search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 10:33
MENU CLOSE

Μέρκελ: Η Πορτογαλία πρέπει να ξεκαθαρίσει τι μέτρα θα λάβει

25.03.2011 14:47
Μέρκελ: Η Πορτογαλία πρέπει να ξεκαθαρίσει τι μέτρα θα λάβει - Media

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ κάλεσε, από την σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, την Πορτογαλία να πεί ξεκάθαρα και δημόσια, τι μέτρα θα λάβουν τα πολιτικά κόμματα για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος μείωσης του ελλείμματος, που συμφωνήθηκε με την Κομισιόν και την ΕΚΤ.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ κάλεσε, από την σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, την Πορτογαλία να πεί ξεκάθαρα και δημόσια, τι μέτρα θα λάβουν τα πολιτικά κόμματα για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος μείωσης του ελλείμματος, που συμφωνήθηκε με την Κομισιόν και την ΕΚΤ.

Συγκεκριμένα σημείωσε: «Ξεκαθαρίζω ότι η κυβέρνηση αλλά και η αντιπολίτευση πρέπει όχι μόνο να μείνουν πιστοί στους δημοσιονομικούς στόχους για το 2012 και το 2013, αλλά και να στηρίξουν συγκεκριμένα μέτρα που είναι απαραίτητα για την επίτευξη αυτών των στόχων. Αυτό είναι καθοριστικής σημασίας αν θέλουμε να ηρεμήσουν οι αγορές».

Η καγκελάριος αναφέρθηκε ακόμα στη σταθεροποίηση του ευρώ τονίζοντας ότι έχει επιβιώσει από μία κρίσιμη δοκιμασία, αλλά πρέπει να δίνει πολύ δουλειά ακόμα, προκειμένου να «εξαγνιστούν οι αμαρτίες του παρελθόντος».

Οι Βρυξέλλες, μαζί με αρκετές χώρες της ευρωζώνης, φαίνεται να ανησυχούν για την οικονομική κατάσταση της Πορτογαλίας, η οποία εξακολουθεί να αρνείται να υποβάλει αίτημα στήριξης από τους εταίρους και το ΔΝΤ, κάτι που θα κριθεί από τη στάση που θα κρατήσουν οι αγορές έναντι των πορτογαλικών ομολόγων στο επόμενο διάστημα.

Νωρίτερα, τα ξημερώματα της Παρασκευής οι 27 ηγέτες της Ε.Ε.  κατέληξαν σε οριστική συμφωνία για τον μόνιμο μηχανισμό σταθερότητας, αποδεχόμενοι το γερμανικό αίτημα να συνεισφέρει οικονομικά η χώρα μετά τα μέσα του 2013.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο πρόεδρος της Ε.Ε, Χέρμαν Βαν Ρομπέϊ, συμφωνήθηκε να διατεθούν για τον προσωρινό μηχανισμό 440 δισ. ευρώ μέχρι τον Ιούνιο .

Παράλληλα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υπογράμμισε ότι: «η Πορτογαλία δε θα αφεθεί μόνη από τους άλλους Ευρωπαίους».

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο Ζοζέ Σόκρατες, απερχόμενος πρωθυπουργός της χώρας, τόνισε πως «η Πορτογαλία δεν έχει ανάγκη από ένα διεθνές σχέδιο διάσωσης για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τη δύσκολη δημοσιονομική της κατάσταση» και συμπλήρωσε ότι «η Πορτογαλία πρέπει να καθιερωθεί ως μια χώρα που μπορεί να λύσει μόνη της τα προβλήματά της».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 10:29