search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 21:32
MENU CLOSE

Στην αντεπίθεση περνά η Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Βαρύ και άδικο το πρόστιμο

03.12.2015 14:18
Στην αντεπίθεση περνά η Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Βαρύ και άδικο το πρόστιμο - Media

«Άδικη» και «αβάσιμη» θεωρεί η διοίκηση της εταιρείας Αθηναϊκή Ζυθοποιία την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία επέβαλε πρόστιμο στην εταιρεία ύψους 31,451 εκατ. ευρώ…

 

«Άδικη» και «αβάσιμη» θεωρεί η διοίκηση της εταιρείας Αθηναϊκή Ζυθοποιία την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία επέβαλε πρόστιμο στην εταιρεία ύψους 31,451 εκατ. ευρώ κρίνοντας ότι καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της, κατά παράβαση των άρθρων 2 του ν. 703/77 όπως ίσχυε (νυν 2 του ν. 3959/2011) και 102 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ζωούλλης Μηνά, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, εξέφρασε την έκπληξή του και την απογοήτευσή του τόσο για την απόφαση, όσο και για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε.

«Το πρόστιμο είναι βαρύ και επηρεάζει σοβαρά τη ρευστότητά μας» ανέφερε ο κ. Μηνά και συνέχισε: «Η επιβολή προστίμου είναι άδικη. Το επίπεδο του προστίμου έπρεπε να είναι μηδέν».

Παράλληλα, τόνισε ότι η εταιρεία θα προσφύγει στη δικαιοσύνη με όλα τα μέσα που διαθέτει και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι στο τέλος θα δικαιωθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Μηνά, η Επιτροπή Ανταγωνισμού αγνόησε όλα τα στοιχεία που κατέθεσε η εταιρεία κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι η Επιτροπή δηλώνει ότι έκανε έρευνα σε 59 σημεία σε όλη τη χώρα. Ωστόσο όλα τα σημεία στα οποία η εταιρεία πουλάει ανέρχονται σε 110.000. «Μιλάμε για 400.000 επαφές με πελάτες το χρόνο. Είναι δυνατόν να μιλάμε για 59 σημεία που έχουν ερευνηθεί, μέσα σε 16 χρόνια έρευνας» είπε ο κ. Μηνά.

Επίσης πρόσθεσε ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν ζήτησε από την εταιρεία καμία ουσιαστική δέσμευση με την απόφαση, ενώ συμπλήρωσε ότι η εταιρεία πρότεινε ουσιαστικές δεσμεύσεις κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, οι οποίες δεν έγιναν δεκτές από την Επιτροπή.

«Είμαστε η μοναδική εταιρεία που δεν κάνει αποκλειστικές συμφωνίες στην αγορά. Δε μας επιτρέπεται και δεν το κάνουμε. Επιπλέον, όπως είμαστε υποχρεωμένοι, παρέχουμε 25% του χώρου των ψυγείων μας στον ανταγωνισμό» ανέφερε ο κ. Μηνά και συνέχισε: «η απόφαση της Επιτροπής μεταφράζει με τρόπο άδικο το γεγονός ότι είμαστε ο μεγαλύτερος παίκτης σε αυτήν την αγορά, θεωρώντας το συνώνυμο παραβίασης του ανταγωνισμού, χωρίς να λαμβάνει υπόψη ότι η ανάπτυξη της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην ελληνική αγορά έγινε μέσα από διαρκείς επενδύσεις για περισσότερα από 50 χρόνια. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ερμηνεύει λανθασμένα και παρουσιάζει ως παραβάσεις του ανταγωνισμού καθιερωμένες και γενικά αποδεκτές εμπορικές πρακτικές, που ακολουθούνται από όλες τις εταιρείες μπίρας, μικρές και μεγάλες και οι οποίες ουδόλως θίγουν τα συμφέροντα του καταναλωτή».

Παράλληλα η Επιτροπή Ανταγωνισμού, σύμφωνα με τον κ. Μηνά, δεν έδωσε την απαραίτητη προσοχή στις αλλαγές που έχουν γίνει στην αγορά μπίρας στην Ελλάδα, όπως η αύξηση των εταιρειών που παράγουν και εμπορεύονται προϊόντα μπίρας από πέντε το 2000 σε πάνω από 25 το 2014, καθώς επίσης και στο γεγονός ότι το μερίδιο αγοράς της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας περιορίστηκε από 73% το 2000 σε περίπου 50% σήμερα. Τα συγκεκριμένα γεγονότα αποδεικνύουν, σύμφωνα με τον κ. Μηνά, «ότι η αγορά της μπίρας στην Ελλάδα είναι ελεύθερη και ανοιχτή στον ανταγωνισμό».

Αναφερόμενος στην πορεία της εταιρείας ο κ. Μηνά υποστήριξε ότι η «Αθηναϊκή Ζυθοποιία είναι στην Ελλάδα εδώ και πάνω από 50 χρόνια και θα συνεχίσει να είναι για πολλά ακόμα. Όλα αυτά τα χρόνια η εταιρεία λειτουργεί με συνέπεια και ηθική». Απασχολεί άμεσα περίπου 1.000 εργαζόμενους ενώ από το 2008 έχει επενδύσει 137 εκατ. ευρώ στην ελληνική αγορά. Το 2016 η εταιρεία προγραμματίζει επενδύσεις ύψους 16-17 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η εταιρεία αυξάνει τις εξαγωγές της με στόχο να ξεπεράσουν το 20% της συνολικής της παραγωγής και επεκτείνεται σε νέες χώρες όπως η Ιταλία και η Κίνα.

Η συνολική επίδραση της δραστηριότητας της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας ως προς την απασχόληση αφορά, σύμφωνα με τον κ. Μηνά, συνολικά περίπου 28.000 θέσεις εργασίας. «Είμαστε μια από τις εταιρείες που στηρίζουν τη χώρα, επενδύουν και αναπτύσσονται. Όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης δεν έχουμε κάνει καμία απόλυση και καμία μείωση μισθού» τόνισε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 20:24