search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 16:20
MENU CLOSE

Διπλωματικός και οικονομικός ο πόλεμος Ρωσίας και Τουρκίας – Οι επόμενες κινήσεις

25.11.2015 14:49
Διπλωματικός και οικονομικός ο πόλεμος Ρωσίας και Τουρκίας – Οι επόμενες κινήσεις - Media

Σε άλλα πεδία, πέραν του στρατιωτικού, φαίνεται πως επικεντρώνεται η αντιπαράθεση Ρωσίας – Τουρκίας, μετά την κατάρριψη ρωσικού τζετ από τουρκικά F-16 και τους αρχικούς φόβους για γενικευμένη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

 

Σε άλλα πεδία, πέραν του στρατιωτικού, φαίνεται πως επικεντρώνεται η αντιπαράθεση Ρωσίας – Τουρκίας, μετά την κατάρριψη ρωσικού τζετ από τουρκικά F-16 και τους αρχικούς φόβους για γενικευμένη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Η Τουρκία προσπάθησε την Τετάρτη να ρίξει τους τόνους, με τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβουτογλου να δηλώνει ότι δεν υπάρχει πρόθεση να τεθούν σε κίνδυνο οι σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία και πως η Τουρκία είναι «μια φιλική και γειτονική χώρα».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ, σημείωσε ότι η χώρα του δεν σκοπεύει να ξεκινήσει πόλεμο με την Τουρκία , παράλληλα όμως έκανε λόγο για προσχεδιασμένη ενέργεια που θα έχει ως αποτέλεσμα να αναθεωρηθούν σημαντικά οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Η Ρωσία, όπως ανέφερε ο Λαβρόφ, θα ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ξεκινήσει έρευνες για τη χρηματοδότηση του ISIS.

Εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση

Από την Ουάσικνγκτον, Ομπάμα και Ολάντ ζήτησαν αποκλιμάκωση και διμερή διάλογο, ενώ ανάλογη ήταν η στάση και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ.

Κάλυψη στην Τουρκία παρείχε και το ΝΑΤΟ.

Οικονομικός Πόλεμος

Ο οικονομικός και πολιτικός «πόλεμος» που μπορεί να κηρύξει η Μόσχα στην ‘Αγκυρα αποτελεί την μεγαλύτερη ανησυχία της τουρκικής πλευράς.

Προς το παρόν υπάρχει μόνο η πληροφορία που μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης περί απόφασης της Μόσχας να σταματήσει τις εισαγωγές λευκού κρέατος από την Τουρκία, από την 1η Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος των εμπορικών συναλλαγών αφορούν το φυσικό αέριο, διακοπή της εισαγωγής του οποίου θα έχει τρομερές επιπτώσεις στην Τουρκία. Το ίδιο ισχύει και για τον αγωγό «Turkish Stream» μετά τη δήλωση του Ρώσου πρωθυπουργού Ντιμίτρι Μεντβέντεφ ότι ενδέχεται να δεχτούν πλήγμα κάποια κοινά σχέδια Ρωσίας – Τουρκίας.

Στρατιωτικές κινήσεις

Οι Ρώσοι μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους, ανέπτυξαν στη βόρεια Συρία τα αντιαεροπορικά συστήματα  S-400, και το καταδρομικό Μoskva, το οποίο έχει μεγάλες δυνατότητες αντιαερπορικής κάλυψης, με εντολές «να καταστρέφει κάθε στόχο που αποτελεί απειλή»

Στο μεταξύ, ο δεύτερος πιλότος του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους SU-24 που κατερρίφθη χθες από την Τουρκία είναι ασφαλής και επέστρεψε σε ρωσική βάση στη Συρία. Ο δεύτερος πιλότος έχει ανακηρυχθεί νεκρός.

Οι επόμενες κινήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη να υποστηρίξει το γαλλικό σχέδιο για ελεγχόμενη ζώνη στην τουρκοσυριακή μεθόριο, κάτι που αναμένεται να πλήξει το εμπόριο πετρελαιοειδών που διεξάγει το ισλαμικό κράτος, με τα κέρδη του οποίου αγοράζει οπλικά συστήματα και χρηματοδοτεί τρομοκρατικές επιθέσεις σε όλο τον πλανήτη.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 16:20