search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 06:31
MENU CLOSE

Άνθρακες ο θησαυρός: Λεκάνη ο… «θρόνος του Αγαμέμνονα»!

07.12.2015 10:59
Φωτιά στις Μυκήνες: «Μικρές απώλειες» βλέπει η Μενδώνη - «Καμία μη αναστρέψιμη» - Media

Μια απλή, πέτρινη λεκάνη φαίνεται πως είναι εντέλει το αρχαιολογικό εύρημα στις Μυκήνες που προβλήθηκε ως ο… θρόνος του Αγαμέμνονα!

Μια απλή, πέτρινη λεκάνη φαίνεται πως είναι εντέλει το αρχαιολογικό εύρημα στις Μυκήνες που προβλήθηκε ως ο… θρόνος του Αγαμέμνονα!

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει σε επιστολή του προς το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ο Βασίλειος Χ. Πετράκος, γενικός γραμματέας της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας και της Ακαδημίας Αθηνών, καθώς και Έφορος ‘Αρχαιοτήτων ε.τ., αναφερόμενος στα δημοσιεύματα σχετικά με την «ανακάλυψη του θρόνου του Αγαμέμνονα».

«Το Συμβούλιο της Αρχαιολογικής Εταιρείας και η εντεταλμένη Επιτροπή που εξέτασε το ζήτημα, κρίνουν ότι το όλο θέμα αποτελεί ατυχή, εάν δεν είναι σκόπιμη, επιστημονική παρεκτροπή που οφείλεται σε επίδραση άλλης ατυχεστέρας περιπτώσεως που απασχόλησε κυβερνητικούς και επιστημονικούς κύκλους κατά το 2014 – 2015, και μας διέσυρε διεθνώς», «φωτογραφίζοντας» την υπόθεση της Αμφίπολης.

Ο κ. Πετράκος πληροφορεί ότι κατόπιν των συγκεκριμένων δημοσιευμάτων στον Τύπο, «το Διοικητικό Συμβούλιο της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας συνέστησε Επιτροπή εκ του υπογραφόμενου, της Συμβούλου κυρίας Ντόρας Βασιλικού και του Ερευνητού της Ακαδημίας Αθηνών κ. Κωνσταντίνου Καλογερόπουλου για να εξετάσουν το ζήτημα και να γνωματεύσουν σχετικώς» οι οποίοι, όπως εξηγεί, είναι «διακεκριμένοι αρχαιολόγοι ειδικευμένοι εις την μυκηναϊκή αρχαιολογία με σημαντικά αυτοτελή δημοσιεύματα που αφορούν τον μυκηναϊκό πολιτισμό».

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Πετράκος «η Επιτροπή πήγε στις Μυκήνες και εξέτασε επισταμένως τον λίθο ο οποίος, υποθετικώς πάντοτε, ανήκει στον “θρόνο του Αγαμέμνονος”» καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «πρόκειται για τμήμα οικιακού ή βιοτεχνικού σκεύους, λεκάνης, όπως προκύπτει από το βάθος του κοιλώματος, συνηθέστατου ως ευρήματος σε οικισμούς, στρατόπεδα, εργαστήρια».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24