέρειας Αττικής στους σχεδιασμούς Λάτση, η έρευνα που διεξάγει ο εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς για το τίμημα παραχώρησης που θεωρείται εξαιρετικά ευτελές για την πραγματική αξία της έκτασης αλλά και τα προβλήματα που έχει η Lamda Development μέσα στην κοινοπραξία αφού κάποιοι από τους ξένους επενδυτές έχουν αντιληφθεί ότι η ιστορία του Ελληνικού δεν είναι μια εύκολη υπόθεση.
 
Τα τρία «αγκάθια»
Η παραίτηση του Χρήστου Καπάταη από το Δ.Σ. της εταιρείας Ελληνικό Α.Ε., ο οποίος είναι αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα, με καταγγελίες για «δάκτυλο» της Lamda Development προκειμένου να περάσουν τα σχέδια για το ξεπούλημα του Ελληνικού με στόχο την ανάπτυξή του μέσω της τσιμεντοποίησης με άγνωστα αναπτυξιακά οφέλη για τη χώρα, έδωσε το στίγμα των αντιδράσεων που πρόκειται να αντιμετωπίσουν οι επιτελείς του ομίλου Λάτση.
 
Γιατί οι φορείς και οι κάτοικοι της περιοχής είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν μέχρι τέλους την αξιοποίηση της έκτασης με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον μέσα από σχέδια ήπιας ανάπτυξης που θα διασφαλίζουν και το μέλλον του μητροπολιτικού πάρκου.
 
Την ίδια ώρα, η Lamda Development τρέμει την έρευνα που διεξάγει ο εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ιωάννης Δραγάτσης, ο οποίος διερευνά το τίμημα παραχώρησης της έκτασης.
 
Όπως έχει επισημάνει το «Π», και τα δυο πορίσματα των δυο πραγματογνωμόνων που όρισε ο εισαγγελικός λειτουργός μιλούν για παραχώρηση με τίμημα έως και 3 φορές μικρότερο από την πραγματική αξία της έκτασης αφού οι πραγματογνώμονες εκτιμούν ότι η παραχώρηση έπρεπε να γίνει προς περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ και όχι προς 915 εκατομμύρια ευρώ.
 
Η εισαγγελική έρευνα θα ολοκληρωθεί με την κατάθεση και τρίτου πορίσματος από εξειδικευμένους οικονομολόγους, προκειμένου ο Ι. Δραγάτσης να πάρει τις αποφάσεις του.
 
Τα στελέχη της Lamda Development γνωρίζουν, βέβαια, καλά ότι, εάν ασκηθεί δίωξη στα πρώην μέλη του ΤΑΙΠΕΔ για το αδίκημα της απιστίας και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος, θα βρεθούν εκ των πραγμάτων εντός του κάδρου και δεν θα μπορούν να υποστηρίξουν τη θέση τους για άμεση προώθηση της παραχώρησης ούτε θα μπορούν να διατείνονται ότι πρόκειται για μια επένδυση με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την ανάπτυξη της χώρας.
 
Να σημειωθεί ότι το θέμα της πώλησης του Ελληνικού αντί ευτελούς τιμήματος είχε θέσει πρώτο το ΤΕΕ με πρόεδρο τον Χρήστο Σπίρτζη, σημερινό υπουργό Υποδομών, μελέτη η οποία βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς ως βασικό στοιχείο της έρευνας. Οι πληροφορίες μας, μάλιστα, λένε ότι ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης θέτει θέμα για το κατά πόσο η επένδυση είναι προς το συμφέρον του Δημοσίου από τη στιγμή που το Δημόσιο θα πρέπει να καταβάλει περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή βασικών υποδομών εντός των 6.500 στρεμμάτων.
 
Το τρίτο μεγάλο «αγκάθι» για τη Lamda Development είναι το εξαιρετικά θολό τοπίο που με την πάροδο του χρόνου διαμορφώνεται με τους υπόλοιπους επενδυτές που συμμετείχαν στο σχήμα διεκδίκησης της έκτασης.
 
Για παράδειγμα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Κινέζοι διεμήνυσαν ότι θα παραμείνουν στο πρότζεκτ μόνο όταν το θέμα θα έχει ξεκαθαρίσει πλήρως όσον αφορά το κομμάτι των αδειοδοτήσεων, που είναι και το πλέον πολυσύνθετο.
 
Και είναι πολυσύνθετο γιατί η εταιρεία συμφερόντων Λάτση το κρατάει ως επτασφράγιστο μυστικό και στη δημοσιότητα έχει δώσει μόνο μια διαφημιστική μακέτα…
 
Για να προχωρήσει όμως η επένδυση, πρέπει οι μακέτες να γίνουν σχέδια που θα εγκριθούν. Και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι σύννομα, να συνάδουν, δηλαδή, με τις κατευθύνσεις που δίνει το Σύνταγμα αλλά και η χωροταξική και πολεοδομική νομοθεσία. Γιατί, όπως η ζωή έχει αποδείξει, τζάμπα μαγκιές δεν περνάνε εάν παραβιάζονται οι νόμοι και οι Κινέζοι δεν είναι διατεθειμένοι να χάσουν χρήματα.
 
Το «αγκάθι» των σύννομων αδειοδοτήσεων το γνωρίζουν, βέβαια, πολύ καλά και οι του ομίλου Λάτση, αφού ακόμα και σε γνώση κυβερνητικών στελεχών έχουν φτάσει πληροφορίες περί σχεδίου της Lamda Development για πώληση στην πορεία σε ξένους – ακούγεται τουρκικός όμιλος –, βγάζοντας τεράστια ποσά από την υπεραξία της επένδυσης, όπως έκανε και στον τραπεζικό τομέα, από τον οποίο αποχώρησε μόνο με οφέλη και χωρίς κανένα κόστος κατά την κρίσιμη περίοδο.
 
«Εκλεκτικές συγγένειες»
 
Στους κόλπους της κυβέρνησης αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ πνέουν μένεα και για το γεγονός ότι ο βουλευτής Επικρατείας καθηγητής Κώστας Γαβρόγλου είναι μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Λάτση. Και πνέουν μένεα γιατί, όπως λένε, δεν είναι δυνατόν ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ να παραμένει στο διοικητικό συμβούλιο ενός μεγάλου ομίλου που εμπλέκεται με το Δημόσιο και στα ΕΛΠΕ αλλά και στο Ελληνικό, τη στιγμή μάλιστα που το Ελληνικό αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα για την κυβέρνηση που θέλει να δώσει δείγμα προστασίας του δημοσίου συμφέροντος.
 
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα έχουν πάρει στο κρανίο και με ορισμένα στελέχη της κυβέρνησης που, όπως λένε, έχουν αποκτήσει έναν περίεργο δίαυλο επικοινωνίας με τον πρώην υπουργό και νυν πρόεδρο της Lamda Development Τάσο Γιαννίτση, με διαμεσολαβητές, μάλιστα, κάποια πάλαι ποτέ στελέχη της Αριστεράς που, ευρισκόμενα εδώ και καιρό στην αντίπερα όχθη, προσπαθούν να εξαργυρώσουν την επαναστατική γυμναστική που έκαναν κάποτε.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15