search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 17:16
MENU CLOSE

Σωκράτης Φάμελλος: Αν δεν τροφοδοτηθεί η οικονομία, τα ταμεία δεν θα πληρώνουν συντάξεις

25.11.2015 10:13
Φάμελλος: Απαράδεκτο να συμπεριλαμβάνονται στα μέτρα στήριξης όσοι «πρόλαβαν» να απολύσουν εργαζόμενους  - Media

Δημιουργία θέσεων εργασίας, επανεκκίνηση της οικονομίας και παραγωγή προϊόντων, αποτελούν τις τρεις βασικές προϋποθέσεις για τη σωτηρία του ασφαλιστικού συστήματος, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, λέγοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση τα ταμεία δεν θα μπορούν να πληρώνουν τις συντάξεις.

 

Δημιουργία θέσεων εργασίας, επανεκκίνηση της οικονομίας και παραγωγή προϊόντων, αποτελούν τις τρεις βασικές προϋποθέσεις για τη σωτηρία του ασφαλιστικού συστήματος, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, λέγοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση τα ταμεία δεν θα μπορούν να πληρώνουν τις συντάξεις.

“Δεν θα μπορέσει σε ένα – δύο χρόνια να πληρώσει συντάξεις. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του ασφαλιστικού” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φάμελλος, μιλώντας στο “Πρακτορείο 104,9 FM” και στην εκπομπή των Κωστή Χατζηδάκη και Αλεξάνδρας Χατζηγεωργίου.

Τόνισε δε, ότι το σχέδιο σωτηρίας του ασφαλιστικού “δεν θα έχει αποτέλεσμα ή στέρεα βάση, αν δεν αρχίσουμε από τώρα να δημιουργούμε εργασία, οικονομία και προϊόντα στην Ελλάδα”.

Ο κ. Φάμελλος επισήμανε επίσης, ότι σε όσους βρίσκονται στη σύνταξη πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα μειωθούν οι μικρές συντάξεις, ενώ για τις μεγάλες συντάξεις να υπάρξει, όπως είπε, δικαιοσύνη. “Για τις μεγάλες θα πρέπει να είμαστε δίκαιοι γιατί δεν μπορούμε ξαφνικά να αλλάξουμε τους κανόνες της ζωής των ανθρώπων και τη συμφωνία που έχουν κάνει με το κράτος” υπογράμμισε και συμπλήρωσε: “χρειάζεται βραχυπρόθεσμα να κρατηθεί το επίπεδο των συντάξεων, ιδιαίτερα των χαμηλοσυνταξιούχων, γι αυτό και είχαμε ανοίξει τη συζήτηση ότι κάτω από τα 1.000 ευρώ δεν πρέπει να πειραχτούν οι συντάξεις και από κει και πάνω θα πρέπει να υπάρχει ένας ορθολογισμός αλλά όχι μείωση σε σχέση με τις εισφορές”. 

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, ο κ. Φάμελλος χαρακτήρισε επιτυχία για την κυβέρνηση το γεγονός ότι συμφωνήθηκε κούρεμα του κεφαλαίου για τα κόκκινα δάνεια και τόνισε ότι η χώρα καταφέρνει και ισορροπεί “σε ένα δύσκολο μονοπάτι”.

“Όμως ανοίγει σιγά σιγά μια διαδρομή που μας δίνει τη δυνατότητα να πούμε ότι και η διαπραγμάτευση θα προχωράει και κάποια ζητήματα προς όφελος της κοινωνίας σιγά σιγά θα θεσμοθετούνται” σχολίασε.

Όπως είπε, οι δείκτες εσόδων του κράτους και ανεργίας και η αξία των ελληνικών ομολόγων στην ευρωπαϊκή αγορά, είναι στοιχεία που δείχνουν ότι το κράτος αρχίζει να δυναμώνει, ενώ χαρακτήρισε πολύ σημαντικά χαρτιά για την επανεκκίνηση της οικονομίας το ΕΣΠΑ, το νέο αναπτυξιακό νόμο και τα αποθεματικά των τραπεζών από την ανακεφαλαιοποίηση.

Ο κ. Φάμελλος έκανε επίσης γνωστό ότι υπάρχουν στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι έρχονται στην Ελλάδα διεθνείς επενδύσεις και ανοίγουν νέες επιχειρηματικές μονάδες και αποκάλυψε ότι υπήρξαν συναντήσεις και θεσμικές με ξένες αντιπροσωπείες το τελευταίο δεκαήμερο στη Θεσσαλονίκη, χωρίς όμως να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση γνώριζε από την πρώτη στιγμή τις μεγάλες ευθύνες που αναλαμβάνει και τόνισε ότι μέσα στους δύο τελευταίους μήνες λύθηκαν προβλήματα που φαινόταν, όπως είπε, παγόβουνα. “Είναι γεγονός ότι πολλές από τις αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε δεν αντιστοιχούν σ’ αυτό που εμείς απαγγέλλαμε ως πρόγραμμα τον Ιανουάριο και αναγκαστήκαμε να συμβιβαστούμε και εμείς για να μπορέσει να λυθεί το θέμα χρεοκοπίας της χώρας και της παραμονής στην ευρωζώνη” επισήμανε.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 16:27