search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:30
MENU CLOSE

Τρόμος στην Τουρκία: Δολοφόνησαν δικηγόρο υπέρμαχο της Κουρδικής υπόθεσης – Νεκρός αστυνομικός και 11 τραυματίες στις συγκρούσεις που ακολούθησαν (Video)

28.11.2015 12:40
Τρόμος στην Τουρκία: Δολοφόνησαν δικηγόρο υπέρμαχο της Κουρδικής υπόθεσης – Νεκρός αστυνομικός και 11 τραυματίες στις συγκρούσεις που ακολούθησαν (Video) - Media

Ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου του Ντιγιάρμπακιρ, Ταχίρ Ελτσί, σκοτώθηκε σήμερα από πυροβολισμούς άγνωστων ενόπλων στη μεγάλη αυτή πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι, δήλωσαν νοσοκομειακές πηγές και αυτόπτες μάρτυρες.

 

Πολιτική δολοφονία που αναπαράγει τον τρόμο, ιδιαίτερα μεταξύ των Κούρδων της Τουρκίας σημειώθηκε στις 11 το πρωί στο Ντιγιάρμπακιρ, όπου σκοτώθηκε ο Ταχίρ Ελτσί, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της πόλης. Κατά τις συγκρούσεις που ακολούθησαν, σκοτώθηκε ένας αστυνομικός και τραυματίστηκαν ένδεκα άτομα. Ο δράστης διέφυγε.

Κατά τη διάρκεια ανακοίνωσης Τύπου που έκανε ο Ελτσί μαζί με άλλους συναδέλφους του, ο δράστης που σύμφωνα με το τουρκικό ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων DHA ήταν γενειοφόρος, πυροβόλησε στο πλήθος με αποτέλεσμα να δεχθεί ο Ελτσί μια σφαίρα στο κεφάλι.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο, κατά τη διάρκεια εκπομπής στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk, ο Ελτσί είχε πει: «Το ΡΚΚ δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση. Παρότι κάποιες ενέργειές του είναι τρομοκρατικές, πρόκειται για ένοπλη πολιτική οργάνωση». Μετά από πέντε μέρες είχε προσαχθεί με την κατηγορία της υποστήριξης τρομοκρατικής οργάνωσης. Το δικαστήριο τον έκρινε μη προφυλακιστέο στη δίκη, στην οποία ο εισαγγελέας είχε ζητήσει ποινή φυλάκισης 7,5 ετών.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στη δολοφονία είπε ότι «το γεγονός αυτό έδειξε πόσο σωστή είναι η αποφασιστικότητά μας για την αντιμετώπιση της τροοκρατίας».

Ο βουλευτής του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των λαών Ερτουγρούλ Κιουρκτσού έκανε λόγο για «επίσημη δολοφονία» που» διαπράχθηκε από το παρακράτος». Ο Κιουρκτσού είπε επίσης ότι «μπορεί να ακολουθήσουν και άλλες δολοφονίες».

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ένοπλοι άνδρες άνοιξαν πυρ εναντίον του προέδρου του δικηγορικού συλλόγου και μιας ομάδας δικηγόρων, προκαλώντας την άμεση επέμβαση των δυνάμεων της τάξης. Δημοσιογράφοι και τουλάχιστον τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά την ανταλλαγή πυρών που ακολούθησε, πρόσθεσαν.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση για τον εντοπισμό των δραστών της επίθεσης.

Δικηγόρος γνωστός για τη στράτευσή του στην κουρδική υπόθεση, ο Ελτσί αποτελούσε αντικείμενο διώξεων επειδή είχε δηλώσει στην τηλεόραση στα μέσα Οκτωβρίου πως το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), που ηγείται της κουρδικής εξέγερσης στην Τουρκία από το 1984, “δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση”.

Συνελήφθη στις 20 Οκτωβρίου στο γραφείο του στο Νιτγιάρμπακιρ και στη συνέχεια του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για “υπεράσπιση της τρομοκρατίας μέσω του τύπου” από δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, προτού αφεθεί ελεύθερος υπό δικαστική επιτήρηση.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, οι κατηγορίες αυτές επισύρουν ποινή φυλάκισης από ενάμιση μέχρι επτά έτη

Η δολοφονία του δικηγόρου έρχεται σε μία στιγμή κατά την οποία έχουν επαναληφθεί από το καλοκαίρι οι μάχες ανάμεσα στις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείς και στους αντάρτες του PKK, μετά την κατάρρευση μιας εκεχειρίας που κράτησε περισσότερο από δύο χρόνια.

Οι συγκρούσεις είχαν ως αποτέλεσμα οι αρχές να επιβάλουν απαγόρευση κυκλοφορίας σε πολλές πόλεις στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου η αστυνομία και ο στρατός εμπλέκονται σε βίαιες μάχες με ένοπλους νεαρούς μαχητές που πρόσκεινται στο PKK και οι οποίοι οχυρώνονται σε ορισμένες συνοικίες.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:29