search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:20
MENU CLOSE

Κυβέρνηση: «Κατώτερη των περιστάσεων η αντιπολίτευση στη σύσκεψη των αρχηγών»

28.11.2015 18:27
Κυβέρνηση: «Κατώτερη των περιστάσεων η αντιπολίτευση στη σύσκεψη των αρχηγών» - Media

Κατώτερη των περιστάσεων χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές την αντιπολίτευση για τη στάση που κράτησε στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών

 

Κατώτερη των περιστάσεων χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές την αντιπολίτευση για τη στάση που κράτησε στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, αιχμή που στρέφεται κυρίως κατά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που δεν υπέγραψαν την ανακοίνωση που εξέδωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας.

Στη συζήτηση τέθηκε το θέμα της ανάγκης για διαμόρφωση εθνικής θεσης στο προσφυγικό, της ανάγκης για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού χωρίς περικοπές συντάξεων και της κίνησης της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση, τμήμα της οποίας είναι και ο εκλογικός νόμος.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές τα κόμματα δεν ανταποκρίθηκαν στην ευκαιρία διαλόγου, ο πρωθυπουργός παρουσίασε το σχέδιο της κυβέρνησης ώστε να μη μειωθούν οι συντάξεις και συγκεκριμένα ενημέρωσε τους αρχηγούς ότι από το 1% του ΑΕΠ, μέτρα που πρέπει να παρθούν για το ασφαλιστικό εντός του 2016, έχει βρεθεί το 0,6% και ζητείται τρόπος για να καλυφθεί το υπόλοιπο 0,4%. Επομένως η συζήτηση αφορούσε το πώς θα καλυφθεί αυτό το υπόλοιπο.

Σε ότι αφορά το κλίμα της συζήτησης κυβερνητικές πηγές αναφέρονται χαρακτηριστικά στη στάση των αρχηγών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ο πρόεδρος της ΝΔ Γιαννης Πλακιωτάκης, βγήκε αρκετές φορές από τη σύσκεψη προκειμένου να συνεννοηθεί με τους συνεργάτες του. Στη συζήτηση για το προσφυγικό τάχθηκε ενάντια στη δημιουργία hot spot στα νησιά προκαλώντας την αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος του είπε: «Μα τι λέτε, όλα αυτά είναι επιζήμια και τα κάνετε για να αποδυναμώσετε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας, προς μικροπολιτικό όφελος.»

Αντιστοίχως κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι η Φώφη Γεννηματά παρόλο που αρχικώς είχε ενημερώσει ότι δεν θα μπει στην κουβέντα για το ασφαλιστικό στη συνέχεια συμμετείχε και συντάχθηκε στο να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν υπό την προυπόθεση ότι η συνολική συζήτηση δε θα γίνει σε επιτροπή εμπειρογνωμόνων αλλά στη βουλή.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βγήκε για λίγα λεπτά από τη σύσκεψη και επιστρέφοντας είχε μεταβάλλει τη θέση της απορρίπτοντας και το κοινό ανακοινωθέν. Υπήρξε και μια αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού και της κ. Γεννηματά όταν ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων, ιδιαίτερα μετά το PSI του 2012, με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να αντιτείνει ότι τότε δεν ήταν βουλευτής. «Ήσασταν όμως υπουργός» της επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Πάντως οι ίδιες πηγές επιβεβαιώνουν ότι δεν υπήρξε συζήτηση σε βάθος και με στοιχεία καθώς η πιο τεχνική κουβέντα θα ήταν αντικείμενο της επιτροπής για την οποία τελικά δεν υπήρξε συμφωνία. Περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συζήτησης θα υπάρχουν προσεχώς καθώς η προεδρία θα εκδώσει τα πρακτικά της συζήτησης. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 20:18