12/12/2018 05:00:39
19.11.2009

Προς αποτυχία οδεύει η διάσκεψη της Κοπεγχάγης για το κλίμα

Η ταφόπλακα της Κοπεγχάγης έπεσε στη Σινγκαπούρη. Στη σύνοδο κορυφής του Φόρουμ των χωρών Ασίας  Ειρηνικού (APEC) oι 21 ηγέτες – μεταξύ των οποίων και αυτοί των τριών χωρών που είναι οι μεγαλύτεροι ρυπαντές στον κόσμο (ΗΠΑ, Κίνα και Ινδία) – απέφυγαν να υιοθετήσουν μια δεσμευτική πολιτική συμ φωνία για τη δραστική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2020 ή ακόμη και το 2050.

Περιορίστηκαν σε ένα συμβιβαστικό κείμενο 15 σελίδων, το οποίο κάθε άλλο παρά δεσμευ τικό είναι. Τα κράτη  μέλη του APEC θα προ βούν σε περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, εφόσον άλλα κράτη υιοθετήσουν σχετικούς στόχους και τους επιτύχουν. Τι ’χες Γιάννη, τι ’χα πάντα...

Αλλά και οι χώρες  μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν συμφωνήσει ακόμη στο κομ βικό ζήτημα: τη χρηματοδότηση των μέτρων που απαιτούνται ώστε να περιοριστούν οι σοβα ρές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Τέσσερις εβδομάδες πριν από την έναρξη της συνόδου για την Κλιματική Αλλαγή στις 18 Δεκεμβρίου στην πρωτεύουσα της Δανίας όλα δείχνουν ότι το Πρωτόκολλο του Κιότο, το οποίο λήγει το 2012, δεν θα αντικατασταθεί με μια νέα, ολοκληρωμένη συμφωνία για την κλι ματική αλλαγή. Οι ειδικοί εκτιμούν πλέον πως δεν θα υπάρξει στην Κοπεγχάγη οποιαδήποτε δεσμευτική πολιτική συμφωνία, παρά μόνο μια απλή διακήρυξη προθέσεων.

Τα κρίσιμα τεχνικά ζητήματα θα παραπεμ φθούν στις ελληνικές καλένδες... «Ουδεμία εγγύηση υπάρχει για επιτυχία στην Κοπεγχάγη. Φοβάμαι ότι στη Σύνοδο για το κλίμα δεν θα καταφέρουμε αυτό που επιδιώκουμε ως Ευρω παϊκή Ένωση: μια ολοκληρωμένη συμφωνία» προειδοποίησε ο επικεφαλής της ομάδας των διαπραγματευτών της Ε.Ε. Άρθουρ Μέτσγκερ.

Η γερμανική έκδοση των «Φαϊνάνσιαλ Τά ιμς» δεν διστάζει μάλιστα να θέσει ζήτημα ακό μη και αναβολής της διάσκεψης της Κοπεγχά γης μέχρι οι Ηνωμένες Πολιτείες να αναλάβουν πραγματικές πρωτοβουλίες. «Διαφορετικά» – γράφει η γερμανική εφημερίδα – «υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η Κοπεγχάγη να οδηγήσει σε έναν στερεότυπο συμβιβασμό που θα εμπο δίζει οποιαδήποτε πραγματική πρόοδο για τα επόμενα χρόνια, καθώς οι μεγάλοι ρυπαντές θα μπορούν να κρύβονται πίσω απ’ αυτόν τον συμβιβασμό».

Ο Αμερικάνος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, που είχε δεσμευτεί να αλλάξει την πολιτική Μπους στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, έχει δυστυχώς γίνει άλλη μία φορά όμηρος των διαφόρων λόμπι. «Όταν πρόκειται για την προστασία του περιβάλλοντος, όλοι γνωρίζουν ότι το αμερικάνικο Κογκρέσο θα εμποδίσει τον πρόεδρο να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεθνή σκηνή για την επιβολή συγκεκριμένων και δεσμευτικών ορίων μείωσης των εκπομπών CO2» σημειώνει η εφημερίδα «Ταγκεστσάι τουνγκ».

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.