search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 16:33
MENU CLOSE

Σκληρό μπρα ντε φερ για το ασφαλιστικό και τα 12 προαπαιτούμενα στο Eurogroup

07.12.2015 16:03
Σκληρό μπρα ντε φερ για το ασφαλιστικό και τα 12 προαπαιτούμενα στο Eurogroup - Media

Στο μικροσκόπιο του Eurogroup μπήκαν τα 13 προαπαιτούμενα του μνημονίου μπας και επιτέλους εκταμιευθεί αυτή η ρημαδοδόση  του 1 δισ. ευρώ, πριν την 31η Δεκεμβρίου, γιατί αλλιώς θα πάει μετά του Αγίου Χαραλάμπη… 

 

Στο μικροσκόπιο του Eurogroup μπήκαν τα 13 προαπαιτούμενα του μνημονίου μπας και επιτέλους εκταμιευθεί αυτή η ρημαδοδόση  του 1 δισ. ευρώ, πριν την 31η Δεκεμβρίου, γιατί αλλιώς θα πάει μετά του Αγίου Χαραλάμπη… 

Πρώτος σκόπελος για τον Τσακαλώτο είναι τα  «κόκκινα δάνεια» και ειδικότερα το ποια funds θα τα πάρουν στα χέρια τους. Η κυβέρνηση επιθυμεί, να μεταβιβαστούν αρχικά μόνον επιχειρηματικά δάνεια και όχι τα στεγαστικά των νοικοκυριών . Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι όπως και να έχει μπαίνουν στην τραπεζική αγορά οι εταιρείες σκούπες!

Σε ότι αφορά το ασφαλιστικό το σχέδιο της κυβέρνησης είναι μειώσεις «τριών ταχυτήτων» στις συντάξεις ενώ θα αξιώσει μεγαλύτερες και δραστικότερες περικοπές στα ποσοστά αναπλήρωσης -και από τα 800 ή 1.000 ευρώ μόλις το μήνα. Ωστόσο οι  δανειστές είναι έτοιμοι να παίξουν «σκληρό ροκ», για να πάρουν αυτό που θέλουν.

Στο «παζάρι» των διαπραγματεύσεων έχει μπει και το Ενιαίο Μισθολόγιο στο Δημόσιο, με τους θεσμούς να ζητούν μεγαλύτερες μειώσεις στους χαμηλόμισθους «μη προσοντούχους» δημοσίους υπαλλήλους, ώστε να ανοίξει η «ψαλίδα» υπέρ των υψηλόμισθων, για να ενισχυθεί η παραγωγικότητα, η πρωτοβουλία και η ανάληψη ευθύνης στο δημόσιο τομέα.

Ακολουθεί το καυτό θέμα των αλλαγών στη φορολογία των αγροτών,  αλλά και η  επιλογή του διαδόχου της κυρίας Αικατερίνης Σαββαΐδου στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων – όπου εκεί σύμφωνα  και  με απόφαση (!) του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, η σύνθεση της επταμελούς επιτροπής αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων για τη θέση του/της Γενικού/ής Γραμματέα/ως Δημοσίων Εσόδων, περιλαμβάνει και δύο εκπροσώπους της ΕΕ.

Στο τραπέζι είναι και  οι αλλαγές στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος, τις αυξήσεις στις αστικές συγκοινωνίες και την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

Τέλος, αύριο επιστρέφουν στην Αθήνα οι επικεφαλής του «κουαρτέτου» των δανειστών. Για τα θέματα αυτά, το κουαρτέτο θα παραμείνει στην Αθήνα έως την Παρασκευή, ενώ δεν αποκλείεται να επιστρέψει και την ερχόμενη εβδομάδα (έως τις 18 Δεκεμβρίου) για να προετοιμάσει τις συζητήσεις για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 16:32