search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 12:01
MENU CLOSE

Κάλπες με… λίγους Σέρβους

19.11.2009 08:08

Οι κάτοικοι του Κοσόβου προσήλθαν την Κυριακή στις πρώτες δημοτικές εκλογές μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του στις 17 Φεβρουαρίου 2008 και οι αλβανικές αρχές διακήρυξαν με υπερηφάνεια ότι πέρασαν με επιτυχία τη «δοκιμασία της δημοκρατίας».

Οι κάτοικοι του Κοσόβου προσήλθαν την Κυριακή στις πρώτες δημοτικές εκλογές μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του στις 17 Φεβρουαρίου 2008 και οι αλβανικές αρχές διακήρυξαν με υπερηφάνεια ότι πέρασαν με επιτυχία τη «δοκιμασία της δημοκρατίας».

Περίπου το 45% από το 1,5 εκατομμύριο των εκλογέων ψήφισαν για να ορίσουν τους δημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους στην πρώτη εκλογική διαδι κασία που οργανώθηκε από τις αρχές της χώρας μετά την ανεξαρτησία της. Τόσο ο πρωθυπουργός Χασίμ Θάτσι όσο και ο πρόεδρος Φατμίρ Σεϊντίου δηλώνουν ότι είναι νικητές, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις θα χρειαστεί και δεύτερος γύρος για να δια μορφωθεί η οριστική εικόνα.

Το ενδιαφέρον στοιχείο αυτής της ανα μέτρησης είναι ότι πέρα από τη συντρι πτική πλειοψηφία του πληθυσμού της πρώην αυτής σερβικής επαρχίας που είναι Αλβανοί, ψήφισε ένα σημαντικό τμήμα της σερβικής μειονότητας, κάτι που δεν ανα μενόταν.

Στη σερβική πόλη Γκρατσάνιτσα, κοντά στην Πρίστινα, περίπου το 24% των ψηφοφόρων, που ανέρχονται συνολικά σε 18.000, προσήλθαν στις κάλπες. Αλλά και σε έναν άλλο δήμο, το Στίρπτσε, στο νότιο τμήμα του Κοσόβου, όπου οι Σέρβοι πλειοψηφούν, η συμμετοχή έφτασε στο 31%. Αντίθετα στα βόρεια τμήματα του Κοσόβου, όπου είναι συμπαγής ο σερβικός πληθυσμός, η συμμετοχή των κατοίκων κυμάνθηκε σε πολύ χαμηλά ποσοστά.

Το κόμμα του Θάτσι, το Δημοκρατικό Κόμμα του Κοσόβου, δηλώνει ότι κέρδισε πάνω από 20 δήμους σε σύνολο 36, ενώ το κόμμα του Σεϊντίου, η Δημοκρατική Ένωση του Κοσόβου, η οποία συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού, ανακοίνω σε ότι έχει την απόλυτη πλειοψηφία στην Πρίστινα, εξασφαλίζοντας δήμαρχο και την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου.

Ένα τρίτο αλβανικό κόμμα, η Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσόβου, με επικε φαλής τον Ραμούς Χαραντινάι, που έχει κατηγορηθεί για εγκλήματα εναντίον των Σέρβων, ανακοίνωσε ότι νίκησε σε δύο πόλεις και διεκδικεί τη νίκη στον δεύτερο γύρο σε 16 δήμους.

Αντίθετο το Βελιγράδι

Το Κόσοβο έχει μέχρι στιγμής αναγνω ριστεί από 63 χώρες, μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες και 22 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά η περιοχή θεωρείται πάντα από το Βελιγράδι αναπόσπαστο τμήμα της Σερβίας και οι διαδοχικές σερβικές κυβερνήσεις, οι οποίες έχουν προσφύγει για το ζήτημα αυτό στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, επιμένουν ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν ποτέ την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Άλλωστε το Βελιγράδι αντιτάχθηκε εξαρχής στην εκλο γική διαδικασία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο κεντρι κό Κόσοβο, στις περιοχές όπου είναι συγκεντρωμένος σερβικός πληθυσμός, πρώτοι ήρθαν οι υποψήφιοι του Θάτσι, οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν στον δεύτερο γύρο υποψηφίους των σερβικών συνδυ ασμών. Στο βόρειο τμήμα είναι συγκε ντρωμένοι περίπου 40.000 Σέρβοι, ενώ άλλες 80.000 ζουν απομονωμένοι σε σερβικούς θυλάκους, οι οποίοι είναι δια σκορπισμένοι στο σύνολο του Κοσόβου, μέσα στον κατά πλειοψηφία αλβανικό πληθυσμό.

Μία αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που παρα κολούθησαν τη διεξαγωγή των εκλογών δήλωσε ότι έγιναν χωρίς προβλήματα.

«Το Βελιγράδι θα πρέπει να ανησυχεί από τη συμμετοχή των Σέρβων στις δημοτικές εκλογές», δήλωσε ο Όλιβερ Ιβάνοβιτς, Σέρβος υφυπουργός για το Κόσοβο, ο οποί ος πρόσθεσε ότι στο κέντρο του Κοσόβου οι Σέρβοι δεν άκουσαν την κυβέρνηση του Βελιγραδίου και αυτό «θα πρέπει να μας ανησυχεί όλους»…

Φαίνεται ότι η γραμμή πάνω στην οποία διχάστηκαν οι Σέρβοι ήταν το γεγονός ότι όσοι ζουν μακριά από τα σύνορα με τη Σερβία νιώθουν εγκαταλειμμένοι και θέλη σαν με τη συμμετοχή τους στις εκλογές να δείξουν ότι διεκδικούν να έχουν λόγο στη διακυβέρνηση του Κοσόβου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 12:00