search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 12:03
MENU CLOSE

Παζάρι για συντάξεις

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 1894
10-12-2015
11.12.2015 04:00
pod_1012_033_cmyk.jpg

Αποφασισμένη να τις προασπίσει εμφανίζεται η κυβέρνηση

 

«Κόκκινη γραμμή» αναμένεται να βάλει η κυβέρνηση στην προστασία των κύριων συντάξεων κατά τη συνάντηση που θα έχει με τον υπουργό Εργασίας το κουαρτέτο, το οποίο σκληραίνει όλο και πιο πολύ τη στάση του στο ζήτημα αυτό.
 
Άλλωστε ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι δεν θα περικοπούν οι κύριες συντάξεις. Αντίθετα επέμεινε ότι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για ένα χρονικό διάστημα αποτελεί προσφορότερη λύση προκειμένου να μην υποστεί για δωδέκατη φορά μείωση η αδύναμη κατηγορία των συνταξιούχων.
 
Τόνισε μάλιστα ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις δεν θα έπρεπε να αντιδρούν για να υπάρξει κοινωνικό μοίρασμα της ευθύνης, θυμίζοντας ότι οι επιχειρήσεις ελαφρύνθηκαν από τη μείωση των εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες.
 
Η ελληνική πρόταση κάνει λόγο για αύξηση κατά μία ποσοστιαία μονάδα για τις εργοδοτικές εισφορές στις κύριες συντάξεις και κατά μισή μονάδα για τις εργοδοτικές και για τις εισφορές των εργαζομένων στις επικουρικές συντάξεις. Μάλιστα, το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζεται να προτείνει στους εκπροσώπους των θεσμών να υπάρξει τριετές πλάνο «προσωρινό» για αύξηση ασφαλιστικών εισφορών. 
 
Η απόσταση πάντως ανάμεσα στις δύο πλευρές θα είναι δύσκολο να καλυφθεί, με δεδομένο ότι το κουαρτέτο αμφισβητεί την απόδοση μέτρων ύψους 700 εκατ. ευρώ τα οποία ήδη εφαρμόζονται από την αύξηση των εισφορών υπέρ υγείας και την αύξηση των ορίων ηλικίας.
 
Το σίγουρο είναι ότι στον προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί μέτρα εξοικονόμησης της συνταξιοδοτικής δαπάνης ύψους 665 εκατ. ευρώ, τα οποία αργά ή γρήγορα θα φανεί αν θα προέλθουν από την περικοπή των συντάξεων.
 
Για να εξοικονομηθεί το ποσό των 1,8 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2016, οι δανειστές προτάσσουν ως επικρατέστερο σενάριο τη μείωση κατά 15% των συντάξεων άνω των 800 ευρώ.
 
Διαφορετικά, σύμφωνα με τεχνοκράτες από την πλευρά των θεσμών, θα πρέπει να υποστούν βαριές απώλειες πάνω από 30% οι συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ ή να αποφασιστεί οριζόντια μείωση 6% για όλες τις συντάξεις από το πρώτο ευρώ.
 
Μονόδρομος θεωρείται η μείωση και για τις επικουρικές συντάξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επικρατέστερο σενάριο για να καλυφθεί το έλλειμμα του ενιαίου επικουρικού ταμείου προβλέπει περικοπές 6%-10% στις επικουρικές συντάξεις πάνω από 128 ευρώ για περισσότερους από 800.000 συνταξιούχους. Τα σενάρια για περικοπή των συντάξεων άνω των 170 ευρώ ή άνω των 200 απορρίφθηκαν, καθώς για να βγει ο λογαριασμός οι συντάξεις έπρεπε να περικοπούν πάνω από 10%.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 12:03