search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 20:53
MENU CLOSE

Διαγραφές – μήνυμα από Μαξίμου στους βουλευτές εν όψει των επόμενων σταθμών ως το τέλος του χρόνου

20.11.2015 09:26
Δυσαρέσκεια Τσίπρα και διαβήματα για τις μονομερείς αποφάσεις χωρών στο προσφυγικό - Media

Δύο συν μία απώλειες άφησε στην κυβέρνηση η χθεσινή ημέρα και η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που έφερε στον πυρήνα του τη ρύθμιση για την πρώτη κατοικία.

 

Δύο συν μία απώλειες άφησε στην κυβέρνηση η χθεσινή ημέρα και η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που έφερε στον πυρήνα του τη ρύθμιση για την πρώτη κατοικία.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Παναγούλης απείχε από την ψηφοφορία ενώ ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Νίκος Νικολόπουλος καταψήφισε και αμφότεροι διαγράφηκαν επί τόπου από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ακι τον ΑΝΕΛ αντίστοιχα. Κανείς εκ των δύο δεν παρέδωσε την έδρα σε αντίθεση με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη που είχε παραιτηθεί το πρωί της ίδιας μέρας. Η παραίτηση Σακελλαρίδη μπορεί να μην επηρέασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία αφού παρέδωσε την έδρα του (και αντικαταστάθηκε από τον πρώτο επιλαχόντα Χριστόφορο Βερναρδάκη) δημιούργησε όμως βαρύ κλίμα λίγο πριν την ψηφοφορία.

Έτσι η κυβερνητική πλειοψηφία πέφτει στους 153 βουλευτές κάνοντας την κυβέρνηση να αγωνία για τις ψηφοφορίες που έχει μπροστά μέχρι το τέλος του χρόνου.  Μέρες πριν την ψηφοφορία κυβερνητικά στελέχη μεταφέρουν την εν λόγω αγωνία επισημαίνοντας ότι αν το κυβερνητικό σχήμα αντέξει τις ψηφοφορίες έως το τέλος του χρόνου, τότε θα έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο και στη συνέχεια θα καταφέρει να σταθεροποιηθεί. Μέχρι τότε πάντως θα αναζωπυρωθούν τα σενάρια περί οικουμενικής, κυβέρνησης συνεργασίας, κλπ.

Στα προσεχώς είναι το δεύτερο πακέτο με προαπαιτούμενα για το 1 δις της δόσης, το οποίο περιέχει μεταξύ άλλων το φορολογικό των αγροτών – κάτι που μετά τις πρόσφατες κινητοποιήσεις φαντάζει δύσκολο εγχείρημα- ενώ δεν είναι σαφές πότε ακριβώς θα έρθει το ασφαλιστικό, αν κι εδώ το σημαντικό είναι ότι οι προβλεπόμενες περικοπές θα εγγραφούν στον Προϋπολογισμό του 2016.

Οι χθεσινοί κυβερνητικοί χειρισμοί, δηλαδή τόσο οι διαγραφές των δύο βουλευτών όσο και η ανακοίνωση του Μαξίμου ότι ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την παραίτηση του Σακελλαρίδη, πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου και στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, στόχο είχαν να στείλουν αυστηρό μήνυμα στους υπόλοιπους βουλευτές, ότι ανταρσίες δεν θα γίνονται ανεκτές, ακόμη και με κόστος στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις η πρωινή ανακοίνωση του Μαξίμου (η οποία ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη να παραιτηθεί και να παραδώσει την έδρα του) ουσιαστικά είχε στόχο να υποδείξει τη στάση που θα έπρεπε να κρατήσουν και όσοι το βράδυ στην ψηφοφορία δε θα στήριζαν το νομοσχέδιο.

Το επιχείρημα που προβάλλει το επιτελείο του πρωθυπουργού αλλά και βουλευτές της πλειοψηφίας αναφορικά με τις διαγραφές είναι ότι όσοι ψήφισαν μνημόνιο το καλοκαίρι ήξεραν τι ψήφιζαν και ανέλαβαν τις ευθύνες τους με τη συμμετοχή τους στις εκλογές.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση στηλιτεύει και τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που το καλοκαίρι ψήφισαν το μνημόνιο και τώρα καταψηφίζουν τις εφαρμοστικές του διατάξεις καταλογίζοντάς τους υποκρισία αλλά και την προσπάθεια να υπονομεύσουν την κυβέρνηση πριν αυτή ισχυροποιηθεί ώστε- όπως γράφει το σημερινό κύριο άρθρο της «Αυγής» – «να μπουν στην κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ στο τιμόνι για να προστατέψουν εγχώρια συμφέροντα που θίγονται από την επάνοδο της δημοκρατίας και στο επιχειρείν».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 20:52