search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 16:15
MENU CLOSE

Φόβοι για γενικευμένη ανάφλεξη μετά την κατάρριψη του ρωσικού τζετ από την Τουρκία– Οργή Πούτιν

24.11.2015 12:15
Συμφωνία Πούτιν - Ερντογάν για εκεχειρία στο Ιντλίμπ από τα μεσάνυχτα - Media

«Φωτιά» στο διεθνές διπλωματικό σκηνικό έβαλε η κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφος από τουρκικά F-16 στη συροτουρκική μεθόριο, ενώ εκφράζονται φόβοι για γενικευμένη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

 

«Φωτιά» στο διεθνές διπλωματικό σκηνικό έβαλε η κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφος από τουρκικά F-16 στη συροτουρκική μεθόριο, ενώ εκφράζονται φόβοι για γενικευμένη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Η ενέργεια προκάλεσε την οργή του προέδρου Πούτιν, ο οποίος έκανε λόγο για «πισώπλατη μαχαιριάς από συνεργούς των τρομοκρατών».

Στήριξη στην Τουρκία παρείχε το συμβούλιο του ΝΑΤΟ που συνεδρίασε το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

Έκκληση για διμερής συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας και αποκλιμάκωση της έντασης απηύθυναν από την Ουάσιγκτον ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο Γάλλος ομολογός του Φρανσουά Ολάντ.

Δείτε αναλυτικά τις εξελίξεις όπως διαμορφώθηκαν μέχρι το βράδυ της Τρίτης

20:15 Ένας Ρώσος πεζοναύτης έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης για τους πιλότους του αεροσκάφους που κατέρριψαν τουρκικά F-16 στη βόρεια Συρία.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες των ρωσικών media που επικαλούνται πηγές του υπουργείο Άμυνας, ο ένας από τους πιλότους του αεροσκάφους είναι νεκρός

19:45 Ο Ομπάμα καλύπτει την Τουρκία: «Έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί την επικράτειά της

Η Τουρκία έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί την επικράτειά της, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα.

Ζήτησε από τις δύο πλευρές να εργαστούν από κοινού ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση, ενώ σημείωσε ότι αν η Ρωσία επικεντρωνόταν στην αναχαίτιση του ISIS θα γίνονταν λιγότερα λάθη.

«Το πρόβλημα είναι ότι η Ρωσία επιδιώκει την στήριξη του Άσαντ αντί να συγκεντρωθεί στη μάχη ενάντια στο ISIS», είπε.

19:35 Τα ρωσικά αεροσκάφη παρέμειναν 17 δευτερόλπετα στον τουρκικό εναέριο χώρο

Την επιστολή του Τούρκου πρεσβευτή στα Ηνωμένα Έθνη προς τον Οργανισμό αποκαλύπτουν τα wikileaks. Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, τα δύο ρωσικά αεροσκάφη παρέμειναν στον τουρκικό εναέριο χώρο για 17 δευτερόλεπτα. 

19:15 Τούρκοι αξιωματούχοι: Ζωντανοί οι πιλότοι

Παρά τις προηγούμενες αναφορές ότι οι δύο χειριστές του ρωσικού τζετ είναι νεκροί, Τούρκος αξιωματούχος, δήλωσε στο Reuters ότι οι άνδρες έχουν αιχμαλωτιστεί από Σύρους αντάρτες και πως η κυβέρνηση εργάζεται για την ασφαλή απελευθέρωσή τους.

Τουρκμένιος διοικητής κρατάει συντρίμια του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους

18:45: Η παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου διήρκεσε “μερικά δευτερόλεπτα”, λέει αξιωματούχος των ΗΠΑ

Αξιωματούχος των ΗΠΑ που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος ανέφερε στο πρακτορείο Reuters ότι υπήρξε μεν παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου από το ρωσικό μαχητικό, όμως “διήρκησε μόλις λίγα δευτερόπλεπτα”. 

18:20 Όταν κατερρίφθη το ρωσικό μαχητικό επιχειρούσε κατά εξτρεμιστών από τον Βόρειο Καύκασο – Ρωσικό υπουργείο Άμυνας

Όταν κατερρίφθη το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος επιχειρούσε κατά “τρομοκρατών από τον ρωσικό Βόρειο Καύκασο”, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας. 

Αναφέρει δε ότι θεωρεί την κατάρριψη ενός αεροσκάφους Σουχόι Su-24 από μέρους της Τουρκίας «μη φιλική ενέργεια».«Θεωρούμε ότι οι ενέργειες της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας αποτελούν μη φιλική ενέργεια», αναφέρεται στην ανακοίνωση, που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, υπεβλήθη επίσημη διαμαρτυρία στον στρατιωτικό ακόλουθο της πρεσβείας της Τουρκίας στη Μόσχα για το επεισόδιο.

Ακόμη, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υπογράμμισε τη θέση της Μόσχας πως το ρωσικό αεροσκάφος δεν παρεισέφρησε στον εναέριο χώρο της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης της αποστολής του εναντίον θέσεων της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Επιπλέον, στην ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατέστησε σαφές ότι οι επιχειρήσεις των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων δεν θα επηρεαστούν από την κατάρριψη του μαχητικού.

18:10 “Καταρχήν” κάλυψη από το ΝΑΤΟ: “Οι Τούρκοι προειδοποίησαν 10 φορές τους Ρώσους πιλότους”

H Τουρκία κατέρριψε ένα ρωσικό μαχητικό στα σύνορα με τη Συρία σήμερα, ωστόσο οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εξετάζουν τα δεδομένα προκειμένου να διευκρινίσουν πού ακριβώς συνέβη το περιστατικό, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, συνταγματάρχης Στίβ Ουόρεν.

Όταν του ζητήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τα επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς, ότι δηλαδή ο τουρκικός στρατός προειδοποίησε τους Ρώσους πιλότους 10 φορές προτού εμπλακεί και ότι οι Ρώσοι δεν ανταποκρίθηκαν, ο Ουόρεν δήλωσε σε μια ενημέρωση στο Πεντάγωνο:

«Μπορώ να το επιβεβαιώσω αυτό. Ναι».

Ο Στιβ Ουόρεν, που έκανε τις δηλώσεις αυτές σε μια βιντεοδιάσκεψη ενώ βρισκόταν στη Βαγδάτη, προσέθεσε επίσης ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει σε τι κατάσταση βρίσκονται οι δύο Ρώσοι πιλότοι.

16:50 Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προέτρεψε σήμερα όλα τα εμπλεκόμενα μέρη «να διατηρήσουν την ψυχραιμία» τους αφού ο τουρκικός στρατός κατέρριψε ένα ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος που, σύμφωνα με την Άγκυρα, παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας, ενώ δήλωσε ότι πρόκειται για μια «επικίνδυνη» συγκυρία.

«Σε αυτήν την επικίνδυνη συγκυρία μετά την κατάρριψη ενός ρωσικού αεροσκάφους, όλοι εμείς πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να παραμείνουμε ήρεμοι», επισήμανε ο Ντόναλντ Τουσκ σε μήνυμα που ανήρτησε στον λογαρασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

16:45 : Ακυρώθηκε, όπως αναμενόταν, η αυριανή επίσκεψη του ΥΠΕξ της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, στην τουρκική πρωτεύουσα.

16:35 «Η Άγκυρα ξεκάθαρα δεν υπολόγισε τις επιπτώσεις των ενεργειών της για τα ίδια τα συμφέροντα και την οικονομία της Τουρκίας. Οι επιπτώσεις θα είναι πολύ σοβαρές», έγραψε σε ανάρτησή του στο twitter ο Αλεξέι Πουσκόφ, επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της ρωσικής Βουλής.

16:28 Επείγουσα σύσκεψη ασφαλείας στην οποία θα παρεβρίσκονται οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων, ο αρχηγός της αντικατασκοπίας, υπουργοί και ο πρωθυπουργός, συγκάλεσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

15:55 Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε: «Θέλουμε η διεθνής κοινότητα να γνωρίζει ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε κάθε είδους θυσία όταν απειλούνται η και η ζωή των πολιτών και η ασφάλεια των συνόρων. Η κατάρριψη του ρωσικού τζετ που παραβίασε τον εναέριο χώρο ήταν σε αυτό το πλαίσιο».

Και πρόσθεσε: «έχουμε εθνικό καθήκον να λάβουμε μέτρα έναντι σε όποιον παραβιάζει τα σύνορα, παρά τις πολλές προειδοποιήσεις.

15:30 Πούτιν: Πισώπλατη μαχαιριά από συνεργάτες τρομοκρατών το χτύπημα

Ως πισώπλατη μαχαιριά από συνεργάτες τρομοκρατών περιέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού από την τουρκική πολεμική αεροπορία.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντουλάχ στο Σότσι της Ρωσίας, ανέφερε πως «το αεροσκάφος μας κατερρίφθη στη Συρία, με πύραυλο από τουρκικό F16. Έπεσε στη Συρία σε απόσταση 4 χλμ από τα σύνορα με τη Τουρκία.

»Ούτε οι πιλότοι μας ούτε το τζετ παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Τουρκίας. Το σημερινό τραγικό περιστατικό θα έχει σημαντικές επιπτώσεις, κυρίως στην ρωσοτουρκικές σχέσεις. Αντί να έρθουν άμεσα σε επικοινωνίας μαζί μας, οι Τούρκοι προτίμησαν να απευθυνθούν στο ΝΑΤΟ για να συζητήσουν για το περιστατικό, λες και εμείς ρίξαμε το αεροσκάφος τους και όχι αυτοί το δικό μας.

»Θέλουν να αναγκάσουν το ΝΑΤΟ υπηρέτη του ISIS; Ελπίζουμε ότι η διεθνής κοινότητα θα βρει το σθένος να ενωθεί και να πολεμήσει ενάντια στον κοινό εχθρό», σημείωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. 

 

 

Έκτακτη σύνοδος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες

Έκτακτη σύνοδος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες θα διεξαχθεί στις 17.00 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδος) “κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας”, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Συμμαχίας. 
“Πισώπλατη μαχαιριά από συνεργάτες τρομοκρατών” χαρακτήρισε την κατάρριψη του αεροσκάφους ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στις ρωσοτουρκικές σχέσεις.

Το ΝΑΤΟ “παρακολουθεί στενά την κατάσταση, σε επαφή με τις τουρκικές αρχές”, μετά την κατάρριψη από την Τουρκία ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους, το οποίο, σύμφωνα με την Ακγυρα, παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο, είχε δηλώσει νωρίτερα αξιωματούχος στην έδρα της Ατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

“ΤΟ ΝΑΤΟ παρακολουθεί στενά την κατάσταση. Βρισκόμαστε σε επαφή με τις τουρκικές αρχές”, δήλωσε ο αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετά το σοβαρότερο συμβάν από την στρατιωτική επέμβαση της Μόσχας στη Συρία.

Στις 5 Οκτωβρίου, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε ζητήσει από τη Ρωσία “να σεβαστεί πλήρως τον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ και να αποφύγει μία κλιμάκωση της έντασης με την Ατλαντική Συμμαχία”.

“Στη Συρία, παρακολουθούμε μια ανησυχητική κλιμάκωση των ρωσικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων”, είχε δηλώσει ο ίδιος τρεις ημέρες αργότερα, στις 8 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Επείγουσες απαντήσεις για το περιστατικό ζητάει η Βρετανία

Η κυβέρνηση της Βρετανίας χαρακτηρίζει πολύ σοβαρό το περιστατικό της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους και ζητάει επειγόντως λεπτομέρειες για την κατάρριψη.

Δύο τουρκικά f-16 που περιπολούσαν στην περιοχή εμπλέκονται στην κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους. Το τουρκικό επιτελείο στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι πρόκειται για ένα αεροσκάφος ρωσικής κατασκευής SU-24.

Πολύ σοβαρό χαρακτηρίζει το περιστατικό η Ρωσία

Για «πολύ σοβαρό περιστατικό» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου, αναφερόμενος στην κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, αλλά πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να βγουν συμπεράσματα.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, ανέφερε ότι το αεροπλάνο που κατερρίφθη είναι ρωσικό και δεν παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας.

Τηλεοπτικός σταθμός της Τουρκίας μετέδωσε πλάνα από τους δύο πιλότους του αεροσκάφους που κατερρίφθη να πέφτουν με αλεξίπτωτο. 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 16:15