search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:52
MENU CLOSE

Η Frontex «εγκαταλείπει» την Ελλάδα

25.11.2015 07:23
Επικεφαλής της FRONTEX: Μεγάλη πρόοδος για το προσφυγικό στην Ελλάδα - Media

Την ώρα που εντείνεται η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση η Frontex εγκαταλείπει την Ελλάδα και μεταφέρει την έδρα της στη γειτονική Ιταλία. Η αναστολή λειτουργίας του γραφείου του Οργανισμού στον Πειραιά αποδίδεται σε αναδιάταξη των υπηρεσιών του οργανισμού και ουσιαστικά πρόκειται για αφαίρεση της επιρροής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Την ώρα που εντείνεται η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση η Frontex εγκαταλείπει την Ελλάδα και μεταφέρει την έδρα της στη γειτονική Ιταλία. Η αναστολή λειτουργίας του γραφείου του Οργανισμού στον Πειραιά αποδίδεται σε αναδιάταξη των υπηρεσιών του οργανισμού και ουσιαστικά πρόκειται για αφαίρεση της επιρροής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ“, οριστική απόφαση πρόκειται να ληφθεί στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, στη Βαρσοβία. Πληροφορίες θέλουν την Ιταλία να εργάζεται στο παρασκήνιο προκειμένου να πετύχει τη μεταφορά στην επικράτειά της, όχι μόνο του περιφερειακού γραφείου από τον Πειραιά αλλά του κεντρικού διοικητηρίου του οργανισμού από τη Βαρσοβία.

Στέλεχος του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας δήλωσε στην εφημερίδα «Καθημερινή» ότι γίνονται προσπάθειες προκειμένου να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο: «Έχουμε προβεί σε τεκμηριωμένες παρεμβάσεις για την ανάγκη συνέχισης λειτουργίας του παραρτήματος στον Πειραιά» δήλωσε. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι «ακόμα κι αν ανασταλεί η λειτουργία του γραφείου οι επιχειρήσεις του Frontex στην Ελλάδα θα συνεχιστούν».

Η συμφωνία για την εγκατάσταση του Επιχειρησιακού Γραφείου του Frontex στον Πειραιά υπεγράφη τον Αύγουστο του 2010 και είχε ως αποστολή την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης στο Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Η συμφωνία είχε υπογραφεί από τον πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και τον τότε επικεφαλής του οργανισμού, Φινλανδό Ίλκα Λαϊτίνεν.

Ενώ κατά την έναρξη λειτουργίας του το γραφείο απασχολούσε 15 – 17 άτομα προσωπικό, από το 2012 ξεκίνησε η αποδυνάμωσή του και το 2015 έφτασε να απασχολεί «μόλις» 5 υπαλλήλους. «Η κεντρική διοίκηση του Frontex στη Βαρσοβία αντιμετώπιζε το περιφερειακό γραφείο στην Ελλάδα ως προϊόν ανεπιθύμητου τοκετού» δήλωσε στην εφημερίδα Έλληνας αξιωματούχος με άριστη γνώση του θέματος.

Τον Οκτώβριο ανετέθη με εντολή Βαρσοβίας, σε ιδιωτικό φορέα η αξιολόγηση του γραφείου στον Πειραιά, που ολοκληρώθηκε με θετικά συμπεράσματα για την Ελλάδα. Παρ΄ όλα αυτά υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες κατάργησής του στο πλαίσιο «διοικητικής ανασυγκρότησης» του Frontex.

Eπιπλέον, προβάλλεται το επιχείρημα ότι οι αρμοδιότητες του περιφερειακού γραφείου θα υποκατασταθούν από τη λειτουργία του νέου Hot Spot στον Πειραιά, μολονότι το πρώτο έχει αρμοδιότητα τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και το δεύτερο την καταγραφή προσφύγων και μεταναστών. «Το γραφείο του Frontex δημιουργήθηκε με νόμο (3902/2010) και δεν μπορεί να καταργηθεί με απόφαση του Οργανισμού. Εξάλλου, το Hot Spot εξακολουθεί να στερείται νομικής βάσης» λέει Έλληνας αξιωματούχος που μετέχει στις διαπραγματεύσεις.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:47