search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 12:52
MENU CLOSE

Τσίπρας: «Τα σκυλιά ουρλιάζουν αλλά το καραβάνι προχωρά» – Επίθεση σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και διαπλοκή

01.12.2015 13:21
Τσίπρας: «Τα σκυλιά ουρλιάζουν αλλά το καραβάνι προχωρά» - Επίθεση σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και διαπλοκή - Media

Με επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός, αλλά και σε εξωθεσμικά κέντρα που κλονίζονται όπως είπε, και διαψεύδονται οι σχεδιασμοί τους. 

 

Με επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός, αλλά και σε εξωθεσμικά κέντρα που κλονίζονται όπως είπε, και διαψεύδονται οι σχεδιασμοί τους. 

«Τα σκυλιά ουρλιάζουν αλλά το καραβάνι προχωρά» ήταν η αραβική παροιμία που χρησιμοποίησε προκειμένου να στείλει το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η κυβέρνηση προχωρά και πετυχαίνει τους στόχου της και όσοι απεργάζονται σενάρια «αριστερής παρένθεσης», οικουμενικών κυβερνήσεων ή κυβερνήσεων τεχνοκρατών θα διαψευστούν.

Αναφερόμενος ειδικότερα στα σενάρια περί κυβερνητικής αστάθειας αντιδιέστειλε τον ΣΥΡΙΖΑ από την αξιωματική αντιπολίτευση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τους οποίους χαρακτήρισε αντιπολίτευση «κατώτερη των περιστάσεων».

Υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μέσα σε λίγους μήνες κέρδισε για δεύτερη φορά εκλογές μόνος απέναντι σε όλους, «είναι σήμερα ο μοναδικός και αδιαμφισβήτητος πόλος σταθερότητας στην πολιτική ζωή του τόπου».

Στον αντίποδα εντόπισε την αστάθεια στη ΝΔ, η οποία όπως είπε «τρεις μήνες τώρα ούτε εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέου αρχηγού δε μπορεί να κάνει» κι επιδίδεται σε μια ανέξοδη και αδιέξοδη αντιΣΥΡΙΖΑ ρητορική στο πλαίσιο μιας ατέρμονης εσωκομματικής διαδικασίας.

Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι αποτελεί ουρά μιας αποσταθεροποιημένης δεξιάς και δε μπορεί να στοιχηθεί στο ελάχιστο με τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, παραπέμποντας σε άλλο σημείο της ομιλίας του στο παράδειγμα της κυβέρνησης κεντροαριστεράς στην Πορτογαλία.

Επίσης έστρεψε τα βέλη του προς το μιντιακό σύστημα το οποίο όπως είπε ξεψυχά και βρυχάται διότι «επιτέλους ψηφίστηκε ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες» και γιατί «η δικαιοσύνη άρχισε τους ελέγχους στα δάνεια των τραπεζών». «Θαρρούν» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, «ότι με τους βρυχηθμούς θα φοβηθούμε και θα παρέμβουμε στο έργο της δικαιοσύνης». «Δεν υπάρχει περίπτωση να παρέμβουμε στο έργο της δικαιοσύνης για να προστατέψουμε κανέναν» τόνισε. «Όλοι θα ελέγχονται το ίδιο, δε θα υπάρχουν άλλα μέτρα και άλλα σταθμά για αυτούς που είχαν τη δυνατότητα να ελέγχουν την κοινή γνώμη και έπαιρναν δάνεια ανεξέλεγκτα.

‘Ας ξεχάσουν τα σενάρια της παρένθεσης και των οικουμενικών, δεν είναι πρώτη φορά που τα ανασύρουν», διεμήνυσε.

Κλιμακώνοντας την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας, έστειλε μήνυμα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα εξαντλήσει την τετραετία σημείωσε: «Θα αντέξουμε και θα πετύχουμε τους στόχους όπως το Σύνταγμα προβλέπει στο τέλος της θητείας, το φθινόπωρο του 2019.Μακάρι ν’ αντέξουν κι αυτοί που τώρα μας πολεμάνε».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην επίτευξη των στόχων της κυβέρνησης ξεκινώντας από την ανακεφαλαιοποίηση η ταχύτατη ολοκλήρωση της οποίας είπε αποτελεί απόδειξη της αύξησης της εμπιστοσύνης των επενδυτών, ενώ απαιτήθηκαν 19 δις λιγότερα.

Προϋπολογισμός

Επίσης μιλώντας για τον προϋπολογισμό σημείωσε ότι οι προβλέψεις για την ύφεση του 2015 και το 2016 εμφανίζονται βελτιωμένες (0% και 0,7% αντιστοίχως) με αποτέλεσμα η δημοσιονομική προσαρμογή να περιορίζεται κατά 500 εκατ. Ευρώ οπότε θα κυμανθεί στα 5,7 δις. ο στόχος θα ξεπερνούσε τα 10 δις είπε αν τηρούνταν οι στόχοι για 4,5% πλεονάσματα που είχε θέσει η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.

Ασφαλιστικό

Ο πρωθυπουργός, στον απόηχο και του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον ΠτΔ το Σάββατο, επιτέθηκε ξανά σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας τους για υποκρισία, ανευθυνότητα και υπονόμευση της εθνικής διαπραγματευτικής στρατηγικής.

«Εκείνοι που ευθύνονται» είπε «για τη διαχρονική απαξίωση των αποθεματικών», που «πρωταγωνίστησαν στο καταστροφικό PSI» το οποίο στέρησε από τα ταμεία πάνω από 15 δις, και που «επί μια πενταετία σχεδίαζαν σε συνεργασία με την τρόικα οριζόντιες περικοπές σε κύριες κι επικουρικές συντάξεις», «αρνούνται σήμερα να συμβάλουν στη δημιουργία εθνικού διαπραγματευτικού μετώπου για την προστασία των κύριων κι επικουρικών συντάξεων και του ασφαλιστικού συστήματος».

Στη συνέχεια  ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα ώστε να πιάσει τον στόχο της εξοικονόμησης του 1% του ΑΕΠ που προβλέπει η συμφωνία του Αυγούστου όχι με οριζόντιες περικοπές αλλά με εξορθολογισμό του συστήματος.

ΕΣΡ

Αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός και στην καθυστέρηση ορισμού του νέου ΔΣ του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου όπως απαιτείται προκειμένου να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί για τις άδειες. Αν και τόνισε ότι η κυβέρνηση σέβεται τις εσωκομματικές διαδικασίες της ΝΔ, επέρριψε ευθύνες στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και άφησε αιχμές ότι κρύβεται πίσω από την καθυστέρηση ανάδειξης εκλογής αρχηγού αλλά στην πραγματικότητα προστατεύουν συμφέροντα. «Γιατί δεν τολμούν; Τι φοβούνται; Ποιους προστατεύουν»; διερωτήθηκε και προειδοποίησε: «θα αναλάβουμε τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβουμε».

«Είμαστε μόνοι, θέλουμε μόνο την κοινωνική συναίνεση»

Μηνύματα για την ανάγκη να προχωρήσει αποφασιστικά στο δύσκολο έργο της η κυβέρνηση, επιφύλαξε για τους βουλευτές του ο Αλέξης Τσίπρας στο κλείσιμο της ομιλίας του.

Οι πιέσεις από τα συστημικά κέντρα εξουσίας, σημείωσε θα ενταθούν το επόμενο διάστημα ασφυκτικά και θα βρεθούμε «σε διασταυρούμενα πυρά».

Ο πρωθυπουργός παρότρυνε τους βουλευτές του να βρίσκονται σε εγρήγορση  και τους κάλεσε να υπερασπίζονται το έργο της κυβέρνησης και τα βήματα που έχουν γίνει, στο πλαίσιο της προσπάθειας να σπάσουν οι εξωθεσμικοί θύλακες εξουσίας και να αλλάξει ριζικά ο τόπος.

Σε αυτό το έργο προειδοποίησε μόνος σύμμαχος είναι ο ελληνικός λαός και η κοινωνία, αυτό που πρέπει να εξασφαλίσουμε είναι η κοινωνική συναίνεση» καθώς η αντιπολίτευση «αρνείται πεισματικά να αναλάβει μέρος της εθνικής ευθύνης για να βγει η χώρα από την κρίση και την εποπτεία», κάτι που όπως είπε ήταν «αναμενόμενο».

Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός αποκάλυψε και τον λόγο σύγκλησης της Σύσκεψης Αρχηγών το Σάββατο καθώς όπως σημείωσε ήταν αναμενόμενη η άρνησή τους αλλά «οι μάσκες έπρεπε να πέσουν».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 12:51