search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 02:00
MENU CLOSE

Παρουσία Βερναρδάκη και Ντόρας η εκδήλωση του Ποταμιού για το εκλογικό σύστημα

01.12.2015 22:07
Στα σκαριά το νέο κόμμα με στελέχη από το «Ποτάμι» - Η στάση του Σταύρου Θεοδωράκη  - Media

Το Ποτάμι διοργάνωσε μεγάλη εκδήλωση στο Ζάππειο, η οποία εξελίχθηκε σε ένα ακόμη βήμα για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, μετά την πρόσφατη συμφωνία προθέσεων των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο.

 

Το Ποτάμι διοργάνωσε μεγάλη εκδήλωση στο Ζάππειο, η οποία εξελίχθηκε σε ένα ακόμη βήμα για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, μετά την πρόσφατη συμφωνία προθέσεων των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Αφορμή ήταν η παρουσίαση της πρότασης του κόμματος για ένα αναλογικότερο εκλογικό νόμο, βασιζόμενο στο γερμανικό μοντέλο και το οποίο, όπως ειπώθηκε, θα σβήνει τις ανορθογραφίες του ισχύοντος συστήματος και θα διευκολύνει τις πολιτικές συνεργασίες.

Η παρουσία και παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορου Βερναδάκη, ο οποίος ήταν εκ των ομιλητών μαζί με την Ντόρα Μπακογιάννη και τον πρώην υπουργό, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, ανέβασε τον δείκτη του ενδιαφέροντος.

Παρόντες στην κατάμεστη αίθουσα του Ζαππείου, ήταν μεταξύ άλλων, οι Τάσος Γιαννίτσης, Παρασκευάς Αυγερινός, Γιάννης Πανούσης, Στράτος Φαναράς, Ηλίας Νικολακόπουλος, Σώτη Τριανταφύλλου, Δημοσθένης Κούρτοβικ, Πέτρος Κουναλάκης, Δημήτρης Ψυχογιός, Αντώνης Βγόντζας, Στρατής Στρατήγης, Θανάσης Διαμαντόπουλος, όλοι οι βουλευτές του Ποταμιού καθώς και ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Γιώργος Γραμματικάκης.

Η βραδιά ξεκίνησε με τον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Γιάννης Μεϊμάρογλου, Επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής Διαλόγου του Ποταμιού, ο οποίος ανέφερε ότι «η αλλαγή του εκλογικού νόμου αυτή τη στιγμή, είναι η απαραίτητη και προαπαιτούμενη θεσμική μεταρρύθμιση που θα συμβάλει στην εξυγίανση του πολιτικού συστήματος».

Η εναρκτήρια ομιλία έγινε από τον πρώην υπηρεσιακό πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο, ο οποίος επισήμανε πως «το εκλογικό σύστημα δεν είναι απλά τεχνική υπόθεση, είναι η βασική συνισταμένη του πολιτικού συστήματος. Δεν καθορίζει μόνο τη δύναμη των κομμάτων και κατ’ επέκταση τη σύνθεση της κυβέρνησης. Ρυθμίζει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Δημοκρατία».

«Τώρα να ξεκινήσουν οι ριζικές αλλαγές στο τρόπο αντιπροσώπευσης, με ένα νέο εκλογικό σύστημα το οποίο θα σπάσει και ανατρέψει τα πελατειακά δίκτυα. Θεωρώ πολύ εύστοχο το σύνθημα της σημερινής εκδήλωσης: Αλλάζουμε το εκλογικό σύστημα-Αλλάζουμε το πολιτικό σύστημα» ανέφερε ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο κ. Βερναρδάκης, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Επιβάλλεται μια αλλαγή του εκλογικού συστήματος προς το αναλογικότερο για να αποφύγουμε ακραία δυσαναλογικότητα και μία σοβαρή κρίση αντιπροσώπευσης. Μία βασική αλλαγή θα πρέπει να γίνει στο μπόνους των 50 εδρών». Αντέστρεψε δε, τον τίτλο της εκδήλωσης σημειώνοντας: «Για να αλλάξει το πολιτικό σύστημα, απαραίτητο είναι να αλλάξει ο εκλογικός νόμος».

Το λόγο πήρε στη συνέχεια η κ. Μπακογιάννη, η οποία τόνισε ότι, πεπατημένη των μεγάλων κομμάτων ήταν να μην αλλάξει ο εκλογικός νόμος. «Σ’ αυτό προσχώρησε και ο ΣΥΡΙΖΑ, ξέχασε την απλή και άδολη αναλογική. Αυτό το διάστημα που ήταν κυβέρνηση μπορούσε να ψηφιστεί η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Πρέπει να κάνουμε αυτή την τομή», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι «το εκλογικό σύστημα είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να συζητάμε εν ψυχρώ, όχι εν θερμώ. Σίγουρα θα βγάλει νέο πολιτικό προσωπικό».

Τρίτος κατά σειρά πήρε το λόγο ο πρώην υπουργός Μιλτιάδης Παπαϊωάννου λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν μπορεί να είναι κυρίαρχο το θέμα των δαπανών στη λειτουργία της Δημοκρατίας, ακόμη και στη σημερινή μας κατάσταση». Κατά τον κ. Παπαϊωάννου καθοριστικός παράγοντας ενός πάγιου εκλογικού συστήματος θα πρέπει να είναι η αναλογικότητα και κυρίως η εξασφάλιση, ότι οι ψήφοι ενός κόμματος θα ανταποκρίνονται σε ανάλογες έδρες. «Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να το αποφασίσουμε», είπε.

Παίρνοντας τον λόγο, ο αρμόδιος γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Πουλάκης, σημείωσε τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να διαμορφωθούν για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Να είναι πιο αναλογικός, να μειωθεί αισθητά το μπόνους, να υπάρξει συναίνεση των κομμάτων.

Παρεμβαίνοντας ο πάλαι ποτέ εκλογολόγος του ΠΑΣΟΚ, Παρασκευάς Αυγερινός, ανέφερε ότι το βασικό στοιχείο θα πρέπει να είναι η κυβερνησιμότητα και η αναλογικότητα.

Κλείνοντας την εκδήλωση, ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε: «Θα απαντήσω στον κ. Αυγερινό και να του πω ότι και εγώ είμαι της άποψης ότι το όριο για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή πρέπει να είναι το 5%. Δυστυχώς όμως για μένα, μειοψήφησα στον πολιτικό σχεδιασμό του Κινήματος και ως δημοκρατικό κόμμα πήραμε μια συλλογική απόφαση, το όριο να είναι το 3%. Το σύνθημα σήμερα θα μπορούσε και θα έπρεπε να ήταν: αλλάζουμε τα κόμματα, αλλάζουμε το εκλογικό σύστημα, αλλάζουμε την πολιτική. Αυτό είναι το δικό μου σύνθημα. Όσο αφορά το πρώτο, είναι κάτι που εμείς προσπαθούμε να το κάνουμε: Αλλάζουμε το Ποτάμι και νομίζω τον Φλεβάρη με το συνέδριό μας θα το έχουμε κατορθώσει. Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος είναι θέμα δικό μας και των συμμάχων μας που θέλουν ένα πιο δίκαιο, αναλογικό και αντιπροσωπευτικό σύστημα. Η αλλαγή της πολιτικής, είναι το μεγάλο ζητούμενο της κοινωνίας μας. Γι αυτό προσπαθούμε. Σας ευχαριστώ που ήσασταν απόψε εδώ».

Την παρουσίαση του νέου εκλογικού συστήματος που προτείνει το Ποτάμι, έκαναν ο Δημήτρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος τύπου του κινήματος και ο Νίκος Μηλαπίδης, διευθυντής της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50