29/03/2020 16:07:58

Σπάνιο ντοκουμέντο: Η χροιά της φωνής του Χίτλερ σε κανονική συνομιλία και η ιστορία της ηχογράφησης (Video)

Σπάνιο ντοκουμέντο: Η χροιά της φωνής του Χίτλερ σε κανονική συνομιλία και η ιστορία της ηχογράφησης (Video) - Media

 

Το ντοκουμέντο αποκαλύπτει για πρώτη φορά τον προσωπικό τόνο του ηγέτη της ναζιστικής Γερμανίας, καθώς η φωνή του είναι γνωστή μόνο από τις επίσημες ομιλίες του, στις οποίες είχε υιοθετήσει συγκεκριμένο ύφος.

Την ιδιωτική συνομιλία που έλαβε χώρα το 1942 μεταξύ του Φύρερ και του Φιλανδού στρατάρχη Γούσταβ Μάνερχαιμ κατέγραψε ένας Φιλανδός μηχανικός ο οποίος ήταν αρχικά επιφορτισμένος να καταγράψει το επίσημο κομμάτι της συνομιλίας και τις εκατέρωθεν ευχές, ωστόσο αποφάσισε να καταγράψει ολόκληρη τη συνομιλία. Ωστόσο ο μηχανικός κάποια στιγμή έγινε αντιληπτός από τα SS που του ζήτησαν να σταματήσει αμέσως.

Ο μηχανικός ονόματι Θορ Ντάμεν κατάφερε τελικά να κρατήσει το υλικό, υποσχόμενος ότι θα το κρατήσει σφραγισμένο σε ένα μπαούλο το οποίο δεν θα ανοίξει ποτέ.

Τελικά η κασέτα παραδόθηκε στην υπηρεσία λογοκρισίας της Φινλανδίας, η οποία την επέστρεψε τον Ντάμεν το 1957.

Χίτλερ και Μάνερχαιμ

Η συνομιλία έγινε στο πολυτελές βαγόνι του στρατάρχη όπου οι δύο άνδρες αποσύρθηκαν για φαγητό και χαλαρή συζήτηση.

Το βαγόνι σήμερα

Στην επίμαχη συνομιλία ο Χίτλερ εξηγεί την αποτυχία της επιχείρησης «Μπαρμπαρόσα» κατά της Σοβιετικής Ένωσης, τις ήττες της Ιταλίας στην Βόρεια Αφρική, την Ελλάδα και τη Γιουγκοσλαβία.

Ακόμη, κάνει αναφορές στο οπλοστάσιο στης Σοβιετικής Ένωσης και στις πετρελαιοπηγές της Ρουμανίας.

Σε κάθε περίπτωση το υλικό προκάλεσε μεγάλες συζητήσεις, καθώς η φωνή του αιμοδιψούς Φύρερ ακούγεται ασύγκριτα πιο απαλή και ήρεμη από την τρομακτική που χρησιμοποιούσε στους πύρινους λόγους του.

Το ηχητικό συνοδεύεται από αγγλικούς υποτίτλους

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.