search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 23:55
MENU CLOSE

Στην απέναντι πλευρά του χρόνου

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1891
19-11-2015
23.11.2015 04:00
1_40.jpg

Μια ποιητική ελεγεία πένθους ως διακριτικός λόγος οδύνης 

 

Μια ποιητική ελεγεία πένθους ως διακριτικός λόγος οδύνης 

Μάνος Στεφανίδης 
Τραγούδια για το πένθος
Εκδόσεις: Καστανιώτης 
Σελ.: 96
Τιμή: 9,54 ευρώ
 
Στον ποιητικό κόσμο του Στεφανίδη όλα παίζουν τον ρόλο τους, με την έννοια ότι την καλή του τύχη τη συνδράμει αρκούντως∙ έτσι, ενώ ο αθεόφοβος αυτός είρων της ματαιότητας του βίου (είρων τραγικός βεβαίως, γι’ αυτό και περιπαικτικός) περιγράφει το πένθος, ταυτόχρονα στη διακριτική διακόσμηση του εξωφύλλου της έξοχης ποιητικής συλλογής που πρόσφατα εξέδωσε δυο νεαροί έρωτες χαριεντίζονται! Αυτός είναι ο ποιητής και πενθεί όχι για τον πανδαμάτορα χρόνο, αλλά για τη στίλβουσα ευφυΐα, αυτήν που αντιστέκεται στη θλιβερή θνητότητα, αυτήν που καθιστά τον άνθρωπο τραγικό και δυστυχή στη δυνατότητά του να φτάνει με τις σκέψεις του ώς τα άκρα, να κατανοεί τον χρόνο – για την ακρίβεια την απώλειά του… 
 
Τα τραγούδια είναι πένθιμα – και ο όρος τραγούδια κι όχι ποιήματα δεν είναι τυχαίος – μια και περισώζουν από την ποίηση τη λεπτή επιβεβλημένη αραχνοΰφαντη μελαγχολία της και ταυτόχρονα απελευθερώνουν τον κορυβαντιώντα, εκείνον τον ασυμμάζευτο γλεντοκόπο του εφήμερου, τον βέβηλο, τον γεμάτο πάθος, τον διψασμένο για ζωή και έρωτα, για αυτό και τόσο βαριά τραυματισμένο από το πεπερασμένο του χρόνου, την ηλικία, το απέραντο βασίλειο των νεκρών που καταπίνει τους ζωντανούς. Για αυτό, το πένθος είναι βαρύ κι ασήκωτο σαν τα τραγούδια του θανάτου που στα μέρη μας τραγουδιούνται εύθυμα… 
 
Ο Στεφανίδης αυτοβιογραφείται με την έννοια ότι περνά στην απέναντι πλευρά του χρόνου, εκεί που κοιτάς προς τα πίσω, σ’ αυτό που λιγοστεύει κι όχι μπροστά, στο μίζερο περίσσευμα που σου απέμεινε. Μετρά ζωές ως κέρδος που δεν παραβλέπει χαζοχαρούμενα τις απώλειες κι ως νοσταλγία, σαν οι άνθρωποι να είναι τόποι που χάνονται. Γι’ αυτό, είναι αλαζονικά σκωπτικός, αιχμηρός – όπου και να ακουμπήσεις ματώνεις, κάθε λέξη, κάθε συλλαβή, κάθε γράμμα κόβει. Μ’ αυτό που απομένει λειψό επιχειρεί μιαν ανασύνταξη, μιαν αξιοπρεπή έξοδο του Μεσολογγίου, μιαν ηρωική χειρονομία, και σαν αισθητής προτιμά μια χειρονομία όχι πομπώδη, αλλά χαρίεσσα απέναντι στον φόβο, τον μέσα φόβο, όχι του καθρέφτη ή του συγκαταβατικού όσο και ανόητου βλέμματος των νεότερων που παίζουν με την αιωνιότητα τόσο αφελώς, σα να είναι μόδα. Τώρα ο ποιητής ξέρει και μιλά για αυτό που του έμεινε ως έσχατη μαθητεία πένθους. Ο χρόνος που απέμεινε είναι… πίσω μας και μας ακολουθεί στίχο τον στίχο, ψυχρός δολοφόνος! 
 
Δεν είναι ο έρωτας, ούτε κι ο θάνατος σε τούτους τους στίχους – κι ας είναι πανταχού παρόντες ή κι ας υπονοούνται κραυγαλέα – ως κλασικό μοτίβο θεματολογίας της ποιήσεως, όσο ο φόβος, ο απλός ανθρώπινος φόβος με σάρκα και οστά, απαρηγόρητος στις αερολογίες περί αιωνιότητας! 
Χαίρε Μάνο… 
 
Νέες εκδόσεις

(δε)κατά, 

τεύχος 43, Φθινόπωρο 2015, Σταθμοί

Σταθμοί! Σταθμοί ζωής, λεωφορείων, σιδηροδρομικοί, ιστορικοί, ερωτικοί, πολιτικοί, ποιητικοί, προσωπικοί… Δεκαοκτώ ποιητές και είκοσι πεζογράφοι γράφουν για τον δικό τους σημαντικό σταθμό. Αφηγήσεις προσωπικές ή όχι, άλλοτε ως ανάμνηση κι άλλοτε ως αναζήτηση ή προφητεία. Ιστορίες που αφορούν τον καθένα, μη προβλέψιμες, αισιόδοξες, με χιούμορ, θλιμμένες, σε συνάρτηση πάντα με κάποιον σταθμό.

Γιατί κάθε σταθμός μάς οδηγεί σε μια αλλαγή, σε μια μετάλλαξη, σε ένα σημείο μετάβασης, σε ένα τράνζιτ. Εκατόν εξήντα σελίδες αφιερωμένες στο θέμα αυτό. Σελίδες χορταστικές, με κείμενα σημαντικών γνωστών αλλά και δόκιμων συγγραφέων και με ένα ανέκδοτο ποίημα της Κικής Δημουλά που σπάει κόκαλα.

Επιπλέον, μια παλιότερη συνέντευξη του Νίκου Χουλιαρά στον Μιχαήλ Μήτρα. Και όπως πάντοτε, βιβλιοκρισίες και αιχμηρά σχόλια για την επικαιρότητα. Το ιδανικό τεύχος για το φθινόπωρο που μας ήρθε απότομα, νοσταλγικό, μελαγχολικό, παρηγορητικό, να μας κρατήσει συντροφιά στους χαλεπούς μνημονιακούς καιρούς! Στα καλά και στα ενημερωμένα βιβλιοπωλεία… Αν είστε μακριά από βιβλιοπωλείο, μπορείτε να το παραγγείλετε με αντικαταβολή στο [email protected].

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 23:55