search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:02
MENU CLOSE

«Άναψε φωτιές» ο Μπαλτάς για τη δικαστική διεκδίκηση των γλυπτών του Παρθενώνα

08.12.2015 17:01
«Άναψε φωτιές» ο Μπαλτάς για τη  δικαστική διεκδίκηση των γλυπτών του Παρθενώνα - Media

Την περίπτωση να μην προχωρήσει η Ελλάδα την δικαστική διεκδίκηση των γλυπτών του Παρθενώνα περιέγραψε ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς στη Βουλή.

 

Την περίπτωση να μην προχωρήσει η Ελλάδα την δικαστική διεκδίκηση των γλυπτών του Παρθενώνα περιέγραψε ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς στη Βουλή.

Μιλώντας στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ο αρμόδιος υπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στη διεκδίκηση των γλυπτών διά της δικαστικής οδού, απαντώντας με αυτό τον τρόπο σε ερωτήσεις βουλευτών για το τι προτίθεται να κάνει το υπουργείο του για το ζήτημα της επιστροφής των μαρμάρων. «Η τάση είναι να μην προχωρήσουμε σε νομική διεκδίκηση κυρίως γιατί κινδυνεύουμε να χάσουμε το σχετικό δικαστήριο», ήταν η απάντηση που έδωσε ο Αριστείδης Μπαλτάς, λέγοντας επί της ουσίας ότι η ελληνική πλευρά επιλέγει να μην διεκδικήσει δικαστικά την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.

Για «απαράδεκτη άποψη» έκανε λόγο ο πρώην υπουργός Πολιτισμού της ΝΔ Κώστας Τασούλας σε συνομιλία που είχε με κοινοβουλευτικούς συντάκτες. «Η άποψη ότι δεν πάμε σε διεθνή δικαστήρια γιατί κινδυνεύουμε να χάσουμε την υπόθεση είναι μια απαράδεκτη άποψη, και προφανώς όχι γιατί ενισχύει την αστήρικτη επιχειρηματολογία της Αγγλικής πλευράς, αλλά επειδή προεξοφλεί άδικα και χωρίς λόγο κάτι για το οποίο η Ελλάδα έχει πάρα πολλά επιχειρήματα. Η γνωμάτευση που πήραμε από το δικηγορικό γραφείο του Λονδίνου που εργάζεται η κ. Κλούνει και οι άλλοι δύο σπουδαίοι  δικηγόροι οι Πάλμερ και Στιβενσον, όχι μόνο μας προσέφερε μια πολύτιμη νομική συμβουλή, αλλά και μια παγκόσμια ανεκτίμητη δημοσιότητα υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων. Τότε είχαμε τρειςς ερωτήσεις στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, με τις οποίες ζητούσαν την επιστροφή των Μαρμάρων στην Ελλάδα», σημείωσε ο Κώστας Τασούλας.

Ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Πολιτισμού τόνισε ακόμα ότι «η χώρα μας δεν είχε κανένα λόγο να στερηθεί μια νέα ευνοϊκή παγκόσμια δημοσιότητα υπερ της επιστροφής. Αντ’ αυτού η κυβέρνηση, δείχνοντας μικρότητα, αρνήθηκε να παραλάβει την γνωμάτευση, η οποία παραδόθηκε μέσω της πρεσβείας μας στο Λονδίνο, τον περασμένο Αύγουστο. Και να σκεφτεί κανείς ότι η αμοιβή της ογκώδους γνωμάτευσης καλύφθηκε αποκλειστικά από χορηγία Έλληνα του εξωτερικού, ο οποίος επιθυμεί να είναι ανώνυμος».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:00