search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 03:52
MENU CLOSE

Σημαντικό γεγονός ο επανακαθορισμός της άδειας φροντίδας παιδιού για τους εργαζομένους γονείς

04.12.2015 10:29
Η συμμετοχή της ΓΓΙΦ στο 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους - Media

Θετικό βήμα για τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους γονείς αποτελεί ο σαφής ορισμός της άδειας φροντίδας παιδιού σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 38 του Ν. 4342/2015 που ψηφίστηκε στη Βουλή στις 9η Νοεμβρίου 2015.

 

Θετικό βήμα για τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους γονείς αποτελεί ο σαφής ορισμός της άδειας φροντίδας παιδιού σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 38 του Ν. 4342/2015 που ψηφίστηκε στη Βουλή στις 9η Νοεμβρίου 2015.

Με το συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου, επανακαθορίζονται οι δικαιούχοι της άδεια φροντίδας παιδιού, με σκοπό να εξυπηρετείται η αρχή της ίσης μεταχείρισης και των ίσων ευκαιριών ανδρών και γυναικών στην εργασία και απασχόληση, σύμφωνα με το εθνικό και ενωσιακό δίκαιο και να χορηγείται, εναλλακτικά αλλά με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις,  στους εργαζόμενους γονείς και των δύο φύλων, ως μία μορφή γονικής άδειας με αποδοχές.

Με τον τρόπο αυτό, καλύπτεται σχετικό έλλειμμα της νομοθεσίας προκειμένου η άδεια φροντίδας παιδιού να χορηγείται πλέον και στον εργαζόμενο γονέα στην περίπτωση που ο άλλος γονέας δεν εργάζεται, ανεξάρτητα από το φύλο του.

Επιπρόσθετα, ρυθμίζεται ότι σε περίπτωση διαζυγίου, διάστασης ή γέννησης τέκνου χωρίς γάμο των γονέων του, την άδεια φροντίδας παιδιού λαμβάνει ο γονέας που έχει την επιμέλεια, εκτός και αν συμφωνήσουν διαφορετικά.

Η άδεια χορηγείται έπειτα από κοινή δήλωση των γονέων προς τον εργοδότη ή τους εργοδότες τους για το ποιος θα κάνει χρήση της άδειας, ενώ μπορούν επίσης να συμφωνήσουν να μοιραστούν την άδεια αυτή για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα τα οποία γνωστοποιούν.

Ως Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων θεωρούμε την ανωτέρω ρύθμιση απαραίτητη και απολύτως αναγκαία την εφαρμογή της ώστε να μπει τέλος σε αυθαιρεσίες και παρερμηνείες της γονικής άδειας στους  εργασιακούς  χώρους.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 03:48