search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 22:32
MENU CLOSE

Μποφόρ από τη Ραφήνα ταρακουνάνε τη Συγγρού

27.03.2011 17:21
Μποφόρ από τη Ραφήνα ταρακουνάνε τη Συγγρού - Media

Δεν του έφταναν του Σαμαρά τα τόσα ζόρια, φαίνεται ότι έρχεται να προστεθεί ένας ακόμη πονοκέφαλος που απειλεί να του δυσκολέψει τη ζωή. Ο λόγος για τον τέως πρωθυπουργό Κ. Καρα­μανλή, καθώς τελευταία παρατηρεί­ται μεγάλη κινητικότητα στην πλα­τεία Μαβίλη, εκεί όπου βρίσκεται το γραφείο του απλού πλέον βουλευτή της Ν.Δ.

Δεν του έφταναν του Σαμαρά τα τόσα ζόρια, φαίνεται ότι έρχεται να προστεθεί ένας ακόμη πονοκέφαλος που απειλεί να του δυσκολέψει τη ζωή. Ο λόγος για τον τέως πρωθυπουργό Κ. Καρα­μανλή, καθώς τελευταία παρατηρεί­ται μεγάλη κινητικότητα στην πλα­τεία Μαβίλη, εκεί όπου βρίσκεται το γραφείο του απλού πλέον βουλευτή της Ν.Δ.

Ίσως μάλιστα για πρώτη φορά αυτή η κινητικότητα να μην είναι πλασμα­τική. Ο Καραμανλής, λένε, άφησε τα τηλέφωνα και άρχισε τις συναντήσεις. Το ότι επέλεξε μάλιστα αυτή τη χρονι­κή στιγμή να κάνει τη συνάντηση με τον Θ. Ρουσόπουλο, με τον οποίο συ­νομιλούσε όλο αυτό το διάστημα τη­λεφωνικά, οπωσδήποτε υποδηλώνει κάτι. Αν μη τι άλλο την πρόθεσή του να κερδίσει κάποια δημοσιεύματα και ακόμα περισσότερα… σενάρια.

Στενοί συνομιλητές του Καραμαν­λή ισχυρίζονται μάλιστα ότι όλο το τελευταίο διάστημα είναι σε στενή επαφή με Ευρωπαίους ηγέτες, με τους οποίους διατηρούσε και προσω­πική φιλία, προκειμένου να μαθαίνει από πρώτο χέρι όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη και έχουν επίκεντρο τη χώρα μας. Λένε μάλιστα πως, σε ό,τι αφο­ρά τις προτάσεις για επιμήκυνση του χρέους και μείωση του επιτοκίου, τα είχε μάθει από πολύ νωρίς και από πολύ υψηλά ιστάμενο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Φυσικά όσοι έρχονται σε επαφή μαζί του επιμένουν ότι αυτή τουλάχι­στον τη στιγμή δεν τον ενδιαφέρει η επιστροφή του στην ηγεσία της Ν.Δ., ενώ φαίνεται να σκέφτεται ακόμα και να αποσύρει την υποψηφιότητά του για τη θέση του βουλευτή. Ωστόσο οι πληροφορίες λένε ότι τόσο ο Πέτρος Μολυβιάτης όσο και ο Προκόπης Παυλόπουλος τον παροτρύνουν να μην κάνει τέτοια κίνηση, διότι μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα στο εκλογικό αποτέλεσμα της Ν.Δ., πράγ­μα που θα χρεωθεί ο ίδιος.

Παρ’ όλα αυτά, οι ίδιοι άνθρωποι πρώτη φορά παραδέχονται ότι ο τέ­ως πρωθυπουργός αυτή την περίοδο αρέσκεται να ακούει ότι συζητιέται το όνομά του από ανθρώπους που επιθυμούν την επιστροφή του. Εντά­ξει, κανείς δεν είπε ότι ο Καραμανλής επιστρέφει όπου να ‘ναι, αλλά ο ίδιος ο Σαμαράς ξέρει καλά, από πρώτο χέ­ρι, ότι τα πολιτικά μίση και πάθη κά­ποτε εκτονώνονται και οι θεαματικές επιστροφές στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο.

Κι αυτό δεν το ξέρει μόνο από την προσωπική του πείρα, αλλά και απ’ το ότι ακόμη και ο… Μητσοτάκης έγινε, εν τέλει, πρωθυπουργός! Γι’ αυτό στα γραφεία της Συγγρού θα παρακολου­θούν με τεντωμένες τις κεραίες κάθε κίνηση του καραμανλαίικου…

Μαχαιρώματα

Η αλλαγή του σήματος και η μετα­κόμιση των γραφείων δεν φαίνεται πως είναι αρκετά για να φέρουν την πολυπόθητη αλλαγή κλίματος στη Ν.Δ., την οποία σφόδρα επιθυμεί ο Αντώνης Σαμαράς. Στελέχη της αξι­ωματικής αντιπολίτευσης δηλώνουν προβληματισμένα από την πολιτική δυστοκία του κόμματος και βρίσκουν την ευκαιρία να βγάλουν τα σπαθιά από τα θηκάρια για να χτυπήσουν ανάλογα με τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους.

Ένα τέτοιο πακέτο βγαίνει από στε­λέχη τα οποία αισθάνονται ότι ασκούν ρόλο κατώτερο του επιθυμητού και αποδίδουν τη μη προβολή τους στην παλιά ομάδα της Πολιτικής Άνοιξης, που αποτελεί τον κύκλο συμβούλων του προέδρου.

Αυτοί λοιπόν κάνουν λόγο για απο­μόνωση του προέδρου σε μια κρίσιμη στιγμή από συνεργάτες που τον κα­τευθύνουν σε «ακραίες θέσεις». Οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι αφορίζονται και δαιμονοποιούνται όσοι έχουν αντίθε­τη άποψη από αυτή των στενών συ­νεργατών του προέδρου και, ως οπα­δοί του παραμελημένου «μεσαίου χώρου», δηλώνουν περίπου… αντι­στασιακοί. Φαίνεται μάλιστα να τονί­ζουν το ότι ο Καραμανλής αποφάσισε να αφήσει τη Ραφήνα και τη μοναξιά του και να αρχίσει τους καφέδες και το κους κους με τους παλιούς συνερ­γάτες του, αναζωπυρώνοντας σενά­ρια που τον θέλουν να ενδιαφέρεται για την επιστροφή του.

Η δυσφορία τους είναι διάχυτη στα πηγαδάκια της Βουλής. Μιλούν για εξωθεσμικό ρόλο των περισσότερων από τους συνομιλητές του Σαμαρά και

βάζουν στο στόχαστρο τον Χρύσανθο Λαζαρίδη, τον άνθρωπο που ισχυρί­ζονται ότι κινεί όλα τα νήματα πίσω από τον πρόεδρο. «Ούτε ανακοίνω­ση… για τον καιρό δεν μπορεί να βγει εάν δεν την εγκρίνει ο Χρύσανθος», λένε και χαρακτηρίζουν αντιευρωπα­ϊκή την αντιμνημονιακή πολιτική της Ν.Δ., την οποία αποδίδουν αποκλει­στικά στον Λαζαρίδη.

Οι επόμενοι στόχοι τους είναι ο Φαήλος Κρανιδιώτης, ο άνθρωπος που κατάφερε να κάνει έξαλλο τον Καρατζαφέρη, αλλά και ο εκ Θεσσα­λονίκης Δημήτρης Σταμάτης και ο εκ­πρόσωπος του κόμματος Γιάννης Μι-χελάκης. Για να τη… σπάσουν στον τελευταίο, αλλά και να δημιουργή­σουν εσωτερικό ρήγμα, αντιπαραθέ­τουν Μιχελάκη και Πάνο Παναγιωτό-πουλο τονίζοντας τον «εξισορροπητι­κό» ρόλο που έπαιζε ο δεύτερος, εν αντιθέσει με τον «σκληρό» στη σαμαρική αντίληψη Μιχελάκη.

Πέσε πίτα να σε φάω…

Στην πραγματικότητα αυτό που φαίνεται να ενοχλεί τους «μεσαιοχω-ρίτες» δεν είναι άλλο από το ότι, ενώ θα περίμεναν κομμάτι από την πίτα της κομματικής εξουσίας, ο Σαμα­ράς φαίνεται πως διατάζει να ανοί­ξει το παιχνίδι, τουλάχιστον σ’ αυτή τη φάση.

Όσο δεν διαφαίνεται η προοπτι­κή της εξουσίας, όσο ο πόλεμος από τους συγκατοίκους της δεξιάς «πολυ­κατοικίας» κρατάει αμείωτος και όσο βλέπει ότι οι σχεδιασμοί του καραμανλικού στρατοπέδου είναι μακρο­πρόθεσμοι, ο Σαμαράς φαίνεται πως διατηρεί για τον εαυτό του την ευχέ­ρεια να μοιράσει το παιχνίδι σε μια επόμενη φάση.

Αυτό που στη Συγγρού δείχνει να κυριαρχεί ως επιλογή είναι ότι… «τα οφίτσια κόποις κτώνται» και πως οι επίδοξοι νομείς της κομματικής εξουσίας θα περάσουν ακόμη από πολλά και εξονυχιστικά τεστ επάρ­κειας. Αυτή βεβαίως είναι η μια όψη του πράγματος. Η άλλη είναι ο κίνδυ­νος πολλά και αξιόμαχα στελέχη να… καούν από την πολλή προθέρμανση και η ομάδα να μην έχει όχι μόνο πά­γκο, αλλά ούτε καν αξιόμαχη βασική ομάδα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 22:31