search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 03:05
MENU CLOSE

Μογκερίνι: Η Ευρώπη δεν μπορεί να αφεθεί να «ποδηγετείται από τον φόβο»

08.12.2015 20:38
Αυτά είναι τα μέτρα της Ε.Ε. κατά της Τουρκίας - Media

Τα ευρωπαϊκά έθνη «δεν μπορούν να ποδηγετούνται από τον φόβο» μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, πρέπει όμως να ενωθούν για να καταρτίσουν μια νέα στρατηγική για την ασφάλεια της Ευρώπης, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

 

Τα ευρωπαϊκά έθνη «δεν μπορούν να ποδηγετούνται από τον φόβο» μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, πρέπει όμως να ενωθούν για να καταρτίσουν μια νέα στρατηγική για την ασφάλεια της Ευρώπης, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Υπάρχει ένα σφάλμα το οποίο δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να διαπράξουμε: δεν μπορούμε να ποδηγετηθούμε από τον φόβο, δεν μπορούμε να ενεργήσουμε με παρορμητικό τρόπο», σημείωσε η Μογκερίνι σε δηλώσεις που έκανε στη Χάγη.

Η Μογκερίνι επισκέπτεται την Ολλανδία για μια διήμερη σύνοδο όσον αφορά τη στρατηγική της ΕΕ όσον αφορά την Ασφάλεια και τις Εξωτερικές Υποθέσεις.

Αφότου είχε καταρτιστεί η Ευρωπαϊκή Στρατηγική Ασφάλειας το 2003 «ο κόσμος έχει αλλάξει», επισήμανε η Μογκερίνι, έναν μήνα μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 130 ανθρώπους και την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

«Οι συναισθηματικές αντιδράσεις μπορεί να είναι πολύ σφοδρές, αλλά η εμβέλεια που έχουν είναι περιορισμένη», έκρινε η Μογκερίνι.

Η νέα στρατηγική της ΕΕ για την ασφάλεια, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί στους Ευρωπαίους ηγέτες τον Ιούνιο, θα συμπεριλαμβάνει τις πτυχές της κυβερνοασφάλειας, της ενεργειακής ασφάλειας αλλά και την πτυχή της ασφάλειας που συνδέεται με το κλίμα, ανέφερε η Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας κάλεσε να υπάρξει ενότητα στην Ευρώπη προσθέτοντας πως «τα συμφέροντα των πολιτών μας μπορούν να προασπιστούν με πιο επαρκή τρόπο μέσω κοινών πολιτικών».

«Έχουμε ανάγκη μια κοινή στρατηγική για να καθοριστούν οι ενέργειές μας μετά την τελευταία κρίση και για να εμποδιστούν νέες», ανέφερε η Μογκερίνι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Μπερτ Κούντερς, ο οποίος είναι επίσης παρών στη σύνοδο, εξέφερε επίσης τη γνώμη ότι η ΕΕ «έχει περισσότερο από ποτέ μια ενιαία θέση».

Ο Μπερτ Κούντερς πρόσθεσε ότι τα ζητήματα της ασφάλειας θα τεθούν στην ημερησία διάταξη κατά τη διάρκεια της ολλανδικής προεδρίας της ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2016.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 01:35