search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:20
MENU CLOSE

Όλες οι αλλαγές του πολυνομοσχεδίου για ενοίκια, 100 δόσεις, ΦΠΑ και τέλη κυκλοφορίας

19.11.2015 17:26
Όλες οι αλλαγές του πολυνομοσχεδίου για ενοίκια, 100 δόσεις, ΦΠΑ και τέλη κυκλοφορίας - Media

Μετά την μείωση του φόρου στο κρασί κατά τα το ήμισυ από όσο αρχικά είχε προϋπολογιστεί, επανεξετάζεται το σενάριο της μείωσης του φόρου κατά 0,20 ευρώ ανά λίτρο συμπληρώνοντας  το ποσό που απαιτεί το κουαρτέτο  σε όλα τα οινοπνευματώδη ποτά και τα αναψυκτικά. Από την αύξηση της φορολογίας στον οίνο η κυβέρνηση θα είχε όφελος 110 εκατ. ευρώ.

 

Μετά την μείωση του φόρου στο κρασί κατά τα το ήμισυ από όσο αρχικά είχε προϋπολογιστεί, επανεξετάζεται το σενάριο της μείωσης του φόρου κατά 0,20 ευρώ ανά λίτρο συμπληρώνοντας  το ποσό που απαιτεί το κουαρτέτο  σε όλα τα οινοπνευματώδη ποτά και τα αναψυκτικά. Από την αύξηση της φορολογίας στον οίνο η κυβέρνηση θα είχε όφελος 110 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα φαίνεται να κλειδώνει για το  ειδικό τέλος 5 λεπτά ανά στήλη στα 13 τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ που αποφάσισε η κυβέρνηση προκειμένου να καταργηθεί ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Το πολυνομοσχέδιο πάντως εκτός από τα ισοδύναμα για την κατάργηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, περιλαμβάνει αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων αλλά και την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων για τα χρέη προς το Δημόσιο και ευνοϊκότερη αντιμετώπιση των φορολογούμενων υπό προϋποθέσεις με ανείσπρακτα ενοίκια καθώς και τα νέα τέλη κυκλοφορίας του 2016 τα οποία θα κατατεθούν με τροπολογία σήμερα στη Βουλή.

Ειδικότερα  το πολυνομοσχέδιο προβλέπει:
1. Ρύθμιση 100 δόσεων. Γίνεται αυστηρότερο το καθεστώς για τους οφειλέτες του δημοσίου και συγκεκριμένα οι όροι για την αποβολή τους από τη ρύθμιση. Σήμερα στην περίπτωση που εξοφληθεί ή δεν ρυθμισθεί οφειλή σε διάστημα 30 ημερών από την ημέρα που θα κοινοποιηθεί η σχετική ειδοποίηση αποβάλλεται ο φορολογούμενος από τη ρύθμιση . Η νέα διάταξη θα προβλέπει τη σταδιακή μείωση της προθεσμίας των 30 ημερών στη μια μέρα μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Ωστόσο, η πραγματική προθεσμία θα είναι μία εβδομάδα δεδομένου ότι η εφορία χρειάζεται περίπου 7 ημέρες για να κοινοποιήσει στο φορολογούμενο το σχετικό ειδοποιητήριο.
2. Ανείσπρακτα ενοίκια. Με διάταξη που συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου, θα αντιμετωπίζονται ευνοϊκά οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν εισπράξει μισθώματα. Τα ανείσπρακτα ενοίκια θα φορολογηθούν στο χρόνο είσπραξης τους. Ωστόσο θα πρέπει να αναγράφονται σε ειδικό κωδικό της δήλωσης και δεν θα υπολογίζεται για αυτά φόρος, μόνο στην περίπτωση που έχει γίνει αγωγή σε βάρος του ενοικιαστή.

Εάν ο ιδιοκτήτης δεν έχει κινηθεί νομικά εναντίον του, τότε θα πληρώνει κανονικά το φόρο.

Δηλαδή καλείται να επιλέξει μεταξύ της πληρωμής του φόρου και των εξόδων υποβολής της αγωγής.

3. Καταργείται ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Ο ΦΠΑ 23% στις επιχειρήσεις που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες αντικαθίσταται με ισοδύναμα μέτρα όπως η επιβολή τέλους 5 λεπτών ανά στήλη στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ και ενδεχομένως με την επιβολή τέλους 20 λεπτών στο χύμα κρασί  αλλά και σε όλα τα οινοπνευματώδη ποτά και τα soft drinks.

4. Νέα τέλη κυκλοφορίας Αλλάζουν τα τέλη κυκλοφορίας Προβλέπονται αυξήσεις από 15 έως 60 ευρώ στα τέλη για αυτοκίνητα μεσαίου και μεγάλου κυβισμού παλαιότητας 5 έως 10 ετών.
-Για τα μεγαλύτερης ηλικίας και υψηλού κυβισμού οχήματα (άνω των 1.929 κ.ε.) τα τέλη μειώνονται από 30 έως 60 ευρώ τα οποία ταξινομήθηκαν και κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά από το 2001 έως το 2005.
-Μειωμένα τέλη θα καταβάλλουν και όσοι έχουν αυτοκίνητα παλαιότερα του 2001. Τα τέλη για αυτή την κατηγορία θα είναι μειωμένα από 15 έως 90 ευρώ.
-Ταυτόχρονα καταργείται για περίπου 96.000 αυτοκίνητα η απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας τα οποία ταξινομήθηκαν από την 1η Νοεμβρίου 2010 και τα οποία εκπέμπουν ρύπους από 90 έως και 100 μικρογραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο. Τα αυτοκίνητα αυτά θα επιβαρυνθούν με τέλη που θα κυμαίνονται από 80 έως και 90 ευρώ, ενώ για τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν μετά την 1η Νοεμβρίου 2010 και εκπέμπουν ρύπους άνω των 100 μικρογραμμαρίων διοξειδίου το άνθρακα ανά χιλιόμετρο τα τέλη θα αυξηθούν κατά 10 έως και 50 ευρώ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 18:16