search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:45
MENU CLOSE

Σπάνια παραδοχή του αμερικανικού στρατού: Σκοτώσαμε αμάχους σε επιδρομή στο Ιράκ

20.11.2015 21:38
Ιράκ: Eπίθεση με ρουκέτες κατά πρεσβείας ΗΠΑ στη Βαγδάτη - Νεκρό κοριτσάκι (Videos) - Media

Ο αμερικανικός στρατός παραδέχθηκε ότι σκοτώθηκαν άμαχοι σε αεροπορική επιδρομή στο Ιράκ, κάτι που πράττει σπάνια.

 

Μια αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ με στόχο σημείο ελέγχου του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ τον Μάρτιο ενδέχεται να είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις πολίτες, ο ένας από τους οποίους μπορεί να ήταν ένα παιδί, ανακοίνωσε σήμερα ο αμερικανικός στρατός, κάνοντας μια σπάνια παραδοχή ότι προκάλεσε απώλειες μεταξύ αμάχων.

Η έρευνα για την επιδρομή της 13ης Μαρτίου συμπέρανε ότι το σημείο ελέγχου αποτελούσε θεμιτό στόχο, ότι ελήφθησαν «όλα τα μέτρα» για να αποφευχθούν ανεπιθύμητες απώλειες και ότι η παρουσία αμάχων δεν έγινε αντιληπτή παρά μόνο αφού είχαν εκτοξευθεί πύραυλοι από το αμερικανικό μαχητικό.

Αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας στην USCENTCOM άρχισαν έρευνα για την επιδρομή ενός αεροσκάφους A-10 κοντά στη Χάτρα του Ιράκ όταν μια Ιρακινή σε μήνυμα που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κατήγγειλε την καταστροφή του αυτοκινήτου της και απαίτησε αποζημίωση.

Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν κατά την έρευνα έδειξαν πως τα πλήγματα του αεροσκάφους «πιθανόν είχαν αποτέλεσμα τους θανάτους τεσσάρων αμάχων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο στρατός των ΗΠΑ.

Το πρόσωπο που ειδοποίησε τις αμερικανικές στρατιωτικές αρχές ανέφερε ότι δύο γυναίκες και τρία παιδιά σκοτώθηκαν. Μια ανάλυση του αμερικανικού στρατού έδειξε ότι το ένα από τα θύματα είχε πολύ μικρότερη σωματική διάπλαση από τα άλλα και πιθανόν ήταν παιδί. Ωστόσο στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι δεν είναι γνωστή η ηλικία και το φύλο των θυμάτων αφού δεν έχει γίνει νεκροψία / νεκροτομή και οι αμερικανικές αρχές δεν έχουν άλλα αποδεικτικά στοιχεία.

Ο αμερικανικός στρατός σπανίως παραδέχεται ότι προκάλεσε απώλειες αμάχων σε επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους—η σημερινή ανακοίνωσή του αυξάνει τις γνωστές περιπτώσεις αυτού του είδους σε έξι. Τον Μάιο, είχε ανακοινώσει πως δύο παιδιά σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή στη Συρία τον Νοέμβριο του 2014, ενώ ερευνά δεκάδες άλλες σχετικές αναφορές.

«Εάν γνωρίζαμε ότι υπήρχαν άμαχοι δεν θα προχωρούσαμε στο πλήγμα», ανέφερε ο επισμηναγός Πάτρικ Ράιντερ, εκπρόσωπος της USCENTCOM, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:44