search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 06:30
MENU CLOSE

Έκαναν το Αιγαίο υγρό τάφο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1892
26-11-2015
28.11.2015 04:00
pod_2611_022_cmyk.jpg

Μόνη η Ελλάδα απέναντι στον κανιβαλισμό της Ε.Ε.

 

Η Ελλάδα μόνη απέναντι στο πρόβλημα, με την Ευρώπη να αποδεικνύεται ανακόλουθη των λόγων και πράξεων. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει κάποιος αξιολογώντας την πρόοδο που υπάρχει όσον αφορά τη συνεργασία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης που πλήττει την Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
 
Έως τα μέσα Νοεμβρίου ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που έχουν περάσει από την Ελλάδα από τις αρχές του χρόνου άγγιζαν τους 650.000.
 
Τις δυο-τρεις τελευταίες ημέρες, πάντως, οι ροές των μεταναστών από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έχουν μειωθεί, κυρίως λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και του κλεισίματος των συνόρων στην Ειδομένη για όσους πρόσφυγες δεν κατάγονται από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.
 
Αυτό βοηθά την ΕΛ.ΑΣ. και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έτσι ώστε να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες δομές για την καταγραφή των προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου, όπου λειτουργεί το πρώτο «hot spot». 
 
Κέντρα καταγραφής
Το χρονοδιάγραμμα σχετικά με την ολοκλήρωση των πέντε κέντρων καταγραφής και ταυτοποίησης των μεταναστών που προβλέπεται να λειτουργήσουν στη χώρα μας, με αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών και τη τεχνική βοήθεια της Ε.Ε. (εκτός από τη Λέσβο, θα είναι η Σάμος, η Λέρος, η Κως και η Χίος) θέτει ως «dead line» τις αρχές του 2016.
 
Η όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση των συγκεκριμένων δομών κρίνεται απαραίτητη, αφού τον τελευταίο μήνα παρατηρείται ότι μετανάστες από όλο και περισσότερες χώρες, όχι μόνο της Μέσης Ανατολής, αλλά και της Βόρειας Αφρικής, επιλέγουν την Ελλάδα ως πύλη εισόδου για την Ευρώπη.
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 3.756 πρόσφυγες και μετανάστες που καταγράφηκαν στα νησιά την Τρίτη 24 Νοεμβρίου, 884 ήταν Σύροι, 367 Αφγανοί, 338 Ιρακινοί, 145 Ιρανοί, 22 Πακιστανοί, 4 από το Μπανγκλαντές, 58 Παλαιστίνιοι και 108 Μαροκινοί. Ειδικά η παρουσία των τελευταίων προκάλεσε εντύπωση στις ελληνικές αρχές.
 
Όπως είπε στο «Π» ανώτατος αξιωματικός του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., το φαινόμενο αυτό, το οποίο παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες, οφείλεται αφενός στο γεγονός ότι το ταξίδι από τη Λιβύη προς την Ιταλία κρύβει πολύ περισσότερους κινδύνους από το αντίστοιχο ταξίδι μέσω των βαλκανικών συνόρων προς την Κεντρική Ευρώπη. Αφετέρου οι διακινητές στα τουρκικά παράλια έχουν ρίξει την «ταρίφα» που χρεώνουν στους πρόσφυγες.
 
Οι υποδομές
Η παρουσία διαφορετικών εθνικοτήτων καθιστά πλέον επιτακτική την ανάγκη της ενίσχυσης των τεχνικών υποδομών στα κέντρα όπου γίνεται η καταγραφή.
 
Όμως, παρ’ ότι η Ευρώπη είχε δεσμευθεί για την παροχή του απαραίτητου εξοπλισμού στη χώρα μας, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά Έλληνες αξιωματούχοι, «μόνο η Γερμανία έχει δώσει στη χώρα μας 15 συσκευές ταυτοποίησης και καταγραφής. Δυστυχώς οι υπόλοιποι εταίροι, προς το παρόν, δεν δείχνουν ανάλογη διάθεση να συνεργαστούν». 
 
Όσον αφορά τον εγκλωβισμό περισσότερων των 1.000 μεταναστών στην Ειδομένη, μετά την απαγόρευση εισόδου από την πλευρά των Σκοπίων σε όλους τους μη Σύρους, Ιρακινούς και Αφγανούς πρόσφυγες, ήδη 150 μετανάστες από το Ιράν και το Μπανγκλαντές έχουν επιστρέψει στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας στην Αθήνα και τη Βόρεια Ελλάδα, όπου και θα παραμείνουν έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία παροχής ασύλου στη χώρα μας. 
 
Σκοπός της ελληνικής πολιτείας είναι η αποτροπή του φαινομένου δημιουργίας άναρχων καταυλισμών μεταναστών γύρω από τα σύνορα με τη γειτονική χώρα, πράγμα που, ειδικά τον χειμώνα, θα επιφέρει πολλά προβλήματα τόσο για τους ίδιους τους μετανάστες όσο κα για τις τοπικές κοινωνίες. 
 
Οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και ο φόβος για νέα πολύνεκρα χτυπήματα του Ισλαμικού Κράτους επεκτείνεται στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο πλανήτη, θέτοντας ένα ακόμα εμπόδιο ως προς την ομαλή διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, παρά την επιμονή των Ευρωπαίων ηγετών ότι η τρομοκρατική απειλή – που εκφράζει το ISIS – και το μεταναστευτικό ζήτημα είναι δύο απολύτως διαφορετικά ζητήματα. 
 
Μέτρα ασφάλειας
Καταρχάς, πριν γίνει μια τελευταία αποτίμηση της κατάστασης που διαμορφώνεται στην Ελλάδα, όσον αφορά το ζήτημα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, πρέπει να επισημανθεί πως η αυστηροποίηση των μέτρων ασφαλείας στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., τα «δρακόντεια μέτρα ασφαλείας» στα αεροδρόμια (όπου βρίσκεται «προ των πυλών» η εφαρμογή της λίστας επιβατών ανά πτήση, όπως ισχύει από το 2001 στις ΗΠΑ), καθώς επίσης η επαπειλούμενη αναθεώρηση προς το δυσμενέστερο – αν όχι η μερική κατάργηση – του καθεστώτος της ελεύθερης μετακίνησης «προσώπων και αντικειμένων» (Συνθήκη Σένγκεν) προς το παρόν δεν επηρεάζει όσους πρόσφυγες (Σύρους, Ιρακινούς και Αφγανούς) εντάσσονται στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης (relocated).
 
«Πρόσφατα, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. με αφορμή την τρομοκρατία δεν έγινε καμιά απόπειρα σύνδεσής της, από την πλευρά των συμμετεχόντων, με το μεταναστευτικό ζήτημα. Αυτό το οποίο επισημάνθηκε είναι η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των αστυνομικών υπηρεσιών των κρατών-μελών για την ανταλλαγή πληροφοριών και στοιχείων που θα βοηθήσουν στην καλύτερη και αμεσότερη καταγραφή και ταυτοποίηση προσώπων που έχουν απασχολήσει τις αρχές ή εξακολουθούν να είναι ύποπτοι τέλεσης εγκληματικών ενεργειών» επισήμανε στο «Π» η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Ελληνικής Αστυνομίας, ταξίαρχος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη.
 
Η έως τώρα ελλιπής ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των διωκτικών αρχών και υπηρεσιών πληροφοριών της Ευρώπης αποτυπώθηκε με τον χειρότερο τρόπο στα πρόσωπα των δύο εκ των συνολικά επτά βομβιστών αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους που αιματοκύλησαν στις 13 Νοεμβρίου το Παρίσι.
 
Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες αστυνομικές πηγές, όσον αφορά τον έναν εκ των δύο Ισλαμιστών τρομοκρατών, τον Ομάρ Ισμαΐλ Μοστεφάϊ, είχε ταυτοποιηθεί, ελεγχθεί δακτυλοσκοπικά και ολοκληρωθεί ο έλεγχος και η διοικητική διαδικασία δίχως να διαπιστωθεί απολύτως τίποτα που θα μπορούσε να συνδέσει το συγκεκριμένο πρόσωπο με το ΙSIS.
 
Ούτε είχε υποβληθεί στη χώρα μας οποιοδήποτε αίτημα από τις γαλλικές αρχές σχετικά με το συγκεκριμένο πρόσωπο.
 
Ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. τόνισαν στο «Π» πως μια από τις συνηθέστερες πρακτικές των στρατολόγων του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι ως επί το πλείστον είναι Ευρωπαίοι μουσουλμάνοι πολίτες οι οποίοι ταξίδεψαν νόμιμα στη Συρία για να ενταχθούν στο ISIS, είναι να στρατολογούν πρόσφυγες οι οποίοι έως τότε δεν είχαν καμιά σχέση με εξτρεμιστικές οργανώσεις. Έτσι, είναι αδύνατη η ταυτοποίησή τους από τις ευρωπαϊκές διωκτικές αρχές όταν αυτοί περνούν στην Ευρώπη.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 06:29