search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:42
MENU CLOSE

Ούτε οικουμενική ούτε τεχνοκράτες

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1893
02-12-2015
01.12.2015 22:15
pod_0212_008_cmyk.jpg

Τη συζήτηση για την πολιτική αστάθεια της κυβέρνησης επιχείρησε να κλείσει χθες ο πρωθυπουργός αλλά και να βάλει τέλος στη σεναριολογία που θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ να μετέχει σε μια οικουμενική κυβέρνηση με τη Ν.Δ. ή σε άλλα σενάρια περί κυβέρνησης τεχνοκρατών.

 

Τη συζήτηση για την πολιτική αστάθεια της κυβέρνησης επιχείρησε να κλείσει χθες ο πρωθυπουργός αλλά και να βάλει τέλος στη σεναριολογία που θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ να μετέχει σε μια οικουμενική κυβέρνηση με τη Ν.Δ. ή σε άλλα σενάρια περί κυβέρνησης τεχνοκρατών.

H συζήτηση αυτή άνοιξε με την πρόσφατη απώλεια δύο εδρών από την κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία έπεσε στους 153 βουλευτές, και «φούντωσε» πριν και μετά τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλο. Εκεί διαφάνηκε ότι ο Τσίπρας δεν μπορεί να υπολογίζει σε «έξωθεν» στήριξη στο ασφαλιστικό, αφού τα κόμματα της μνημονιακής αντιπολίτευσης που ψήφισαν το μνημόνιο το καλοκαίρι και ο Λεβέντης αρνούνται να προσφέρουν μαξιλαράκι ασφαλείας: ούτε είναι πρόθυμοι να μοιραστούν την ευθύνη μέσα από τη μορφοποίηση της πρότασης στο πλαίσιο ενός εθνικού διαλόγου ούτε, πολύ περισσότερο, να δώσουν ψήφο στη μεταρρύθμιση όταν έρθει στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός θα πρέπει να περάσει το ασφαλιστικό και όποιο άλλο επώδυνο μέτρο με τις δυνάμεις που διαθέτει, τους 153 βουλευτές. Με δεδομένους τους οιωνούς, το ότι δηλαδή η κυβέρνηση πρέπει να περικόψει από τις δημόσιες δαπάνες που προορίζονται για το ασφαλιστικό 1,8 δισ., ή αλλιώς 1% του ΑΕΠ, όλη η αντιπολίτευση προεξοφλεί ότι η κυβέρνηση δεν θα αποφύγει το πετσόκομμα συντάξεων – ο Βασίλης Λεβέντης εκτίμησε ότι οι περικοπές αυτές ξεπερνούν το 40% –, κατά συνέπεια κινδυνεύει να πέσει κάτω από τους 151 βουλευτές.

Στη συζήτηση που έγινε στο Προεδρικό το Σάββατο ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους αρχηγούς ότι από τις παρεμβάσεις ύψους 1% του ΑΕΠ που ζητούνται έχει βρεθεί το 0,6%, κυρίως με την αύξηση των εισφορών και όχι από μείωση συντάξεων, ενώ αναζητούνται μέτρα για το υπόλοιπο 0,4%. Ωστόσο δεν μπήκε σε λεπτομέρειες, καθώς, όπως εξηγούσαν αργότερα συνεργάτες του, αυτό θα ήταν μέρος μιας τεχνικής συζήτησης που θα γινόταν στην ειδική επιτροπή, αν αυτή τελικά έπαιρνε το πράσινο φως – κάτι όμως που δεν συνέβη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το βράδυ της Δευτέρας ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στο κουαρτέτο Ντέκλαν Κοστέλο, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, δεν ξέκοψε απολύτως την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, παρότι, όπως είπε, δεν βοηθάει στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, αλλά έδειξε ότι υπό προϋποθέσεις (σε συνάρτηση με τη φορολογία εισοδήματος) η Κομισιόν το συζητάει (και μένει να αποδειχτεί αν επρόκειτο για ελιγμό).

 

Διεργασίες

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση επιχειρεί να στείλει το μήνυμα ότι δεν φοβάται το ασφαλιστικό και ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι σταθερή. Αποδίδει τη σχετική συζήτηση στα ενεργά ακόμη σενάρια της «αριστερής παρένθεσης», καθώς θεωρεί ότι διάφορα εξωθεσμικά κέντρα προσπαθούν να δημιουργήσουν και να συντηρήσουν ένα κλίμα ώστε να προκαλέσουν πρόβλημα στην κυβέρνηση και να αποσυσπειρώσουν τις Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛΛ.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, διότι όλοι γνώριζαν τη συμφωνία από την αρχή και ανέλαβαν την ευθύνη απέναντι στους πολίτες να καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να βγει η χώρα απ’ το αδιέξοδο.

Απ’ την άλλη σημειώνουν, στέλνοντας εμμέσως και μια προειδοποίηση, πως δεν φαντάζει πιθανό να βρεθούν βουλευτές που θα ρίξουν την κυβέρνηση παραμονές της συζήτησης για το χρέος, καθώς η σχετική συζήτηση ανοίγει αμέσως μετά το ασφαλιστικό και την πρώτη αξιολόγηση.

Πάντως, καλού – κακού, δεν κρύβουν στον δημόσιο λόγο τους ότι, «αν σπάσει ο διάολος το ποδάρι του», προκρίνουν το μοντέλο Σακελλαρίδη: «Όταν δεν μπορείς να συμβάλλεις στην κοινή προσπάθεια, δεν την υπονομεύεις» δήλωσε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας. Με άλλα λόγια, όποιος δεν μπορεί να στηρίξει, φεύγει παραδίδοντας την έδρα του.

Στο μεταξύ συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι όλη αυτή η κουβέντα για την ανάγκη κυβερνητικής διεύρυνσης έχει ανάποδη ανάγνωση, δηλαδή αυτοί που την αναπαράγουν επιχειρούν να κρύψουν το πρόβλημα συσπείρωσης που αντιμετωπίζουν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων της μνημονιακής αντιπολίτευσης (με πιο τρανταχτό παράδειγμα φυσικά τη Ν.Δ.). Εκτιμούν μάλιστα ότι εκδηλώσεις αυτού του προβλήματος θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα και «βλέπουν» ως πολύ πιθανή την κυβερνητική διεύρυνση με μεμονωμένα στελέχη που είναι έτοιμα να αποκολληθούν από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων τους.

Στο ενδεχόμενο διεύρυνσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας αναφέρθηκε τη Δευτέρα η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας στον Real FM.

«Εκτιμώ ότι, όχι μόνο δεν κινδυνεύει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά ότι – αντίθετα – είναι πολύ πιθανόν και να ενισχυθεί στο μέλλον», τόνισε χωρίς να ξεκαθαρίζει αν μιλά για συνεργασία με κόμμα ή για στελέχη, με τις «υποψίες» να στρέφονται προς την πλευρά του Βασίλη Λεβέντη και του κόμματός του (Ένωση Κεντρώων), καθώς εκκρεμεί και η συνάντησή του με τον Τσίπρα. Την ίδια ώρα το κλίμα ώσμωσης με την πλευρά Λεβέντη συντηρήθηκε και με δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη στην ΕΡΤ. Ο υπουργός, αναφερόμενος στην Ένωση Κεντρώων, είπε πως θα ήταν πολύ θετικό να στηρίξει την κυβερνητική πλειοψηφία ο Βασίλης Λεβέντης και ότι μπορεί να υπάρξει μια δυνατότητα συνεργασίας, καθώς 4-5 από τα εννέα σημεία μπορεί να γίνουν δεκτά.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό επιτελείο παρακολουθεί και τη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού, την οποία θεωρεί όχι ιδιαίτερα σφιχτή. Το φλερτ με τον Λεβέντη δείχνει να στοχεύει προς το παρόν στην υπερψήφιση του ασφαλιστικού στη Βουλή με αντάλλαγμα ίσως την υπόσχεση για συνεργασία στο μέλλον, παρότι ο Λεβέντης επιμένει σε οικουμενική και όχι απλώς σε κυβέρνηση συνεργασίας. Ωστόσο ο πρωθυπουργός έδειξε χτες να «χρεώνει» τα περί οικουμενικής, άρα και τον Λεβέντη, στη διαπλοκή.

Το σενάριο της διεύρυνσης με μεμονωμένα στελέχη κερδίζει έδαφος στο κυβερνητικό επιτελείο, καθώς σε αυτή τη φάση ο πρωθυπουργός ίσως επιζητεί τη στήριξη και τη συνευθύνη στην υλοποίηση του μνημονίου, αλλά όχι τη συγκατοίκηση στην εξουσία. Όχι τουλάχιστον όσο είναι ανοιχτό το στοίχημα του χρέους, στο οποίο ο πρωθυπουργός ποντάρει για να «γυρίσει» το παιχνίδι της πραγματικής οικονομίας και να αντισταθμίσει τα επώδυνα μέτρα της πρώτης φάσης υλοποίησης του τρίτου μνημονίου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:41