search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:39
MENU CLOSE

Κυβέρνηση: Παρά τη «γκρίνια», θετικό γεγονός η σύσκεψη Αρχηγών

27.11.2015 10:28
Κυβέρνηση: Παρά τη «γκρίνια», θετικό γεγονός η σύσκεψη Αρχηγών - Media

«Κλείδωσε» για τις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, η οποία θα γίνει στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλο. Προκειμένου να εξομαλύνει το κλίμα ο πρωθυπουργός τονίζει ότι ζητά κατ’ αρχήν συντεταγμένο εθνικό διάλογο και δε θέτει ως προαπαιτούμενο τη συναίνεση.

 

«Κλείδωσε» για τις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, η οποία θα γίνει στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλο. Προκειμένου να εξομαλύνει το κλίμα ο πρωθυπουργός τονίζει ότι ζητά κατ’ αρχήν συντεταγμένο εθνικό διάλογο και δε θέτει ως προαπαιτούμενο τη συναίνεση.

«Οι όποιες αντιδράσεις και κριτικές, είναι αυτή τη στιγμή απολύτως δευτερεύουσας σημασίας. Το ουσιαστικό είναι ότι, αύριο, η Σύσκεψη θα γίνει». Με αυτό τον τρόπο σχολίασε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη την επιφυλακτικότητα που εξέφρασαν ενίοτε και σε έντονο ύφος οι αρχηγοί στις δημόσιες δηλώσεις τους μετά τα τηλεφωνήματα με τον πρωθυπουργό. «Η ανταπόκριση των πολιτικών αρχηγών στην πρόσκληση του Πρωθυπουργού για σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αποτελεί ένα θετικό γεγονός» πρόσθεσε.

Μάλιστα, πηγές του Μαξίμου υποστηρίζουν ότι οι περισσότεροι αρχηγοί στην κατ’ ίδια συνομιλία τους με τον Αλέξη Τσίπρα κινήθηκαν σε συγκαταβατικούς τόνους, ανεξάρτητα από το αν δημόσια επέλεξαν να τους ανεβάσουν στοχεύοντας στο κομματικό τους ακροατήριο. Επίσης, αναφέρουν ότι κανείς δεν έθεσε όρους και προϋποθέσεις ως προς την ατζέντα, με εξαίρεση ίσως τη Φώφη Γεννηματά, που όπως μεταφέρουν έδειξε «πιεσμένη».

Πάντως αν και αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι η σύσκεψη αφορά το προσφυγικό και την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ο πρωθυπουργός σήμερα διεύρυνε την ατζέντα βάζοντας στο τραπέζι και την συνταγματική αναθεώρηση.

Ειδικότερα ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με Με τον μεταβατικό αρχηγό της ΝΔ Γιάννη Πλακιωτάκη, τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα  την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη  Γεννηματά, τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και τον Πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους συνομιλητές του ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκληθεί σύσκεψη Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση σε σχέση με τον Προσφυγικό, εν όψει και της Συνόδου ΕΕ – Τουρκίας, καθώς και να προσδιοριστεί από κοινού διαδικασία Εθνικού Διαλόγου σχετικά με το Ασφαλιστικό και την Συνταγματική Αναθεώρηση.

Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού «διευκρίνισε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι δεν θέτει ως προαπαιτούμενο την συναίνεση, αλλά αυτό που επιδιώκει κατ’ αρχάς είναι ο συντεταγμένος Εθνικός Διάλογος, η καταγραφή των απόψεων και, βεβαίως, η σύνθεση, εφ’ όσον διαπιστωθεί ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό».    

Μετά τη συνομιλία τους με τον πρωθυπουργό οι αρχηγοί θέλησαν να μεταφέρουν το περιεχόμενο της επικοινωνίας τους υπογραμμίζοντας ο καθένας εξ αυτών τις αντιρρήσεις και τις επιφυλάξεις του απέναντι στην πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.

Ειδικότερα:

Πλακιωτάκης: Η κίνηση Τσίπρα δηλώνει αδυναμία να κυβερνήσει και να υλοποιήσει τις ψεύτικες προεκλογικές του υποσχέσεις.

Η συμμετοχή της ΝΔ στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως στήριξη στους τακτικισμούς και τα τερτίπια του κ. Τσίπρα, τόνισε σε δήλωσή του ο υπηρεσιακός Πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης. Ο κ. Πλακιωτάκης ο οποίος δέχτηκε σήμερα το πρωί σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα την πρόσκληση για το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών επισήμανε πως «ο κ. Τσίπρας με την κίνησή του αυτή, παρά τη νωπή λαϊκή εντολή, δηλώνει αδυναμία να κυβερνήσει και να υλοποιήσει τις ψεύτικες προεκλογικές του υποσχέσεις» ενώ ξεκαθάρισε πως η ΝΔ ως σοβαρή και υπεύθυνη, όπως είπε , πολιτική δύναμη θα ανταποκριθεί στον θεσμικό της ρόλο και θα παρεβρεθεί στο αυριανό Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών.

Γεννηματά: Δεν πρόκειται να συμμετάσχω σε συζήτηση για το ασφαλιστικό

Σε εκκρεμότητα, σύμφωνα με πληροφορίες, άφησε η Φώφη Γεννηματά την απόφαση της να παρίσταται στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών όταν η συζήτηση εισέλθει στο Ασφαλιστικό. Παρότι επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα οι πληροφορίες επιμένουν ότι η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κινήθηκε στο πλαίσιο της γραμμής που εκφράστηκε στη χτεσινή ανακοίνωση, δηλώνοντας στον πρωθυπουργό ότι διαφωνεί με την ατζέντα της συζήτησης, η οποία θα πρέπει να κινηθεί στα εθνικά θέματα, στην ενημέρωση για τις επισκέψεις του Πρωθυπουργού σε Τουρκία και Ισραήλ – Παλαιστίνη, στα ζητήματα αντιμετώπισης των τζιχαντιστών, στο προσφυγικό υπό το πρίσμα των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι και τη ρωσοτουρκική εμπλοκή. Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναφέρουν οι πληροφορίες, τόνισε στον πρωθυπουργό ότι ενημέρωση για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο Ασφαλιστικό θα μπορούσαν να δοθούν σε κατ΄ ιδίαν συναντήσεις του πρωθυπουργού, στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Διαδικασίας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, σε προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στην Ολομέλεια, ή στο πλαίσιο της ΟΚΕ.

Μάλιστα η Φώφη Γεννηματά σχολίασε και στα social media την σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών από τον Αλέξη Τσίπρα.

Στο ΠΑΣΟΚ έχουν σοβαρές ενστάσεις για την διαδικασία σύγκλησης Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για ζητήματα τρέχουσας πολιτικής, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο υπερβαίνει τις αρμοδιότητες του και κρίνεται αντισυνταγματικό. Επισημαίνουν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να μείνει σε απόσταση από τους χειρισμούς τρεχουσών πολιτικών διασφαλίζοντας την ενότητα του ελληνικού λαού και κρίνουν λάθος τις πρόσφατες δηλώσεις του για το PSI την ώρα που καταστράφηκαν οι μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών από την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίησή τους.

Πάντως μπροστά στις ενστάσεις του κ. Τσίπρα ότι το Ασφαλιστικό αφορά τις επόμενες γενιές και πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα πάρουν θέση η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε χρόνο προκειμένου να διαβουλευτεί με τους συνεργάτες της και να απαντήσει εντός της ημέρας.

«Όχι» από Κουτσούμπα

Δεν θα πάρει μέρος στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο Δημήτρης Κουτσούμπας όπως ξεκαθάρισε ο ΓΓ του ΚΚΕ στην τηλεφωνική του επικοινωνία με τον πρωθυπουργό. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, επανέλαβε ότι το ΚΚΕ δε θα συμμετέχει στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών γιατί όπως τόνισε θα αξιοποιηθεί, για να καλλιεργηθεί κλίμα ψευδεπίγραφης συναίνεσης, δήθεν «εθνικής ομοψυχίας», έτσι ώστε να αποσπάσει την ανοχή των κομμάτων και του λαού στα μέτρα σφαγιασμού του, που έχουν ήδη δρομολογηθεί με το μνημόνιο. Αλλά και στην περαιτέρω εμπλοκή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με τις επιδιώξεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας επισήμανε ότι διάλογος γίνεται και μπορεί να γίνει στo πλαίσιο των σημερινών διαδικασιών της Βουλής και τόνισε στον Αλέξη Τσίπρα ότι για όλα τα ζητήματα και ιδιαίτερα για το ασφαλιστικό δεν υπάρχει καμιά βάση για συνεννόηση.

Σταύρος Θεοδωράκης: Θα έρθουμε με επιφυλακτικότητα

Ο Σταύρος Θεοδωράκης θα προσέλθει με έντονη επιφυλακτικότητα στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, διαμηνύουν από το Ποτάμι, λίγη ώρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Θεοδωράκης απάντησε στον κ. Τσίπρα ότι προσέρχεται στη αυριανή σύσκεψη με επιφυλακτικότητα για ειλικρινή συνεννόηση την οποία επιδιώκει η κυβέρνηση. «Θα ακούσουμε, θα αποχωρήσουμε και ύστερα θα πάρουμε τις αποφάσεις μας» επισήμαναν στελέχη του Ποταμιού, ενώ ανέφεραν ότι έθεσε το ζήτημα του εκλογικού νόμου καθώς θεωρεί πολύ σημαντικό το ζήτημα της αλλαγής του.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε στον κ. Τσίπρα ότι «παιδεία, δικαιοσύνη και προσφυγικό είναι οι τομείς όπου τα δείγματα γραφής της κυβέρνησης είναι αρκετά. Η κυβέρνηση δεν έχει δείξει δείγματα ειλικρινούς διαλόγου καθώς καμία πρόταση του Ποταμιού σ’ αυτούς τους τομείς δεν εισακούστηκε»

Βασίλης Λεβέντης

Δημόσια δέσμευση από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι θα υλοποιήσει με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα τα εννέα σημεία του προγράμματος της Ένωσης Κεντρώων, ζητά ο πρόεδρος του κόμματος, Βασίλης Λεβέντης, για να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης και να στηρίξει την κυβέρνηση.

Ο κ. Λεβέντης, μιλώντας στο “Πρακτορείο 104,9 FM” και στην εκπομπή των Νίκου Γιώτη και Φάνη Γρηγοριάδη, είπε ότι στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον πρωθυπουργό για να παραστεί στην αυριανή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, συζήτησε μαζί του τις προτάσεις των 9 σημείων, που -όπως είπε- αν εφαρμοστούν θα λυθεί το οικονομικό πρόβλημα και θα μεταρρυθμίσουν τη χώρα.

 «Αν το δεχτεί, τότε αυτή ήταν η αποστολή της Ένωσης Κεντρώων, να βοηθήσει την Ελλάδα. Θα ήμουν ανακόλουθος, αν δεχτεί τις προτάσεις και δημοσίως δεσμευτεί και βγούμε στις τηλεοράσεις και οι δυο και πούμε τον πρώτο μήνα θα γίνουν αυτά, τον δεύτερο τα άλλα. Τότε, εγώ δεν είμαι Χρυσή Αυγή ούτε ΚΚΕ να λέω όχι σε όλα» είπε ο κ. Λεβέντης και υπογράμμισε ότι αν μέσα σε διάστημα έξι μηνών υλοποιηθεί περίπου το 70% με 75% των προτάσεών του δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να στηρίξει την κυβέρνηση.

 «Αν όμως περιμένει ο κ. Τσίπρας χωρίς συμφωνία, επειδή κάποια στιγμή του φύγουν κάποιοι, να πάω εγώ να καλύψω τη διαφορά να μην τα περιμένει, είναι αυταπάτες» ξεκαθάρισε και επανέλαβε ότι μεταξύ των 9 σημείων είναι ο εντοπισμός των αργόμισθων υπαλλήλων της Βουλής, η διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων, η μείωση κατά 50% των βουλευτικών μισθών, η χορήγηση μια σύνταξης σε όλους, καμία σύνταξη πάνω από 1.500 ευρώ και διακοπή συνταξιοδότησης σε εύπορους με εισοδήματα άνω των 3.000 ευρώ μηνιαίως.

 «Αν θέλει να κάτσουμε 2 – 3 μέρες ήρεμα και καλά να τα βρούμε γιατί αυτά τα 9 σημεία αλλάζουν και την Ελλάδα. Την παίρνουν από το καθεστώς του ρουσφετιού και της αδιαφανούς σχέσης και την κάνουν διάφανη»είπε και επανέλαβε ότι στους 153 βουλευτές της κυβέρνησης περιλαμβάνονται και 11 «απειλές», οι οποίοι, όπως προέβλεψε ο κ. Λεβέντης δεν θα πειθαρχήσουν στις ψηφοφορίες και θα ανατρέψουν την κυβέρνηση.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:38