search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 22:43
MENU CLOSE

Στουρνάρας: Εφαρμογή Σύμβασης και στήριξη από Βουλή για επιστροφή στην ανάκαμψη

04.12.2015 11:13
Κορωνοϊός: Το 50% του μισθού του για τους επόμενους δύο μήνες δίνει ο Γιάννης Στουρνάρας - Media

Δύο προϋποθέσεις για την επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα και εν συνεχεία στην ανάκαμψη, θέτει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στην Ενδιάμεση Έκθεση για την Νομισματική Πολιτική που υποβλήθηκε πριν από λίγο στη Βουλή.

 

Δύο προϋποθέσεις για την επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα και εν συνεχεία στην ανάκαμψη, θέτει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στην Ενδιάμεση Έκθεση για την Νομισματική Πολιτική που υποβλήθηκε πριν από λίγο στη Βουλή.

Πρώτον, η εφαρμογή της Σύμβασης που διαπραγματεύτηκε η Κυβέρνηση με τους εταίρους. Επιπροσθέτως ο διοικητής της ΤτΕ καλεί την Κυβέρνηση να λάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, πέραν της Σύμβασης, προκειμένου να βελτιωθεί το οικονομικό και επενδυτικό κλίμα, αξιοποιώντας το θετικό γεγονός της προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση των σημαντικών τραπεζών.

Δεύτερη προϋπόθεση αφορά τη στήριξη από τη Βουλή των Ελλήνων της προσπάθειας προσαρμογής και συνεπώς τη σωτηρία της ελληνικής οικονομίας. “Είναι αυτονόητο ότι η Βουλή θα πρέπει να συμβάλει στην ολοκλήρωση του νομοθετικού έργου που υλοποιεί τη Σύμβαση, τη στιγμή μάλιστα που το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής έχει ήδη επιτευχθεί από το 2010 μέχρι σήμερα και απομένει ένα μικρό μόνο μέρος” αναφέρει χαρακτηριστικά ο διοικητής της ΤτΕ.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία και κατά το παρελθόν έχει τονίσει την ανάγκη πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, εκτιμά ότι η συναίνεση που έχει ήδη επιτευχθεί και είναι μια μεγάλη κατάκτηση δεν πρέπει να διαρραγεί. Αντίθετα, πρέπει να διατηρηθεί για να διασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα, να στηρίξει την οριστική έξοδο από την κρίση και να ανοίξει το δρόμο προς την ανάπτυξη.

Αναφορικά με την πορεία της οικονομίας το 2016 η ΤτΕ εκτιμά ότι ο ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ, τουλάχιστον το πρώτο εξάμηνο, θα παραμείνει σε αρνητικό έδαφος λόγω της υψηλής μεταφερόμενης επίδρασης (carry-over) από το 2015. Η πορεία της οικονομικής δραστηριότητας το 2016 συνδέεται άρρηκτα με το ρυθμό υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στη συμφωνία, αλλά και με το βαθμό ευρύτερης αποδοχής τους. Απαραίτητες προϋποθέσεις για τη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας είναι σύμφωνα με την ΤτΕ, μετά την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η περαιτέρω χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων και τελικώς η άρση τους, η βελτίωση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Ειδικότερα όσον αφορά στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών η ΤτΕ υπογραμμίζει ότι μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας ο βασικός δείκτης κεφαλαίων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών έφθασε το18% ο οποίος είναι πολύ υψηλότερος από τον μέσο όρο της Ε.Ε. 16,7%. Με την υπερεπάρκεια των κεφαλαίων και τη συνδρομή του νέου Νόμου που ψηφίστηκε από τη Βουλή η ΤτΕ εκτιμά ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα των κόκκινων δανείων. Επιπροσθέτως, εντός των επόμενων δύο μηνών προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η θεσμοθέτηση πλαισίου αδειοδότησης και λειτουργίας εταιριών που θα παρέχουν υπηρεσίες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επίσης, έως τα τέλη Φεβρουαρίου του 2016, κατόπιν διαβούλευσης με τις τράπεζες και το ΤΧΣ, η Τράπεζα της Ελλάδος θα καθορίσει επιχειρησιακούς στόχους διευθέτησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ έως τα τέλη Μαρτίου 2016 θα αναθεωρήσει τον Κώδικα Δεοντολογίας, ορίζοντας κατευθυντήριες γραμμές αναδιάρθρωσης χρεών για ομάδες δανειοληπτών με βάση σαφή κριτήρια κατηγοριοποίησης δανειακών χαρτοφυλακίων.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 22:43