22/07/2019 17:09:38

Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών χωρίς... προαπαιτούμενα

 

 

Ο σχεδιασμός του Πρωθυπουργού να ζητήσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών- υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας αν είναι εφικτό- προκειμένου να συμφωνηθούν από κοινού οι κόκκινες γραμμές για το ασφαλιστικό είναι σε σωστή κατεύθυνση για πολλούς λόγους.

Ο βασικός είναι η έναρξη ενός πολιτικού διαλόγου ανάμεσα στα κόμματα για τα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα-ασφαλιστικό, προσφυγικό, Παιδεία, εξωτερική πολιτική- αναζητώντας τις μίνιμουμ συμφωνίες πριν η κυβέρνηση πάρει τις αποφάσεις της.

Αυτή η επιθυμία του Αλέξη Τσίπρα, έρχεται σε συνέχεια της συμφωνίας των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) με τον ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσουν στην Βουλή το τρίτο μνημόνιο.

Πέρα από τις αποστάσεις που έχουν πάρει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, στους μετέπειτα χειρισμούς της κυβέρνησης για μια σειρά νομοσχέδια που υλοποιούν την συμφωνία του Ιουλίου, είναι θέμα πολιτικής αξιοπιστίας των πολιτικών ηγεσιών η    προσπάθεια να βρεθεί ένα κοινό πλαίσιο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, αλλά και συνεννόηση στα εθνικά θέματα.

Προφανώς η κυβέρνηση έχει την ευθύνη. Θα κριθεί η ικανότητά της να εφαρμόσει μια πολιτική που θα βγάλει την χώρα από την μέγγενη. Να βρει εκείνες τις πολιτικές που θα δώσουν ανάσες στα πιο αδύναμα στρώματα της κοινωνίας. Εκεί θα κριθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά και η αντιπολίτευση κρίνεται για την στάση της. Η κορώνες για λαϊκή κατανάλωση στα τηλεοπτικά παράθυρα, έχει πρόσκαιρο όφελος.

Ας προσέλθουν στον διάλογο για μια εθνική συνεννόηση και ας μην απορρίψουν την πρόσκληση με προσχήματα.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.