search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 09:46
MENU CLOSE

Καμία πρόοδος στις ρωσοτουρκικές σχέσεις παρά τη συνάντηση Λαβρόφ – Τσαβούσογλου

03.12.2015 19:43
Καμία πρόοδος στις ρωσοτουρκικές σχέσεις παρά τη συνάντηση Λαβρόφ - Τσαβούσογλου - Media

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα, μετά τη συνάντηση του με τον Τούρκο ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Βελιγράδι, πως δεν άκουσε τίποτε καινούργιο από την τουρκική πλευρά για την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού από την τουρκική αεροπορία.

 

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα, μετά τη συνάντηση του με τον Τούρκο ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Βελιγράδι, πως δεν άκουσε τίποτε καινούργιο από την τουρκική πλευρά για την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού από την τουρκική αεροπορία.

«Συναντηθήκαμε με τον επικεφαλής του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, κατόπιν επίμονου αιτήματος του, χωρίς να ακούσουμε τίποτε καινούργιο», δήλωσε ο Λαβρόφ στην συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας πως η ρωσική πλευρά επαναδιατύπωσε την θέση της για το συμβάν.

Η συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών – μελών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Από την μεριά του ο Τσαβούσογλου δήλωσε –σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT– πως θα ήταν ουτοπικό να αναμένει κανείς πως όλα τα προβλήματα στις σχέσεις με την Ρωσία θα επιλύονταν με μια συνάντηση και μόνο, αλλά είναι σημαντικό να διατηρηθούν ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας.

«Υπάρχει η πρόθεση και από τις δύο πλευρές να μην υπάρξει κλιμάκωση της έντασης στις διμερείς σχέσεις. Είμαι βέβαιος ότι η κοινή λογική θα υπερισχύσει του συναισθήματος», τόνισε.

Παράλληλα, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Άγκυρα μέχρι σήμερα δεν σχεδιάζει την λήψη μέτρων σε αντίποινα για τις ρωσικές εμπορικές και οικονομικές κυρώσεις.

Σε ερώτηση για την έναρξη των επιθέσεων της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας στη Συρία, ο Λαβρόφ τόνισε πως όσο πιο διευρυμένο παγκόσμιο χαρακτήρα λάβουν οι προσπάθειες ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, τόσο περισσότερο αποτελεσματικές θα γίνουν.

«Σε ό,τι αφορά την Βρετανία (…) θεωρούμε ότι κάθε συμμαχία– και ο Ρώσος πρόεδρος το επανέλαβε σήμερα– πρέπει να βασίζεται στο στέρεο έδαφος του διεθνούς δικαίου», επισήμανε.

Παράλληλα ο Λαβρόφ δήλωσε πως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι του είπε, έπειτα από την συνάντηση των δύο αξιωματούχων στα περιθώρια της Συνόδου νωρίτερα σήμερα, πως «το κλείσιμο των συνόρων Τουρκίας-Συρίας είναι ένα μέτρο που επείγει και θα έπρεπε να είχε παρθεί εδώ και καιρό».

Οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι «οι Κούρδοι σε ό,τι αφορά αυτό το θέμα καθώς και στην μάχη ενάντια στο ΙΚ είναι σύμμαχοι», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 09:45