search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 11:28
MENU CLOSE

Τσακαλώτος: Πρέπει να εξαλειφθεί ο φόβος του Grexit

30.11.2015 15:00
Τσακαλώτος: Πρέπει να εξαλειφθεί ο φόβος του Grexit - Media

«Δεν μπορεί να είναι συνεχώς σε αμφισβήτηση η αξιοπιστία της χώρας», επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος

 

Την ανάγκη για την ταχύτερα δυνατή επίλυση του ζητήματος του χρέους ώστε  να εξαλειφθεί ο φόβος του Grexit στις αγορές επισήμανε ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Τσακαλώτος στην ομιλία του στο 26ο Ετήσιο Συνέδριο «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας», που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

«Διότι», όπως επισήμανε «κάποιος που έχει χρήματα και θέλει να τα ξοδέψει ή να τα επενδύσει στην Ελλάδα περιμένει, γιατί δεν έχει φύγει ο φόβος του Grexit. Την ίδια ώρα άφησε να εννοηθεί ότι ο Σόιμπλε ” επιμένει στο «ζήτημα του ηθικού κινδύνου».

 Ο υπουργός Οικονομικών επίσης επισήμανε ότι έως τον Μάρτιο του 2016 θα πρέπει να έχουν κλείσει όλα τα μέτωπα με τους δανειστές καθώς και να έχουν ληφθεί και οι αποφάσεις για το χρέος.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι «Αν πάει η απόφαση αργότερα, το καλοκαίρι του 2016 ή το 2017, όλες οι αποφάσεις για κατανάλωση, επενδύσεις και αποταμιεύσεις θα πάνε επίσης αργότερα», σημειώνοντας πως με βάση τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης, τον Μάρτιο του 2016 και αφού έχουν προηγηθεί η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και οι αποφάσεις για το χρέος, θα παρουσιαστεί στους θεσμούς ο νέος επενδυτικός χάρτης της χώρας, ώστε να φύγει ο φαύλος κύκλος και να επανέλθει ο ενάρετος κύκλος.

Αναφερόμενος στη μείωση των πρόωρων συντάξεων είπε: «Ήταν σωστό που κόψαμε τις πρόωρες συντάξεις; Ήτανε! Και τι κάνουμε όμως αν μένει άνεργος κάποιος στη Βόρεια Ελλάδα και δεν βρίσκει δουλειά; Δεν μπορεί το ασφαλιστικό να λύσει άλλα προβλήματα, της πολιτικής δημιουργίας απασχόλησης, του φορολογικού συστήματος κλπ.

Έχει σημασία η σειρά των μεταρρυθμίσεων. Πώς θα έχεις ισορροπία μεταξύ μεταρρυθμίσεων και αποτελεσμάτων». – Οι θεσμοί, προσέθεσε, επιμένουν ότι δεν πρέπει να υπάρχει όριο στις αμοιβές των διοικήσεων σε ΤΧΣ και τράπεζες. Αλλά πρέπει να καταλάβουν ότι όταν έχεις έναν με μισθό 800 ευρώ και έναν διευθυντή με 50.000 ευρώ, δεν είναι δίκαιο. Δείχνουμε ότι δεν είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα. Πρέπει να υπάρχει η αίσθηση στον λαό ότι υπάρχει δικαιοσύνη, για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις.

Από την άλλη ένας εκσυγχρονιστής σωστά θα πει ότι δεν είναι πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά της πολιτικής για την ανεργία. Όμως, εάν δεν λύσεις τα άλλα προβλήματα και αλλάξεις το ασφαλιστικό, θα ενισχυθεί η κόπωση της μεταρρύθμισης».

Παράλληλα, ζήτησε από την Ευρώπη αλληλεγγύη και για τα οικονομικά εκτός από την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.  Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να είναι συνεχώς υπό αμφισβήτηση. Ούτε μπορεί να υπάρχει πάντα το ερώτημα για τον ηθικό κίνδυνο να μην πληρώσει κάποιος που χρωστά. Αν κάποιος όμως έχει δανειστεί περισσότερο από ότι μπορεί να πληρώσει, κάποιος του δάνεισε τα κεφάλαια αυτά. Ο ηθικός κίνδυνος είναι και για τις τράπεζες και τις χώρες που δανείζουν.

Ο υπουργός αναρωτήθηκε και για το τι ζητάει η Ελλάδα για το χρέος; «Πρώτον» είπε, «να μην έχει μια ίδια λύση με τις προηγούμενες. Οι βόρειες χώρες θα μπορούσαν να αυξήσουν τις επενδύσεις τους και να αυξήσουν τους μισθούς, κάτι που θα βοηθούσε και τις νότιες. Θα έπρεπε εντός μίας νομισματικής ένωσης να επιτρέπεται η μεταφορά κεφαλαίων, ένας αυτόματος σταθεροποιητής, από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό» σημείωσε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 11:27