search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 01:26
MENU CLOSE

Η Ρωσία απαγορεύει τις εισαγωγές τροφίμων από την Τουρκία – Τέλος οι πτήσεις τσάρτερ μεταξύ των δύο χωρών

01.12.2015 15:16
Ιδού τα τουρκικά F-16 που βρίσκονται στο Αζερμπαϊτζάν (Photos) - Media

Σε κλιμάκωση του οικονομικού πολέμου εναντίον της Τουρκίας, ως απάντηση στην κατάρριψη ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από τουρκικά F16, προχωρά η Ρωσία.

Σε κλιμάκωση του οικονομικού πολέμου εναντίον της Τουρκίας, ως απάντηση στην κατάρριψη ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από τουρκικά F16, προχωρά η Ρωσία.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπέγραψε διάταγμα με το οποίο απαγορεύει τις εισαγωγές τροφίμων από την Τουρκία καθώς και τις πτήσεις τσάρτερ μεταξύ των δύο κρατών. Στα τουρκικά προϊόντα που στο εξής δεν θα εισάγει η Μόσχα περιλαμβάνονται πουλερικά, ντομάτες, αγγούρια, κρεμμύδια, πορτοκάλια, σταφύλια, μήλα, ροδάκινα και άλλα φρούτα και λαχανικά.

Παράλληλα, απαγορεύοντας τις πτήσεις τσάρτερ μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας το Κρεμλίνο επιδιώκει να ελέγξει την αεροπορική κίνηση μεταξύ των δύο κρατών.

Επιπλέον στου Ρώσους εργοδότες θα απαγορευτεί να προσλαμβάνουν Τούρκους εργαζόμενους από την επόμενη χρονιά, εκτός και αν έχουν ήδη προσληφθεί.

Παράλληλα επανέρχεται η υποχρέωση έκδοσης κάρτας βίζα για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στη Ρωσία, ρύθμιση που είχε καταργηθεί το 2010.

Ωστόσο σημειώνεται ότι οι κυρώσεις δεν περιλαμβάνουν το πάγωμα του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream καθώς και τη σχεδιαζόμενη κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου του Akkuyu.

Μέχρι την απότομη ψύχρανση των διμερών σχέσεων η Ρωσία αποτελούσε τον τρίτο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Άγκυρας, ενώ από τη Ρωσία προέρχεται το 10% της τουριστικής κίνησης της Τουρκίας.

Σύμφωνα με την Ένωση Ξενοδόχων της Τουρκίας, ο κλάδος του τουρισμό αναμένεται να σημειώσει απώλειες 4,5 δις δολάρια μόνο αυτό τον χρόνο. Η τουρκική αξιωματική αντιπολίτευση υπολογίζει τη ζημιά στην οικονομία της χώρας στα 20 δις δολάρια.

Τι θα γίνει με τον Turkish Stream

Δύο πηγές στον ρωσικό κολοσσό του τομέα της ενέργειας Gazprom δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι δεν αποκλείεται να παγώσουν για χρόνια οι εργασίες για την κατασκευή του Turkish Stream στο πλαίσιο των αντιποίνων που αποφάσισε να επιβάλει η ρωσική κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι στο πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε σήμερα δεν περιλαμβάνεται ο αγωγός. 

Το πάγωμα των εργασιών για την κατασκευή του αγωγού —ο οποίος έχει στόχο τη μεταφορά ρωσικού αερίου μέσω της Τουρκίας στη νοτιοανατολική Ευρώπη παρακάμπτοντας την Ουκρανία— θα έχει αποτέλεσμα περισσότερο στο επίπεδο του συμβολισμού. Ούτως ή άλλως, το έργο αντιμετωπίζει μεγάλες καθυστερήσεις και υπήρχαν ούτως ή άλλως αμφιβολίες για τη βιωσιμότητά του.

Η Γκαζπρόμ πάντως συνεχίζει παράλληλα τις προσπάθειές της να επεκτείνει τον αγωγό Nord Stream προς τη Γερμανία, παρά την αντίσταση που προβάλλουν ανατολικοευρωπαϊκές χώρες.

«Περιμένουμε ότι ο αρχηγός του κράτους πιθανότατα θα ανακοινώσει το πάγωμα του Turkish Stream, ή τουλάχιστον κάποιου είδους διακοπή» των εργασιών, είπε η μια πηγή στον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό. Μια δεύτερη πηγή στη Γκαζπρόμ επισήμανε πως «ελπίζουμε πάντως ότι ο Turkish Stream θα ανασταλεί κατά λίγα χρόνια μάλλον, παρά ότι θα ακυρωθεί εντελώς».

Ο Αλεξέι Ουλιουκάεφ, ο υπουργός Οικονομίας της Ρωσίας, είχε προειδοποιήσει τον Νοέμβριο πως ο Turkish Stream θα μπορούσε να επηρεαστεί χωρίς να διευκρινίσει το πώς.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 01:26