search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 11:34
MENU CLOSE

Νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ βγαίνουν στον αέρα έως τέλη Δεκέμβρη

24.11.2015 14:18
Χαρίτσης: Η κυβέρνηση υλοποιεί εν μέσω πανδημίας το αντικοινωνικό της σχέδιο - Media

  Τέλος στο μεγάλο φαγοπότι του ΕΣΠΑ θέλει να βάλει, από εδώ και στο εξής ο αρμόδιος υφυπουργός Αλέξης Χαρίτσης. 

 

Τέλος στο μεγάλο φαγοπότι του ΕΣΠΑ θέλει να βάλει, από εδώ και στο εξής ο αρμόδιος υφυπουργός Αλέξης Χαρίτσης. Όπως ο ίδιος άλλωστε τονίζει η προγραμματική περίοδος ΕΣΠΑ 2007 – 2013 ολοκληρώνεται στις 31.12.2015, οπότε κλείνει και ένας «κακός» κύκλος, αυτός της κακοδιαχείρισης του κοινοτικού χρήματος.

Η αλήθεια είναι ότι ουκ ολίγα τέτοιου είδους θέματα παρατυπιών και  κατασπατάλησης δημοσίου έχουν δει το φως της δημοσιότητας στο παρελθόν…

Ωστόσο όμως είχαμε και ένα πρόσφατο «καλοκαιρινό» παράδειγμα  – επί Κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ-  που  αφορά  εκατοντάδες εργαζόμενους σε προγράμματα voucher του ΟΑΕΔ οι οποίοι ακόμη και σήμερα παραμένουν απλήρωτοι παρά το γεγονός πως τα χρήματα από το ΕΣΠΑ έχουν εκταμιευθεί.

Ο   Χαρίτσης, στο ζήτημα ήδη έχει επισημάνει ότι όντως υπήρξαν καθυστερήσεις πληρωμών,  αλλά διοχετεύτηκε ένα δισ. ευρώ κατά το προηγούμενο δίμηνο, καλύπτοντας το 80% των πληρωμών που εκκρεμούσαν, ενώ έθεσε για άλλη μία φορά τον στόχο της παροχής άμεσης ρευστότητας μέχρι τέλος του έτους με ποσό ύψους που ξεπερνάει τα 4 δις. ευρώ.

Παρόλ’ αυτά οι αρμόδιοι του ΕΣΠΑ, επιμένουν ότι θέλουν να ταράξουν τα νερά κάνοντας μια καινούργια αρχή το 2016 στον τομέα της ανάπτυξης και της καινοτομίας με νέα προγράμματα τα οποία θα βγουν στον αέρα έως τα τέλη Δεκέμβρη. Πλέον μεγάλη σημασία δίνουν, στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων ετοιμάζοντας ειδικά προγράμματα προς την κατεύθυνση αυτή.  Την ίδια ώρα στα πλάνα τους είναι η ενοποίηση όλων των συνεταιρισμών της χώρας σε έναν δυνατό και ισχυρό… Την ίδια λογική σκέφτονται να επεκτείνουν στα κοινωνικά καφενεία,  φαρμακεία αλλά και ιατρεία.

Όσο για τα  μεγάλα έργα; Αυτά  δεν θα ενισχύονται πλέον με ευκολία.

Όπως οι ίδιοι τονίζουν από εδώ και στο εξής, σκοπός τους είναι η στήριξη των νέων ΜμΕ Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, η κοινωνική οικονομία καθώς και η διευκόλυνση των νέων στο επιχειρείν, για να μειωθεί η μεγάλη εκροή στο εξωτερικό!

Στο πλαίσιο αυτό σε λίγες ημέρες αναμένεται να ανοίξει σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ ένα πρόγραμμα το οποίο θα δώσει κίνητρα 19.000 θέσεις εργασίας για νέους ανέργους.

Προς το παρόν πάντως ο υφυπουργός Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης ανακοίνωσε την προδημοσίευση – τεσσάρων δράσεων με σκοπό την ενίσχυση 600 με 700 τουριστικών υφιστάμενων επιχειρήσεων και μη αλλά και στη δημιουργία τουλάχιστον 500 νέων θέσεων εργασίας, για τον επόμενο μήνα…

*Η πρώτη δράση αφορά τη νεοφυή επιχειρηματικότητα ,συνολικού προϋπολογισμού 120 εκατομμυρίων ευρώ για έργα συνολικού προϋπολογισμού επένδυσης εως 60.000 ευρώ, και 100% συνολική επιδότησης της επένδυσης.

Στόχευση είναι η ενίσχυση έως και 2.500 νέων επιχειρήσεων και η δημιουργία 4.500 νέων θέσεων εργασίας

*Η δεύτερη δράση αφορά στην αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων στις νέες αγορές.

Αυτές οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δραστηριοποιούνται στους 8 στρατηγικούς τομείς του ΕΠΑνΕΚ. Οι τομείς αυτοί, είναι: διατροφή, πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες, υλικά κατασκευές, εφοδιαστική αλυσίδα, ενέργεια, περιβάλλον, τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας και υγεία.

Η δράση έχει συνολικό προϋπολογισμό 130 εκατομμύρια ευρώ, 52 εκατομμύρια στον πρώτο κύκλο και 78 εκατομμύρια στο δεύτερο, για επενδύσεις ύψους από 15 έως 200.000 ευρώ. Το ποσοστό ενίσχυσης ορίζεται στο 40% και υπάρχει και μια ρήτρα προσαύξησης του ποσοστού επιχορήγησης κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, στο 50% δηλαδή μετά την πιστοποίηση επίτευξης του στόχου πρόσληψης νέου προσωπικού. Στόχος είναι να ενισχυθούν 1.600 με 1.800 επιχειρήσεις και να δημιουργηθούν τουλάχιστον 1.500 νέες θέσεις εργασίας

*Η τρίτη  δράση αφορά την ενίσχυση τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τον εκσυγχρονισμό και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών τους. Αφορά πολύ μικρές και μεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις, με χρηματοδότηση σε δυο κύκλους προτάσεων συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων ευρώ, 20 εκατομμύρια στον πρώτο κύκλο και 30 εκατομμύρια στο δεύτερο. Ο συνολικός προϋπολογισμός επένδυσης των επιχειρήσεων θα κυμαίνεται από 15.000 έως 150.000 ευρώ, με το ποσοστό πάλι της επιδότησης ν’ ανέρχεται στο 40%, με τη ρήτρα προσαύξησης όπως και στο προηγούμενο πρόγραμμα κατά 10% σε περίπτωση δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

*Τέταρτη και τελευταία δράση έχει να κάνει με την ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Πρόκειται για δράση η οποία στοχεύει στους πτυχιούχους της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή έχουν γεννηθεί πριν την 1/1/1991 και είναι είτε άνεργοι, εγγεγραμμένοι δηλαδή στο Μητρώο Ανέργων του ΟΑΕΔ είτε φυσικά πρόσωπα πτυχιούχοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 11:32