search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 04:13
MENU CLOSE

Ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης ξεκινούν συζητήσεις στη Σαουδική Αραβία

08.12.2015 20:25
Ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης ξεκινούν συζητήσεις στη Σαουδική Αραβία - Media

Μια σύνοδος με τη συμμετοχή μιας εκατοντάδας εκπρόσωπων πολιτικών και ένοπλων οργανώσεων της συριακής αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένων ριζοσπαστών ισλαμιστών, αναμένεται να ξεκινήσει αύριο Τετάρτη στο Ριάντ, σε μια συνάντηση που αποσκοπεί στην ενοποίηση της στάσης των οργανώσεων ενόψει των ενδεχόμενων διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

 

Μια σύνοδος με τη συμμετοχή μιας εκατοντάδας εκπρόσωπων πολιτικών και ένοπλων οργανώσεων της συριακής αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένων ριζοσπαστών ισλαμιστών, αναμένεται να ξεκινήσει αύριο Τετάρτη στο Ριάντ, σε μια συνάντηση που αποσκοπεί στην ενοποίηση της στάσης των οργανώσεων ενόψει των ενδεχόμενων διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Τα μέλη της πολυδιασπασμένης αντιπολίτευσης προσπαθούν να σφυρηλατήσουν μια κοινή στάση ενόψει των διαπραγματεύσεων του Ριάντ, αλλά η απουσία εκπροσώπησης στη συνάντηση των πιο γνωστών πολιτικών ακτιβιστών και της πολιτοφυλακής «Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG)», υποδεικνύει πως η ενότητα (σ.σ. ενάντια στον Άσαντ) απέχει ακόμη πολύ.

Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, που φιλοξενεί τη συνάντηση, ελπίζει να εξασφαλίσει απτά αποτελέσματα από την πιο φιλόδοξη απόπειρα μετά την έναρξη του πολέμου το 2011, με στόχο να βρεθεί μια συμφωνηθείσα πλατφόρμα ενόψει των ειρηνευτικών συνομιλιών, που σχεδιάζουν να πραγματοποιηθούν σε διεθνές επίπεδο στις 18 Δεκεμβρίου στην Νέα Υόρκη.

Η συνάντηση, που θα ξεκινήσει αύριο Τετάρτη στις 08:00 (ώρα Ελλάδας) και σχεδιάζεται να διαρκέσει δύο ημέρες, θα επικεντρωθεί στους άξονες όσον αφορά τη διευθέτηση της σύγκρουσης, καθώς και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Επίσης θα τεθεί σε συζήτηση το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός. Ένα τελικό ανακοινωθέν θα δοθεί στη δημοσιότητα την Πέμπτη.

Ο αρχικός κατάλογος των 65 προσκεκλημένων στις συζητήσεις έχει μεγαλώσει αρκετά, αλλά επικριτές της πρωτοβουλίας τονίζουν ότι εξακολουθεί να είναι ελλιπής και έχει σημαντικούς αποκλεισμούς.

Η ισχυρή οργάνωση Τζάις Αλ Ισλάμ, που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, έχει ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχει στις συζητήσεις, ενώ περίπου 20 μέλη του Εθνικού Συνασπισμού της Συρίας, της κύριας πολιτικής συνιστώσας της αντιπολίτευσης με έδρα την Κωνσταντινούπολη, θα παρίστανται επίσης.

Από την συνάντηση έχουν εξαιρεθεί οι χαρακτηριζόμενες «τρομοκρατικές» οργανώσεις, όπως το Ισλαμικό Κράτος και το Μέτωπο Αλ Νόσρα (παρακλάδι της αλ Κάιντα στη Συρία).

Η κουρδική διοίκηση που ελέγχει εδάφη στη βόρεια Συρία δεν βρίσκεται ανάμεσα στους προσκεκλημένους. Οι αντάρτες στη δυτική Συρία δεν εμπιστεύονται τις κουρδικές δυνάμεις του YPG, επειδή, όπως υποστηρίζουν, συνεργάζονται μάλλον με την Δαμασκό, παρά την πολεμούν.

Συροκουρδικές, αραβικές και οργανώσεις Τουρκμένων πραγματοποίησαν σήμερα ξεχωριστή διάσκεψη εκπροσώπων της αντιπολίτευσης στην πόλη αλ Μαλικίγια, που ελέγχεται από κουρδικές δυνάμεις, στα σύνορα Συρίας-Ιράκ.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες που έχουν προσκληθεί στη συνάντηση του Ριάντ περιλαμβάνονται ισλαμικές ομάδες, ο στρατός του Ισλάμ και η Άχραρ αλ Σαμ, οργάνωση που μάχεται μαζί με το Μέτωπο Αλ Νόσρα.

Εκπρόσωποι μιας δωδεκάδας οργανώσεων που πολεμούν υπό την σημαία του Ελεύθερου Συριακού Στρατού επίσης είναι προγραμματισμένο να παρευρεθούν, ανάμεσα τους και οργανώσεις που έχουν εγκριθεί από τις ΗΠΑ και έχουν λάβει ξένη στρατιωτική βοήθεια.

«Δεν περιμένω (η συνάντηση) στο Ριάντ να αποτελέσει ένα εποικοδομητικό βήμα… Η όλη απόπειρα είναι ιδιαίτερα τεταμένη και φαίνεται να είναι σαν ένας κατάλογος επιθυμιών της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας», υποστήριξε ένας δυτικός διπλωμάτης, που παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Συρία, επισημαίνοντας πως η συνάντηση δεν έχει πλήρη εκπροσώπηση, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Όμως ο Τσαρλς Λίστερ, εμπειρογνώμονας στο Κέντρο Brookings της Ντόχα, επιχειρηματολόγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι συναντήσεις του Ριάντ θα προσπαθήσουν να «δημιουργήσουν μια ενοποιημένη πολιτική δομή μεταξύ των αναγνωρισμένων πολιτικών οργανώσεων της αντιπολίτευσης και της ένοπλης αντιπολίτευσης».

Ο Χάιταμ Μάνα, εξόριστος ακτιβιστής, δήλωσε πως δεν θα παρευρεθεί στη συνάντηση στο Ριάντ, επειδή περιλαμβάνει «ανθρώπους που υποστηρίζουν τη δημιουργία ενός Ισλαμικού Εμιράτου».

Από την πλευρά ο γενικός γραμματέας του Κόμματος του Συριακού Λαού δήλωσε σήμερα, μιλώντας στην υπηρεσία του ρωσικού πρακτορείου Sputnik στην αραβική γλώσσα, ότι το κόμμα του δεν έχει λάβει πρόσκληση συμμετοχής στις συζητήσεις.

Την ώρα που το Ιράν στηλιτεύει την συνάντηση, χαρακτηρίζοντας την επιζήμια για τις προοπτικές ειρήνης, ενώ δυτικές δυνάμεις εκφράζουν ανησυχία για τον ρόλο που θα διαδραματίσουν οι Ισλαμιστές, η Σαουδική Αραβία, που υποστηρίζει την εξέγερση κατά του Άσαντ, συνεχίζει να θεωρεί τον πόλεμο στην Συρία ως βασικό πεδίο μάχης στην αντιπαλότητα της με την Τεχεράνη.

Η συριακή κυβέρνηση έχει απορρίψει κάθε συζήτηση για τη δημιουργία ενός μεταβατικού φορέα που θα επιβληθεί στη Συρία, υποστηρίζοντας πως κάθε αλλαγή εξουσίας στη Δαμασκό θα πρέπει να αποφασισθεί από το συριακό λαό.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15